Zdravlje Prirodno liječenje 13. studenoga 2016.

Ovaj začin djeluje protiv gljivica i dobar je za živce

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Coriandrum sativum L., poznat kao korijander,obavezan je dodatak jelima u meksičkoj ili indijskoj kuhinji. Zbog potpuno različitog okusa sjemenke i lišća korijandera, mnogi često misle da se radi o dvije različite biljke.

Osim što je diljem svijeta poznat kao začin, brojna znanstvena istraživanja pokazala su da konzumacija korijandera može osigurati brojne blagodati za zdravlje. Zbog prisutnosti brojnih aktivnih tvari, korijander posjeduje antimikrobno, antioksidativno, protuupalno i diuretičko djelovanje te utječe na smanjenje rizika od razvoja dijabetesa, hipertenzije i bolesti živčanog sustava.

Antimikrobna svojstva korijandera

I sjemenke i lišće korijandera imaju antibakterijsko djelovanje. Također, pokazalo se da ulje korijandera ima antigljivično djelovanje te ometa rast gljivice Candida albicans.

Korijader može sniziti razinu šećera u krvi

Rezultati jednog istraživanja su pokazali da je konzumiranje korijandera utjecalo na smanjenje velikih oscilacija u razini šećera u krvi.

Korijander može pomoći u liječenju reumatoidnog artritisa

Zbog brojnih tvari koje se nalaze u korijanderu, a posjeduju protuupalna svojstva, korijander se preporuča kao pomoć kod liječenja reumatoidnog artritisa.

Korijander i karcinom dojke

U jednom istraživanju koje je proučavalo antikarcinogena svojstva korijandera, dokazano je da korijen korijandera ima najsnažnija antikarcinogena djelovanja na stanice karcinoma dojke, u odnosu na list i stabljiku. Iskoristi sve blagodati koje korijander pruža i uključi ga u pripremu različitih salata, juha, salsa, preljeva ili egzotičnih jela.

Super recept za domaće kantarionovo ulje.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.