Zdravlje Simptomi i pomoć 05. listopada 2022.

Osobe s ovom krvnom grupom imaju veću vjerojatnost moždanog udara

Foto: shutterstock Krvna grupa jedan je od faktora rizika pojave moždanog udara
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Krvna grupa može otkriti mnogo o nama, primjerice koliko je velik rizik pojave krvnih ugrušaka ili jesmo li skloni pojavi bubrežnog kamenca.

Nova istraživanja pokazuju da nam također može "predvidjeti" kolike su šanse da doživimo moždani udar, prenosi health. Novo istraživanje objavljeno u časopisu Neurology pokazuje da osobe krvne grupe A imaju povećan rizik pojave moždanog udara uzrokovanog krvnim ugruškom u dobi manjoj od 60 godina. Znanstvenici sa Sveučilišta Maryland analizirali su genomske varijacije 17 tisuća osoba koje su doživjele moždani udar u dobi od 18 do 59 te je kao kontrola korištena grupa od skoro 600 tisuća ljudi koji nisu imali moždani udar. Usporedbom su pronašli velike genetičke razlike između osoba koje su doživjele moždani udar i onih koje nisu. 

Ove razlike promatrane su i u specifičnom djelu genoma koji kodira krvnu grupu. Osobe s A krvnom grupom prema podacima imaju 18 posto veću šansu pojave moždanog udara kao i formiranja krvnih ugrušaka koji mogu dovesti do ishemijskog moždanog udara. S druge strane, osobe s krvnom grupom O imaju 12 posto manje šanse moždanog udara u odnosu na ostale krvne grupe. 

Ovaj podatak je zanimljiv i govori nam da krvna grupa može biti jedan od faktora rizika, no koautor istraživanja doktor Braxton Mitchell, genetički epidemiolog, navodi da taj rizik nije ključan. "Kada sagledamo cijelu sliku, ovaj faktor rizika manji je nego ostali", ispričao je Mitchell. Ovaj faktor možda nije ključan, ali bi mogao potaknuti ljude na zdravije životne odluke kako bi smanjili potencijalni rizik.
 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Dodatni faktori rizika

Iako su podaci jasni i možemo zaključiti da krvna grupa potencijalno igra ulogu u pojavi ugrušaka i moždanog udara, postoje mnogo značajniji faktori rizika. Dijelimo ih na medicinske rizike i rizike prouzrokovane životnim navikama, navodi Mayo Clinic.

 Medicinski faktori rizika:

  • Visoki krvni tlak
  • Visok kolesterol
  • Dijabetes 
  • Apneja u snu
  • Kardiovaskularne bolesti
  • Povijest moždanih udara u obitelji
  • covid

Rizici prouzrokovani životnim navikama:

  • Prekomjerna tjelesna težina
  • Fizička neaktivnost
  • Konzumiranje alkohola u velikim količinama
  • Korištenje stimulativnih droga
  • Pušenje

Moždani udar je drugi po redu najčešći uzrok smrti

Prepa podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Hrvatskoj, ali i ostatku Europe, moždani udar je drugi najčešći uzrok smrti te godišnje odnosi oko pet tisuća života, odnosno 10 posto umrlih. Samo je 4,4 % preminulih od moždanog udara ispod 65, a ta brojka raste s dobi pacijenata. U prosjeku više muškaraca nastrada od posljedica moždanog udara, osim u kategoriji iznad 80 godina gdje se radi o više žena. 
 

Možda te zanima... Doživjela je moždani udar prije tridesete, njezin se nije mogao spriječiti, ali 80 % drugih može Zdravlje
 

Preventiva i dobra edukacija dovela je do laganog smanjenja broja žrtava moždanog udara u Hrvatskoj, posebno u dobnoj kategoriji do 65 godina. Ipak, i dalje smo na jako visokoj poziciji među europskim zemljama po broju moždanih udara. Hrvatska se smjestila na šesto mjesto, dok je na prvom Bugarska, a zadnjem Švedska. 
 

Možda te zanima... Moždani udar: Kako prepoznati simptome i što učiniti? Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.