Zdravlje Zdravlje žena 17. listopada 2016.

Otkriveno zašto žene puno teže podnose stres od muškaraca

Simptomi raka
Foto: Guliver/Shutterstock Svi ovi simptomi često se pripisuju promjeni prehrane ili načina života, no važno je redovito se odazivati na preventivne preglede
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Znanstvenici tvrde da hormoni kod žena utječu na sklonost depresiji, ali i da to da žene puno teže podnose stres nego muškarci. Naime, istraživanja su pokazala da je nježniji spol puno osjetljiviji na njihov utjecaj nego što se do sada vjerovalo.

Na primjer, hormon kortizol, koji se luči u stresnim situacijama, kada je malo povišen, izaziva burnije reakcije nego kod muškaraca.

Ženski mozak reagira intezivnije, stoga su i reakcije burnije

To objašnjava zašto žene često previše emotivno reagiraju i u manje ozbiljnim situacijama. Također, jači spol puno bolje podnosi stres i s njim se lakše nosi, ne paničari već se fokusira na problem.

Istraživanja su potvrdila i da su žene sklonije depresiji i posttraumatskom poremećaju. Ali do sada stručnjaci nisu znali koji je biološki uzrok takvog ponašanja. Do zaključka su došli na osnovu proučavanja moždanih stanica. Ženski mozak intenzivnije reagira, dok muški u stresnim situacijama daje naredbu da se smanji razina proteina, što dovodi do smirenijih reakcija.

Do menopauze emocije su burnije, a predstavnice ljepšeg spola ne mogu uvijek uspješno kontrolirati emocije, nakon toga dolazi do “smirenja”, ali ni tada ne reagiraju ni približno smireno kao muškarci. 

"Štitnjača je bila krivac za moje debljanje i depresiju'

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.