Zdravlje Prirodno liječenje 25. svibnja 2017.

Orasi i bademi smanjuju rizik od recidiva raka debelog crijeva

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Redovito jedenje orašastih plodova, poput badema ili oraha, za više od 40 posto smanjuje rizik od recidiva raka debelog crijeva, pokazali su rezultati američkog istraživanja.

Rezultati studije provedene na 826 pacijenata liječenih od raka debelog crijeva koji nije metastazirao, pokazali su da je preuranjena smrt kod onih koji su tjedno jeli najmanje 56 grama orašastog voća bila manja za 57 posto u odnosu na kontrolnu grupu. 

Nutricionisti ne preporučuju konzumaciju više od pet do deset orašastih plodova dnevno jer su bogati mastima, odnosno nezasićenim masnim kiselinama s monozasićenim masnim kiselinama.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Bogatstvo hranjivih tvari, ali i mnogo kalorija

Bademi su, primjerice, bogati vitaminom E, magnezijem, umjerenom količinom proteina, vlakana, vitaminom B2, bakrom i fosforom. Sadrže fitotvari i folnu kiselinu. Ukupno 100 g badema sadrži 578 kalorija, 21,26 g proteina, 19,74 g ugljikohidrata, 11,80 g dijetalnih vlakana i 50,64 g masti.

Simptomi koji ukazuju na rak debelog crijeva

Orasi su krcati nezasićenim masnim kiselinama; linolnom, oleinskom i alfa linolenskom te se preporučuju kao nezaobilazan sastojak svakodnevne prehrane, osobito trudnicama. Više od 60 posto ovog ploda su upravo masti. Kao i kod ostalih orašastih plodova mana im je jedino kaloričnost. Naime, u 117 g ima 765 kalorija, 76 g masti, 18 g proteina, 16 g ugljikohidrata i 8 g dijetalnih vlakana. Bogati su vitaminom C i E, kalcijem magnezijem i željezom.

Dokazano učinkovito

Dr. Temidayo Fadelu, liječnik u bostonskom Institutu za rak Dana Farber i glavni autor studije želio je provjeriti utječe li pozitivno konzumiranje orašida, koje je dokazano korisno u slučaju kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa, i kod raka debelog crijeva. 

Pokazalo se da izgledi preživljavanja pacijenata oboljelih od uznapredovalog kolorektalnog karcinoma koji nije metastazirao, tri godine nakon liječenja iznose oko 70 posto. Liječenje najčešće čini kirurško odstranjenje tumora ili kemoterapija.

Lista 116 kancerogenih stvari

Rezultati istraživanja bit će predstavljeni na godišnjoj konferenciji Američke udruge za kliničku onkologiju (ASCO), najvećem svjetskom skupu o karcinomu, koji se početkom lipnja održava u Chicagu.

Bademi | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

"Zdrave prehrambene navike često mogu pasti u drugi plan tijekom razdoblja liječenja, no naša je studija pokazala da veliku razliku, kada je posrijedi dugoročno preživljavanje pacijenata, čini jednostavno redovito konzumiranje orašastih plodova", kazao je predsjednik ASCO-a, kardiolog  Daniel Hayes

"Ova studija potvrđuje nešto što smo otprije znali, a to je da uvođenje promjena u prehranu i fizička aktivnost mogu napraviti veliku razliku u procesu izlječenja", kazao je dr. Fadelu.

Spriječi nastanak raka debelog crijeva

Rezultati druge studije, provedene na 992 pacijenata kod kojih je kolorektalni karcinom metastazirao pokazali su da je kod pacijenata koji su, nakon operativnog zahvata usvojili zdrav način života - mediteranski način prehrane i tjelovježbu, rizik od preuranjenog smrtnog ishoda smanjen za 42 posto, kao i izgledi za recidiv tumora. I ti će rezultati biti predstavljeni na skupu u Chicagu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.