Zdravlje 09. rujna 2016.

Opasnost za tvoj organizam koja se krije u gaziranim sokovima

Gazirani_Sokovi
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Dobro je poznati kako gazirani sokovi sadrže veliku količinu šećera. No, jesi li se ikada zapitala o kojoj količini je riječ. Naime, boca gaziranog soka od pola litre sadrži oko 10 žličica šećera koji 10 minuta nakon konzumacije ulazi u organizam.

Ta količina šećera predstavlja 100 posto preporučenog dnevnog unosa. Ako si ikada pomislila da tvoj najdraži gazirani napitak nije toliko sladak, riječ je o tome da ne osjećaš šećer jer fosfora kiselina ublažava intenzitet njegovog okusa. Kroz sljedećih nekoliko sati povećana razina šećera u organizmu uzrokuje različite promjene..

Saznaj više o smjernicama za prehranu kod dijabetičara!

Nakon 20 minuta od konzumacije

U krvi se povećava razina šećera te se inzulim ispušta u krv. U isto vrijeme jetra reagira te sav dostupan šećer pretvara u masnoću. 

Nakon 40 minuta od konzumacije

Zjenice u oku se šire i krvni tlak se naglo povećava, a jetra reagira na način da povećava razinu šećera u krvožilnom sustavu. Adenozinski receptori u mozgu su blokirani, zbog čega više nisi umorna i imaš osjećaj da si puna energije

Nakon dva sata od konzumacije

Diuretička svojstva kofeina počinju djelovati te moraš na toalet. Sav kalcij, magnezij i cink koji su važni za izgradnju tvojih kostiju, putem urina se izbacuju iz tvog organizma. Natrij, elektroliti i voda također izlaze iz organizma. 

Više od 2 sata nakon konzumacije

Nakon što je organizam uspio preraditi šećer, euforija i iznenadan osjećaj viška energije se smanjuju. Razina šećera naglo pada i počinješ se osjećati nervozno i pada ti energija te koncentracija. 

Pijući gazirane sokove, izbacuješ važne elemente iz svog organizma. Ujedno slabiš svoje kosti i zube, a povećavaš i rizik od razvoja dijabetesa. Stoga je jako važno izbjegavati gazirane sokove, a nikako ih ne konzumirati na dnevnoj bazi.

Pročitaj više o tome što šećer čini tvome tijelu!

 

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.