Zdravlje Pogledaj bolje 08. srpnja 2021.

Opasne bolesti: evo kako ćeš pravilno protumačiti ove alarme na koži

Pregled kože
Foto: shutterstock Razne maligne bolesti opasne po život, također mogu biti okidač za reakcije na koži.

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Crvenilo, naslage, mrlje, prištići, promjena na madežima: naša koža na mnogo načina reagira na toksine u okolišu. Međutim, razne bolesti te, nažalost, maligne bolesti opasne po život, također mogu biti okidač za reakcije na koži

Ako je koža „nemirna“, to često ukazuje da bi hormonske fluktuacije, previše stresa, a čak i brza hrana mogle biti krivac za prištiće i slično. Nadražujući proizvodi za njegu kože s puno alkohola ili parfema također mogu izazvati alergijske reakcije kod osobito osjetljive kože.

Promjene na koži mogu također ukazivati na ozbiljne bolesti

Ali, ako je nečista i pocrvenjela koža trajno stanje, iza toga bi mogao postojati dublji zdravstveni problem, kaže dermatologinja Dr. Joanna Gach iz bolnice Spire Parkway u Solihullu u Engleskoj. „Koža je najveći tjelesni organ. Stoga ima smisla da se, ako unutra nešto nije u redu, to pojavi na površini.“

Ako znakovi ekcema, primjerice, traju nekoliko dana, savjetuje se posjet dermatologu. „Nadam se da će to tada biti nešto bezopasno što se može liječiti lijekovima“, kaže Gach. „Ali, često ni ne osjećaš najopasnije bolesti jer ne uzrokuju bol. Stoga je važno bilo koji znak shvatiti ozbiljno.“

Žuta koža, smeđe mrlje i sl.: kada bi odmah trebala posjetiti dermatologa

• Koža postaje žuta: to bi moglo ukazivati na žuticu, kaže dr. Gach. Premda se to često opaža kod novorođenčadi, može se pojaviti i kod odraslih osoba. Bolest se javlja kada jetra ne funkcionira ispravno i ne može pravilno filtrirati toksine iz tijela. Kao rezultat stvara se tvar bilirubin, koja je odgovorna za žutu boju kože i bijelu kožu oko očiju. Ako je to slučaj, dermatolog će naručiti nekoliko pretraga urina i krvi kako bi utvrdio koliko dobro funkcionira jetra.

• Udubljenja ili bore na dojkama: liječnici često traže od žena da napipaju kvržice kako bi u ranoj fazi otkrile rak dojke. Međutim, čak i manja udubljenja ili bore na grudima mogu biti pokazatelj, smatra dermatologinja. Ali, kod crvenih, izbočenih linija ili kože koja izgleda poput kore naranče, zvona za uzbunu trebala bi zazvoniti. Stoga dermatologinja savjetuje svakoj ženi da, ako se ove promjene nastave duže od tri tjedna i ako nije poznata povijest ekcema ili psorijaze, posjeti dermatologa.

• Smeđe mrlje oko vrata: to bi mogao biti simptom dijabetesa poznat i kao „Acanthosis nigricans“. Oboljeli, uglavnom osobe s prekomjernom tjelesnom težinom, tada imaju tamnija, deblja područja kože oko vrata, ispod pazuha ili u području prepona. Većina se također osjeća suho i grubo na dodir.

• Osip na stopalima i potkoljenicama: ako dodaš simptome gripe i bolove u trbuhu, iza toga se može kriti infekcija hepatitisom C. Virus se širi kontaminiranom krvlju i uzrokuje ne samo da je koža vrlo bolna, nego i poprima ljubičastu boju i čireve oko gležnjeva. Hepatitis C se ne događa često, ali ako se ne liječi, može čak biti i fatalan, objašnjava Gach. Pregled krvi kod obiteljskog liječnika trebao bi pružiti jasnu sliku.

• Ljuskave, crvenkaste kvržice na zglobovima prstiju: one, s druge strane, mogu ukazivati na ono što je poznato kao dermatomiozitis. To je upalna mišićna bolest koju uzrokuje preaktivan imunološki sustav. Često puta maligni tumor pokreće pretjeranu reakciju tijela. Još jedan znak ovoga može biti ljubičasti osip na gornjim kapcima. Ostali simptomi su: nenamjerno mršavljenje, kašalj, noćno znojenje, iscrpljenost i pospanost.

• Koža se stvrdnjava: to je često uzrokovano autoimunom bolešću koja se naziva skleroderma. Ovdje poremećeni imunološki sustav napada tkivo ispod kože i oko unutarnjih organa. Rijetka bolest uzrokuje otvrdnjavanje kože ruku, stopala i lica te gubljenje elastičnosti.

• Žuta ispupčenja: to je još jedan pokazatelj dijabetesa. Budući da utječe na cijelo tijelo, zahvaćena je i koža. Previsoka razina kolesterola i inzulinska rezistencija dovode do činjenice da koža, na onima koji su zahvaćeni, stvara tvrde, žućkaste i voštane nakupine.

• Vrlo suha, perutava koža: to može ukazivati na nedovoljno aktivnu štitnjaču. Ako je funkcija štitnjače poremećena, ona također ima izravan utjecaj na metabolizam kože i kose. Rezultat: postaju suhi i gube gipkost. Stoga je poželjno naručiti krvni test od svog obiteljskog liječnika i nadoknaditi nedovoljno aktivni hormoni štitnjače.

• Tamne bore na dlanu: ako pogođeni osjećaju gripu ili iscrpljenost, a mišići su im slabi, to može biti prvi znak nadbubrežne insuficijencije. U posebno teškim slučajevima mogu se javiti i vrtoglavica i grčevi. Premda je bolest izuzetno rijetka, Gach zaključuje da bi to, ako imaš bilo kakvih simptoma, trebala provjeriti kod liječnika.

Zašto je važno samoispitivanje kože?

Rak kože i njegovi prethodnici vidljivi su i opipljivi. Stoga uz pomoć redovitih samopregleda možeš rano otkriti gdje su se dogodile nove promjene na koži ili su izrasli postojeći madeži. Iskoristi dnevno svjetlo kako ti ništa ne bi promaklo. Zrcalo može pomoći u gledanju područja kože koja je inače teško pregledati. Također možeš zamoliti svog partnera da sudjeluje u pregledu. Što se tiče ruku i nogu, pazi da gledaš između prstiju na rukama i nogama, kao i tabane, a nemoj ni zaboraviti na glavu i vlasište.

Posebna se pažnja posvećuje pigmentnim tragovima, poznatim i kao rođeni žigovi ili madeži. Obično su bezopasni sami po sebi, ali pod određenim okolnostima mogu se razviti u zloćudni tumor kože. Ako se madež, koji je godinama bio isti, promijeni ili se pojave novi madeži, preporučljivo je pokazati to dermatologu.

Pravila za samoispitivanje

Samoispitivanje pomaže u ispravnoj procjeni madeža. Ako pronađeš barem jednu od značajki, madež bi trebala pokazati dermatologu što je prije moguće.

Trebaš se odmah obratiti dermatologu - i to bez odlaganja - ako:

• postojeći madež mijenja veličinu, oblik ili boju

• madež počinje svrbjeti ili krvariti.

U osnovi, ako primijetiš abnormalnosti zbog kojih se osjećaš nesigurno, trebala bi ih pokazati liječniku - bolje ih je nepotrebno provjeriti nego prekasno. Mnoge prakse nude posebno vrijeme savjetovanja za brzo razjašnjavanje vidljivih madeža. Strah od raka kože može biti stresan. I ta razina patnje nestaje čim se sumnja razjasni. Osim toga, što je dijagnoza postavljena ranije, veće su šanse za oporavak. Ako se sumnja potvrdi, u najboljim si rukama sa svojim dermatologom.

Kod samoispitivanja pazi na sljedeće: 

 | Author: National Cancer Institute Foto: National Cancer Institute Madeži kod kojih se sumnja na melanom

Asimetriju 

Neravnomjeran, asimetričan oblik: nova tamna mrlja kože je neravnomjernog oblika, tj. nije ravnomjerno okrugla, ovalna ili dugoljasta. Također je moguće da se promijenio oblik postojeće mrlje kože.

Ograničenja

Isprani, neravni ili neravni i hrapavi rubovi: tamni dio kože ima nejasne konture ili izraste u zdravo područje kože.

Boju 

Različite boje, svjetlija i tamnija područja na jednom pigmentnom znaku: pripazi na mjesto koje nije ravnomjerno obojeno, ali je pomiješano s ružičastim, sivim ili crnim točkama. Ukazuje na zloćudni melanom i uvijek ga treba pregledati liječnik. Isto vrijedi i za koričaste naslage.

Promjer 

Promjer je na najširem mjestu veći od 5 mm: treba provjeriti pigmentne tragove promjera većeg od 5 mm ili hemisfernog oblika. Pažnja: postoje i melanomi koji su manji od 5 mm.

Ispupčenja

Ako madež strši više od milimetra iznad razine kože, a površina mu je hrapava ili se ljušti, to također može biti znak raka kože.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.