Zdravlje 07. travnja 2016.

Jačaj kosti uz kalcij i tai chi

Koljeno_2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

S obzirom na činjenicu da većina žena iz hrane dobiva samo 500 miligrama kalcija dnevno (dnevna doza iznosi 1000), sasvim je jasno da prvi korak treba biti povećanje unosa ovoga minerala. Mliječni proizvodi i lisnato zeleno povrće mogu premostiti ovaj jaz, baš kao i dodaci prehrani. No pretjerano konzumiranjem kalcija također može stvoriti problem

Osim toga, uzimanje isključivo kalcija neće biti ni od kakve koristi ako istovremeno ne unosiš dovoljnu količinu vitamina D, koji omogućuje apsorpciju ovog minerala. Iako izlaganje sunčevim zrakama potiče unutrašnju produkciju vitamina D, preporučuje se uzimati 1000 – 2000 mg ovoga vitamina dnevno. Klinička ispitivanja pokazuju da prirodan dodatak prehrani glukozamin sulfat može odgoditi pojavu simptoma artritisa, ali i ublažiti ukočenost i bolove u slučajevima kad se bolest već manifestirala.

Fizička aktivnost je ključna stvar za zaštitu kostiju. Istraživanja pokazuju da spori, graciozni pokreti koji su karakteristični za tai chi, mogu pomoći osobama starijima od 60 godina da ojačaju kosti, i to nakon samo šest tjedana treninga. Osim toga, važno je držanje tijela pri hodu i prilikom rada. S obzirom na to da većina ljudi najviše vremena provodi u sjedećem položaju, u uredima, važno je namjestiti stolac tako da uvijek imate oslonac za leđa. Česte pauze, svakih pola sata, radi istezanja i kraće šetnje kroz ured, također su korisna strategija za  očuvanje kralježnice i ostalih kostiju.

Otkrij 5 namirnica s više kalcija od mlijeka!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.