Zdravlje 03. svibnja 2010.

Odmor i kalcij liječe alergiju

Alergija_Smrcanje
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Muči te peludna groznica, atopijski dermatitis ili alergija na hranu? Najbolja strategija za liječenje svih vrsta alergija je jačanje imunološkog sustava uravnoteženom prehranom, kao i izbjegavanjem stresa, odmorom i zdravim načinom života, a od koristi mogu biti i kalcij i vitamin C te ulje crnog kumina

Procjena je da u Hrvatskoj 7 do 10 posto stanovništva boluje od peludne alergije, a 3 do 5 posto boluje od astme. Četvrtina stanovništva danas boluje od neke vrste alergija, od čega su 25 posto djeca, a glavne uzroke takvog stanja znanstvenici vide u urbanizaciji, aerozagađenju, izloženosti infektima, ali i boljoj dijagnostici alergija.

U posljednjih nekoliko desetljeća u zapadnjački orijentiranim zemljama je dramatično porasla incidencija atopijskih bolesti poput astmei atopijskog dermatitisa te alergija na hranu. Među djecom u dobi do 4 godine, incidencija astme porasla je za 160 posto, a učestalost atopijskog dermatitisa dvostruko je ili čak trostruko veća. Učestalost alergije na kikiriki udvostručila se tijekom proteklog desetljeća.

U Hrvatskoj situacija nije ništa bolja, broj djece koja boluju od neke alergijske bolesti je u porastu, kao i u većini zemalja u tranziciji. 

Od atopijskog dermatitisa pati od 3 do 5 posto djece, a zanimljivo je i što 30 do 50 posto te djece razvije astmu. Astma se najčešće javlja kod djece u dobi od tri do pet godina, a pretpostavlja se da u Hrvatskoj od 6 do 8 posto djece pati od te bolesti.

Stoga ove bolesti zadaju mnogo više glavobolja liječnicima, roditeljima i djeci. Brojna istraživanja bave se ovom tematikom, a rezultati su uglavnom zbunjujući i kontradiktorni. Ipak, prepoznato je da okolnosti u ranom djetinjstvu, uključujući prehranu, igraju važnu ulogu u razvoju atopijskih bolesti i u djece i u odraslih.

Znanstveno je dokazano da nasljeđe ima važnu ulogu u nastanku alergija, a dijete čija su oba roditelja alergičari ima 75 posto rizika da i samo postane alergično. Rizik se dodatno povećava ako je i netko od braće ili sestara alergičar.

Što je alergija?

Alergija je pretjerana reakcija obrambenog sustava na inače neškodljive tvari koje udahnemo, dodirnemo kožom ili pojedemo, reakcija na različite čimbenike okoliša. Drugim riječima, to je promijenjena reakcijska sposobnost organizma na strane tvari. U kontaktu s tim tvarima obrambeni sustav organizma se poremeti i dolazi do reakcija između strane bjelančevine – alergena i vlastite bjelančevine – protutijela, uz nepotrebno i prekomjerno stvaranje protutijela. Protutijela koja su odgovorna za nastanak alergijskih reakcija pripadaju skupini imunoglobulina E (IgE).

Što uzrokuje alergiju?

Uzročnici alergije – alergeni su brojni. Skoro da nema tvari iz našeg okoliša koja nije potencijalni uzročnikalergije. Među najčešće alergene ubrajaju se: pelud, grinje kućne prašine, životinjska dlaka, spore plijesni, hrana (najčešće kikiriki, jaja, soja, kravlje mlijeko i plodovi mora), aditivi u hrani i pićima, konzervansi, otrovi insekata, UV zrake, lijekovi, lateks.

Riješi kviz i provjeri koliko znaš o alergijama!

Kako se boriti protiv alergija?

Terapija alergije obično se svodi na ublažavanje simptoma, pa je najbolja strategija jačanje imunološkog sustava redovitim unosom voća, povrća, pčelinjih proizvoda te općenito uravnoteženom prehranom kao i izbjegavanjem stresa, odmorom i zdravim načinom života.

Kod pojave simptoma alergije u istraživanjima se korisnim pokazala ljekovita biljka Astragalus membranaceus, posebice kod simptoma sezonskog alergijskog rinitisa. Također, preporučuje se uzimanje kalcija i vitamina C koji imaju povoljno djelovanje na simptome alergije i jačanje imuniteta.

Ulje crnog kumina (Nigella sativa) je prirodni pripravak koji se koristi za prevencijui ublažavanje alergijskih reakcija jer utječe na razinu histamina. Istraživanja su pokazala kako posebno povoljno djeluje kod simptoma astme.

Također, mnogi se alergičari odlučuju na alternativne metode liječenja poput akupunkture i homeopatije koje također mogu biti od koristi.

Isprobaj akupresuru za sprečavanje i ublažavanje alergija!

Simptomi alergije

Simptomi alergijske reakcije ovise o tome, na koji način alergen ulazi u tijelo. Primjerice, pelud, koja se udiše kroz nos, obično uzrokuje simptome u nosu, očima, sinusima i grlu. Svima poznata reakcija na pelud je alergijski rinitis, ili peludna groznica.

Simptomi alergije vrlo se često manifestiraju na koži, a mogu zahvatiti i kardiovaskularni sustav.

Alergija na hranu najčešće uzrokuje gastrointestinalne smetnje, ali se simptomi vrlo često javljaju na raznim mjestima u organizmu. Također, simptomi mogu varirati od blagih, do teških i po život opasnih.

Je li moguće spriječiti alergije?

Najranija moguća intervencija na pojavu atopijskih bolesti u dojenčadi je prehrana trudnice. Ipak, glavnina studija ne podupire isključivanje pojedinih namirnica (uključujući kravlje mlijeko i jaja) iz prehrane trudnica u svrhu prevencije atopijskih bolesti dojenčadi.

Ranije objavljivane smjernice Američke pedijatrijske agencije (AAP) savjetovale su dojiljama s dojenčadi visokog rizika za razvoj alergija da izbjegavaju kikiriki i orašaste plodove te razmotre isključivanje jaja, kravljeg mlijeka i ribe iz prehrane tijekom razdoblja dojenja.

Naime, prehrambeni alergeni mogu se detektirati u majčinom mlijeku, a to se posebno odnosi na proteine kikirikija, kravljeg mlijeka i jaja.

Organsko kravlje mlijeko ipak ne izaziva alergije, a čak može i ublažiti simptome!

Neke studije pokazale su blagotvoran učinak isključivanja namirnica poput jaja, mlijeka i ribe tijekom dojenja, dok druge studije nisu otkrile nikakvu vezu između takve majčine eliminacijske dijete i razvoja atopijskih bolesti u dojenčadi.

Ipak, stav krovnih organizacija za pedijatrijsku prehranu kako nema dokaza da posebna dijeta tijekom trudnoće i dojenja utječe na alergije u djece.

Bez obzira na nesuglasice oko prehrane trudnica i dojilja, oko jednoga su znanstvenici suglasni – prehrana dojenčeta isključivo majčinim mlijekom tijekom prva četiri mjeseca života smanjuje rizik za pojavu alergija. Stoga se isključivo dojenje preporučuje tijekom prvih 4 do 6 mjeseci života.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.