Zdravlje Naši nutricionisti, psiholozi i kineziolozi pišu za vas 30. ožujka 2020.

5 savjeta psihologa koji će odmah poboljšati komunikaciju s partnerom

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kako bi vam pružili podršku i motivaciju tijekom pandemije koronavirusom donosimo specijal "Naši nutricionisti, psiholozi i kineziolozi pišu za vas". U ovom stresnom periodu važno je pojačano brinuti o sebi i priuštiti si dozu mira svaki dan.

Savjet dana psihologa Igora Čerenšeka

Bez obzira na to što nam neki govore da pozitivno gledamo na situaciju i budemo zahvalni što toliko vremena provodimo s obitelji kod kuće to nije lako. Ljudi nikad u povijesti nisu toliko vremena provodili kod kuće bez trenutaka mira i tišine samo za sebe, pa tako ova promjena može izazvati dodatan stres kod mnogih.

Ako je ikako moguće, u danu odvojite neke trenutke samo za sebe. Razgovarajte s ukućanima i napravite raspored tako da svatko tko želi može odvojiti neko planirano vrijeme za sebe kako bi sačuvali svoj mir, dali sebi ono što Vam treba u ovim trenucima i kako bi bili što mirniji i prisutniji za svoju obitelj onda kad provodite zajedničko vrijeme.

 | Author: Privatna arhiva Foto: Privatna arhiva

Budite efikasniji u komunikaciji

Govor dolazi spontano, ali efikasna komunikacija je vještina. U ovo doba kad puno vremena provodimo zatvoreni s nama bliskim ljudima kod kuće puno se priča, ali nisam siguran koliko je komunikacija kvalitetna za odnos koji gradite. Zato pratite ovih nekoliko jednostavnih smjernica:

  • Izbjegavajte kritiziranje osobe, kritizirajte ponašanja jer ona su podložna promjenama.
  • Ako nekom kažete da je lijenčina, on ili ona će to teško mijenjati i bit će povrijeđeni, s druge stvari konkretne promjene vezane uz neke kućanske poslove uvijek možemo pokrenuti.
  • Izbjegavajte obrambeni stav odnosno rečenice poput, da si ti napravio nešto onda bi i ja napravio. Obrambeni stav samo izaziva napad s druge strane.
  • Izbjegavajte prijezir i cinizam u komunikaciji (verbalno i neverbalno) jer on za drugu osobu može značiti potpuni izostanak poštovanja i veliku ljutnju.
  • I zadnje, ne dižite zidove u komunikaciji, ne izbjegavajte ju jer ona je ionako neizbježna barem na neverbalnom nivou.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.