Zdravlje Naši nutricionisti, psiholozi i kineziolozi pišu za vas 22. ožujka 2020.

Obojene vježbe disanja za oslobađanje od napetosti

Foto: Privatna arhiva
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kako bi vam pružili podršku i motivaciju tijekom pandemije koronavirusom donosimo specijal "Naši nutricionisti, psiholozi i kineziolozi pišu za vas". U ovom stresnom periodu važno je pojačano brinuti o sebi i priuštiti si dozu mira svaki dan.

Savjet dana psihologa Igora Čerenšeka

Stresne reakcije dodatno oslabljuju naš imunitet i umanjuju efikasnost borbe organizma protiv infekcije. Koristite vježbe disanja svakodnevno ujutro, ali i kroz dan u trenucima kad se osjećate da bi Vam dobro došla doza mira. Nije ih teško naučiti, postoje i mnogi tutoriali online, ali evo i nekoliko smjernica za Vas.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Sjednite uspravno, zatvorite oči i usmjerite pažnju na disanje. Pratite koji putem prolazi Vaš udah i izdah i koja je razlika u osjećaju između udaha i izdaha. Kad god Vam misli pobjegnu na nešto drugo vratite ih na disanje.

Kako bi si dodatno pomogli zamislite da je zrak udišete obojen bojom koja za Vas predstavlja mir, a zrak koji izdišete obojen bojom napetosti koja napušta vaše tijelo. Dodatno, brojite u sebi trajanje udaha i izdaha tako da traju podjednako, a ako možete produljite malo izdah jer upravo je izdah taj koji opušta. Radite ovu vježbu minimalno 5 minuta dnevno u komadu, a idealno 10 minuta ili više puta u danu.

Na portalu missZdrava ćemo svakodnevno donositi savjete naših stručnjaka koji pišu za vas.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.