Zdravlje 19. lipnja 2019.

Obiteljski vikend: 4 prijedloga kako se grupno aktivirati

Foto: Guliver Shutterstock

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Svjež zrak, cvrkut ptica, potpuna sloboda - to je ono što se traži. Odabrali smo nekoliko savršenih kombinacija odmora i rekreacije

Roditeljstvo u modernom dobu većinu vremena zna biti izazovno. Uznapredovala tehnologija i dostupnost svijeta na dlanu učinili su da sve manje međusobno komuniciramo i provodimo vrijeme u krugu obitelji. Isto tako, sjedilački način života prikovao nas je u domove ispred televizije, daleko od prirode koja nam je potrebnija no ikada. Zajedničke su šetnje roditelji zamijenili dopuštanjem djeci prekomjernog igranja računalnih igrica, a vrijeme na odmorima većina provede surfajući internetom. Poražavajuće rezultate donijelo je prvo nacionalno istraživanje o predškolskoj djeci pred malim ekranima Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba u suradnji s Hrabrim telefonom. Čak 80% djece živi u kućanstvima s 5 ili više primjeraka elektroničkih uređaja, više od dvije trećine djece koristi mobitel i tablet, a gotovo 50% roditelja djeci daje male ekrane kako bi se djeca zabavila.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Aktivna djeca postat će aktivni ljudi 

Često zaboravljamo kako je djeci najbitnija igra, odnosno okupacija nečim zanimljivim, a današnja im je tehnologija to i omogućila. Nažalost, ovaj vid zabave provodi se u potpunosti na krivi način, najčešće u ležećem položaju ispred ekrana. Upravo zbog sjedilačkog načina života, djeca mogu imati ozbiljnih problema s kralježnicom, prekomjernom težinom, ali i raznim mentalnim poremećajima poput anksioznosti. Boravkom u prirodi djeca manje pate od psihološkog stresa i hiperaktivnosti te se kod njih rjeđe javljaju emocionalne i bihevioralne poteškoće.

Aktivna djeca postat će aktivni odrasli ljudi i manja je šansa da će patiti od nekih zdravstvenih problema koje uzrokuje sjedilački način života. Osim toga, u istraživanju provedenom na američkom sveučilištu Cornell zaključeno je kako djeca koja prije 11. godine borave u prirodi i bave se planinarenjem, kampiranjem ili ribolovom izrastu u ljude koji se brinu o prirodi, za razliku od djece koja u ranoj dobi nisu provodila vrijeme u prirodi. Kako bi uvela pozitivne promjene u trenutni način života, u nastavku ti donosimo nekoliko primjera kako možeš pokrenuti svoju obitelj i aktivno provesti slobodno vrijeme.

Kampiranje

Obiteljsko kampiranje idealna je prilika za bijeg iz grada te međusobno zbližavanje. Tvoja će obitelj imati mogućnost naučiti nešto o prirodi, ali i o svakom članu posebno. Isto tako, znatiželja tvoje djece možda će te potaknuti da sagledaš stvari iz drugog ugla i postaviš si pitanja o kojima do tada nisi razmišljala. Također, kampiranje znači da ćeš imati priliku biti vani i udisati svjež zrak, dok će tebi i tvojoj obitelji istraživanje prirode poslužiti kao odlična tjelovježba.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Vrtlarenje

Osim boravka na svježem zraku, djeca najbolje uče kada upoznaju sva svoja osjetila. Uz vrtlarstvo, djeca mogu dotaknuti plodove, zaprljati se, vidjeti živopisne boje i osjetiti različite mirise. Poznato ti je kako većina roditelja vodi borbu tjerajući svoju djecu da jedu voće i povrće. Na ovaj će se način djeca, sadeći i brinući se o plodovima, osjećati ponosnima te će na kraju i htjeti pojesti ono što su ''stvorila''. Također, vrtlarstvo je svakako sjajan način za podučavanje djece odgovornosti upravo jer se moraju brinuti o sjemenkama kako bi postale zdrave biljke.

 | Author: Guliver Shutterstock Foto: Guliver Shutterstock

Aktivnosti u vodi

Jedan od najboljih načina provođenja aktivnog i zdravog odmora s obitelji zasigurno je odlazak u aquapark. Osim sadržaja za djecu, aquaparkovi nude i bogatu ponudu za starije. Najbolji je primjer jednog takvog i MartiLandia, koja se nalazi u sklopu terma Sveti Martina na Muri. Aquapark za najmlađe nudi bazene s toboganima, vodenim igralištima, rekreativni bazen s trakama za plivanje, 2 whirlpoola na umjetnim otocima i još mnoge druge animacijske sadržaje koji će oduševiti cijelu tvoju obitelj. Stariji mogu uživati u masažama pod baldahinom, igranju odbojke na pijesku ili pak sunčanju na ležaljkama. Osim zdravstvenog , MartiLandia će na tebe i tvoju obitelj ostaviti i zabavni učinak zbog kojeg ćete svi još dugo prepričavati uspomene iz ovog aquaparka!

 | Author: Toplice Sv. Martin Foto: Toplice Sv. Martin

Bicikliranje

Biciklizam pomaže djeci da ostvare preporučenih 60 minuta tjelesne aktivnosti u prirodi dnevno, koju trećina djece trenutno ne ostvaruje. Mnogi učitelji navode kako su djeca koja bicikliraju spremnija za učenje i brže usvajaju dobre vozačke navike. Osim toga, na ovaj im se način podiže ekološka svijest i usađuju zdrave navike. Preporučujemo ti da svaki slobodan vikend iskoristiš vožnjom po biciklističkim stazama jer tako ostvaruješ benefite kako za svoje tako i za zdravlje svoje djece.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.