Zdravlje 25. srpnja 2024.

Obične prehlade, gripe i infekcije povezane su s progresijom multiple skleroze

Foto: Pexels
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Upala uzrokovana bolestima poput prehlade mogla bi ubrzati napredovanje multiple skleroze (MS), pokazalo je istraživanje.

Studija koju su vodili znanstvenici sa Sveučilišta Southampton i Sveučilišne bolnice Southampton pratila je 50 ljudi koji su živjeli s tim stanjem dvije i pol godine. Otkriveno je da se uobičajene bolesti, uključujući gripu i infekcije mokraćnog sustava (UTI), mogu povezati s gubitkom živčanih stanica u leđnoj moždini, pogoršavajući simptome MS-a, piše BBC.

Studija je istaknula potrebu da osobe s multiplom sklerozom rano potraže liječničku pomoć kako bi infekcije svele na minimum, kažu istraživači.

Možda te zanima... Nakon što mu je dijagnosticirana MS počeo je trčati maratone i preokrenuo je tijek bolesti Zdravlje

Multipla skleroza (MS) je kronična upalna bolest središnjeg živčanog sustava (SŽS), što znači da upalna oštećenja mogu zahvatiti veliki i mali mozak, moždano deblo i kralježničku moždinu. To uzrokuje probleme u komunikaciji između mozga i ostatka tijela, uzrokujući širok raspon simptoma uključujući obamrlost i slabost u tijelu, nesiguran hod, zamagljen vid i više. Na kraju može uzrokovati trajno oštećenje ili propadanje živčanih vlakana.

Danas u svijetu od MS-a boluje oko 2,8 milijuna ljudi, dok epidemiološke studije ukazuju da u Republici Hrvatskoj ima više od šest tisuća oboljelih po čemu nažalost spadamo u zemlje visoke prevalencije bolesti.

Možda te zanima... Multipla skleroza: Konvencionalni i alternativni načini liječenja Zdravlje

 

Studija Systemic Inflammation in Multiple Sclerosis (SIMS) mjerila je opseg upale u tijelu gledajući tjedni uzorak urina sudionika.

Profesor Ian Galea, neurolog i vodeći istraživač u studiji, rekao je da je važno da osobe s multiplom sklerozom dobiju sva preporučena cijepljenja i traže hitnu pomoć za infekcije mjehura. "Pridržavanje zdravog načina života također bi moglo biti korisno jer su čimbenici poput pušenja, alkohola i pretilosti povezani s upalom", dodao je.

Jednom od sudionika studije, Richardu Humpstonu iz Portsmoutha, 2014. dijagnosticirana je primarno progresivna MS. Gospodin Humpston, 43, zamoljen je da svaki tjedan zamrzne uzorke svog urina i podvrgne se redovitim testovima i pregledima u bolnici.

"Nakon toga mi je rečeno da postoje dokazi da sam imao infekcije urina tijekom studije. Rezultati ovog ispitivanja istaknuli su koliko je bitno da ostanem hidriran kako bih izbjegao ovu vrstu infekcije u budućnosti ", rekao je.

Možda te zanima... Znakovi multiple skleroze mogu biti vidljivi u krvi godinama prije pojave prvih simptoma Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.