Zdravlje 27. veljače 2023.

Novo istraživanje pokazalo vezu migrene, menstruacije i menopauze

Foto: Pexels Razina estrogena utječe na pojavu migrena kod nekih žena
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Novo istraživanje otkrilo je da napadi migrene koje doživljavaju žene tijekom menstruacije mogu biti rezultat povećanja razine peptida CGRP koji raste kao odgovor na pad razine estrogena

Znanstvenici su već prije povezali promjenu razine estrogena s pojavom migrene kod žena, no točan mehanizam do sada nije bio poznat. Novo istraživanje pokazalo je da, baš kao razina hormona, koncentracija peptida povezanih s migrenom također se mijenja tijekom menstrualnog ciklusa. 

Prema istraživanju provedenom u Centru za glavobolje, Charité Universitätsmedizin Berlin, razina peptida zvanog peptid srodan kalcitoninu ili CGRP raste kada u tijelu opada razina estrogena u vrijeme menstrualnog krvarenja. Sam uzrok otpuštanja takvog peptida nije poznat, no ovo otkriće objašnjava zašto su migrene češće u vrijeme menstruacije te zašto učestalost migrena opada s menopauzom. 

Kontracepcija i menopauza imaju utjecaj na razinu CGRP

U istraživanje je uključeno 180 žena koje su imale barem tri napadaja migrene u mjesecu prije samog istraživanja te su podijeljene u tri skupine: žene koje su imale regularan menstrualni ciklus, one koje su uzimale kontracepcijske pilule i žene u menopauzi. Žene istih godina koje nemaju migrene poslužile su kao kontrolna grupa. Analizirana je razina CGRP u krvi i suzama tijekom menstruacije i ovulacije kada je razina estrogena najniža i najviša. Kod žena koje uzimaju kontracepcijske pilule, uzorci su prikupljeni četvrti dan te između 7. i 14. dana od prve pilule. 

Rezultati su pokazali da žene koje pate od migrena i imaju redovite menstrualne cikluse imaju značajno povećanje razine CGRP peptida u vrijeme krvarenja od žena koje ne pate od migrena. Razina tog peptida se također smanjuje u vrijeme ovulacije kada je razina estrogena visoka. Isti rezultati potvrđeni su za uzorke krvi i suza. 

Zanimljivo je da žene koje koriste kontracepcijske pilule i koje su u menopauzi nemaju takve promjene u razini CGRP, neovisno imaju li migrene ili ne. Kod njih je migrena uvjetovana drugim okidačima. Neurologinja dr. Shazia Afridi, koja nije uključena u istraživanje, opisala je istraživanje kao "korisno u pokušaju razumijevanja uloge ženskih hormona u pojavi migrene, posebno u pogoršanju migrene tijekom samog menstrualnog krvarenja". Dr. Afridi dodaje da se estrogenski receptori nalaze u živčanim stanicama koje stvaraju CGRP u trigeminalnom sustavu.

O tome pomaže li hormonska kontracepcija u borbi s migrenama dr. Afridi, kao i drugi stručnjaci, ima podijeljeno mišljenje. Objašnjava kako trećina pacijentica zbog pilula ima manje migrena, no da jedna trećina primijeti pogoršanje, a ostale nikakvu promjenu. Najviše migrena se događa u periodu od sedam dana kada se ne uzimaju hormonske pilule. Zato bi se svakako trebali savjetovati sa stručnjakom ako planiramo uzimati kontracepcijske pilule u svrhu ublažavanja migrene. 
 

keto Možda te zanima... Može li Keto dijeta spriječiti napadaje migrene? Zdravlje Možda te zanima... Prvi put zabilježene promjene u mozgu osoba s migrenom Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.