Zdravlje 17. siječnja 2024.

Novi 100 posto smrtonosan virus sličan koroni u kineskom laboratoriju

Foto: Unsplash
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kineski znanstvenici eksperimentirali su s mutiranim sojem koronavirusa koji je 100 posto smrtonosan kod miševa, unatoč zabrinutosti da bi takvo istraživanje moglo izazvati još jednu pandemiju.

Znanstvenici u Pekingu - koji su povezani s kineskom vojskom, klonirali su virus sličan covidu pronađen u pangolinima, poznat kao GX_P2V, i upotrijebili ga za zarazu miševa, piše Daily Mail.

Miševi su bili 'humanizirani' genetskim manipulacijama, s ciljem da se procijeni kako bi virus mogao djelovati na ljude. Osim rapidno brzim uginućem zaraženih miševa tim je također bio iznenađen kada je otkrio visoku razinu virusnog opterećenja u mozgovima i očima miševa - što sugerira da se virus, unatoč tome što je povezan s covidom, umnožava i širi tijelom na jedinstven način.

Virus napada mozak i oči

Prema studiji koju je provelo Sveučilište za kemijsku tehnologiju u Pekingu, virus je otkriven 2017. prije izbijanja covida. Otkriven je u Maleziji u pangolinima - ljuskavim sisavcima koji su poznati nositelji koronavirusa i za koje se uvelike nagađalo da su posredni domaćin koji je covid prenio sa šišmiša na ljude. Za novo istraživanje, osam miševa je zaraženo virusom, osam je zaraženo inaktiviranim virusom, a osam je korišteno kao kontrolna skupina. Svi miševi zaraženi virusom su uginuli. Podlegli su zarazi između sedam i osam dana nakon zaraze. Simptomi su uključivali potpuno bijele oči, brz gubitak težine i umor, piše Daily Mail.

Profesor Francois Balloux, stručnjak za zarazne bolesti sa Sveučilišta u Londonu, napisao je na Twitteru (X): "To je užasna studija, znanstveno potpuno besmislena". "Ne vidim ništa zanimljivo što bi se moglo naučiti iz prisilne zaraze čudne pasmine humaniziranih miševa nasumičnim virusom. S druge strane, mogao sam vidjeti kako takve stvari mogu poći po zlu", rekao je prof. Richard Ebright, kemičar sa Sveučilišta Rutgers u New Brunswicku, New Jersey, za Daily Mail te dodao da se se svim srcem slaže s procjenom profesora Ballouxa.

"Ne navodi se razina biološke sigurnosti i mjere opreza koje se koriste u istraživanju. Nepostojanje ovih informacija povećava zabrinutost da je dio ili cijelo ovo istraživanje nepromišljeno provedeno bez minimalnog ograničenja biološke sigurnosti i praksi bitnih za istraživanje kada nešto ima potencijal uzrokovati pandemiju, poput istraživanja u Wuhanu 2016.- 2019. koje je vjerojatno uzrokovalo pandemiju Covid-19", obrazložio je svoje stajalište Ebright.

Možda te zanima... Respiratorni sincicijski virus (RSV): Simptomi lakših i teških oblika infekcije Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.