Zdravlje 23. studenoga 2023.

WHO zatražio od Kine detalje o porastu respiratornih bolesti kod djece

Foto: Pexels
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) od Kine je zatražila detalje o porastu respiratornih bolesti i prijavljenim klasterima upale pluća među djecom, koje je kineski ured nazvao "rutinskom" provjerom.

Dužnosnici kineskoga nacionalnog zdravstvenog povjerenstva održali su konferenciju za novinare 13. studenoga da izvijeste o porastu incidencije respiratornih bolesti. Na tom događaju nije spomenuta nedijagnosticirana upala pluća, ali jedan je govornik rekao da svi osjećaju da je ove godine došlo do porasta respiratornih bolesti u usporedbi s razdobljem prije tri godine.

Dužnosnici su taj porast pripisali ukidanju ograničenja zbog covida-19 i kruženju poznatih patogena kao što su gripa, mikoplazma pneumonija, uobičajena bakterijska infekcija koja obično pogađa mlađu djecu, respiratorni sincijski virus i virus koji izaziva covid-19. Kina i WHO suočili su se s pitanjima o transparentnosti izvješćivanja o najranijim slučajevima covida-19 koji su se pojavili u središnjem kineskom gradu Wuhanu krajem 2019. godine.

U srijedu je WHO priopćio da su skupine, uključujući Program za praćenje novonastalih bolesti, prijavile klastere nedijagnosticirane upale pluća kod djece u sjevernoj Kini. WHO je rekao da nije jasno jesu li oni povezani s ukupnim porastom respiratornih infekcija o kojima su prethodno izvijestile kineske vlasti ili su odvojeni događaji.

voda Možda te zanima... Grgljanje slanom vodom može smanjiti broj hospitalizacija zbog covida Zdravlje

WHO je rekao da je zatražio dodatne epidemiološke i kliničke podatke, kao i laboratorijske rezultate prijavljenih izbijanja među djecom, putem mehanizma Međunarodnih zdravstvenih propisa. Također je od Kine zatražio dodatne informacije o trendovima u kruženju poznatih patogena i opterećenju zdravstvenih sustava.

WHO je rekao da je u kontaktu s kliničarima i znanstvenicima kroz svoja postojeća tehnička partnerstva i mreže u Kini. Posljednjih su dana mediji u gradovima kao što je Xian na sjeverozapadu objavili video snimke bolnica prepunih roditelja i djece koji čekaju preglede. Neki korisnici društvenih mreža objavili su fotografije djece koja rade domaću zadaću dok u bolnici primaju intravenske terapije.

Možda te zanima... Pandemija ostavila trajne posljedice na zdravlje mozga kod ljudi starijih od 50 godina Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.