Zdravlje 16. studenoga 2023.

Grgljanje slanom vodom može smanjiti broj hospitalizacija zbog covida

voda
Foto: Unsplash Istraživači su otkrili da grgljanje slane vode može smanjiti broj hospitalizacija zbog covida
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Istraživači su otkrili da grgljanje slane vode može smanjiti broj hospitalizacija zbog covida. Druge studije su pokazale da također može smanjiti ili spriječiti simptome prehlade. Rezultati studije objavljeni su prošli tjedan na godišnjem sastanku Američkog koledža za alergiju, astmu i imunologiju.

Osobe zaražene covidom koje ispiru usta slanom vodom, rjeđe će završiti u bolnici. U studiji predstavljenoj prošli tjedan, istraživači su mjerili učinak grgljanja i ispiranja nosa fiziološkom otopinom na simptome i stope hospitalizacije kod pacijenata s covidom. Otkrili su da su stope hospitalizacija za osobe koji su grgljale ili ispirale nos slanom vodom bile do 40 posto niže u odnosu na one koje to nisu radile.  Dr. Jimmy Espinoza, autor studije i profesor opstetricije i ginekologije na Sveučilištu Texas, rekao je da je cilj bio vidjeti mogu li grgljanje i ispiranje nosa poboljšati respiratorne simptome povezane s covidom te da su otkrili da se oba režima mogu povezati s nižim stopama hospitalizacije kod infekcija SARS-CoV-2, piše Daily Mail.

Između 2020. i 2022. tim je promatrao 9398 odraslih osoba između 18 i 65 godina koje su bile pozitivne na covid. Od njih, 58 je odabrano da slijede režim upotrebe niskih ili visokih doza fiziološke otopine pomiješane s 2, 5 dcl tople vode. Režim niske doze iznosio je 2,13 grama fiziološke otopine, otprilike jedna trećina čajne žlice, a visoka doza bila je šest grama, otprilike jedna i jedna četvrtina čajne žlice.

Možda te zanima... Nefarmakološke mjere nedvojbeno sprečavaju širenje covida, prema rezultatima istraživanja Zdravlje

Sudionici su grgljali i ispirali nos četiri puta dnevno tijekom 14 dana. Ispiranje nosa uključuje kretanje slane otopine kroz nosne prolaze kako bi se očistila sluz i alergeni. Prema Nacionalnom institutu za zdravlje (NIH), to se postiže naginjanjem glave ulijevo iznad umivaonika ili kade i nježnim ulijevanjem ili istiskivanjem otopine kroz nosnicu. Kontrolna skupina koja nije dobila upute za grgljanje slane vode ili ispiranje nosa imala je stopu hospitalizacija od 58, 8 posto. Istraživači su otkrili da je stopa hospitalizacije za sudionike na režimu niske doze pala na 18, 5 posto, a stopa za skupinu s visokom dozom bila je 21, 4 posto. To je bilo do 40 posto niže od kontrolne skupine.

Grgljanje i ispiranje može smanjiti mogućnost prodiranje virusa u pluća

Dr. Zach Rubin, alergolog i glasnogovornik Američkog koledža za alergiju, astmu i imunologiju (ACAAI), rekao je za Medscape: "Ovo je vrsta intervencije koja je niskog rizika s malom potencijalnom dobrobiti". Istraživači nisu objasnili zašto su režimi fiziološke otopine rezultirali manjim brojem hospitalizacija, ali dr. Rubin je rekao da grgljanje i ispiranje može pomoći u čišćenju sinusa od virusa i smanjiti mogućnost da prodre u pluća, što bi moglo rezultirati upalom pluća, glavnim uzrokom hospitalizacija.

Možda te zanima... Najčešće pogreške kod liječenja prehlade, gripe i viroze Zdravlje

"Može pomoći i u smanjenju simptoma kao što su začepljenost nosa, curenje nosa, postnazalno kapanje te bol i pritisak u sinusima", objasnio je. Studija je isključila pacijente s kroničnom hipertenzijom jer bi mogli slučajno progutati dio soli, a višak soli može suziti i ukrutiti krvne žile, dodatno podižući krvni tlak. Također su svi pacijenti bili gotovo pretili, s indeksom tjelesne mase u rasponu od 29,6 do 31,7, što povećava vjerojatnost komplikacija koje bi ih dovele u bolnicu.

"Kontrolna i studijska skupina imale su slične stope cijepljenja", izjavili su istraživači. Nalazi su u skladu s drugim manjim studijama koje su testirale učinke grgljanja i ispiranja nosa. Lipanjska recenzija u časopisu Frontiers in Public Health, na primjer, otkrila je da ova praksa može ublažiti uobičajene prehlade, infekcije gornjih dišnih putova i covid ispiranjem virusa. Nije jasno hoće li grgljanje i ispiranje nosa imati isti učinak na većinom cijepljene pacijente ili one s manjim BMI-jem, rekli su istraživači. Studija je predstavljena prošli tjedan na godišnjem sastanku ACAAI-ja u Anaheimu.

pranje ruku Možda te zanima... Uz ovih 10 savjeta smanjit ćete mogućnost prehlade i gripe Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.