Zdravlje 24. kolovoza 2023.

Nefarmakološke mjere nedvojbeno sprečavaju širenje covida, prema rezultatima istraživanja

Foto: Unsplash
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Mjere poduzete tijekom pandemije covida, kao što su društveno distanciranje i nošenje maski za lice, "nedvosmisleno" su smanjile širenje infekcija, pokazalo je izvješće. Stručnjaci su promatrali učinkovitost nefarmakoloških intervencija primijenjenih u kombinaciji niza mjera koje se međusobno nadopunjuju.

Izvješće Kraljevskog društva pod nazivom Covid-19: ispitivanje učinkovitosti nefarmakoloških intervencija pregledalo je dokaze prikupljene tijekom pandemije za šest skupina nefarmakoloških mjera i njihovu učinkovitost u smanjenju prijenosa. To uključuje maske i pokrivala za lice, društveno distanciranje i zaključavanje, testiranje, praćenje i izolaciju, ograničenja putovanja i kontrole preko međunarodnih granica, ekološke kontrole i komunikaciju.

Kada se procjenjuje pojedinačno, nefarmakološke mjere davale se ograničene rezultate iako pozitivne. Međutim, dokazi o pozitivnom učinku bili su jasni kada su zemlje koristile kombinacije nefarmakoloških mjera. Osim toga, dokazi su pokazali da su nefarmakološke mjere najučinkovitiji kada je intenzitet prijenosa bio nizak, što podupire njihovu upotrebu u ranoj fazi pandemije i na prvim znakovima ponovnog izbijanja. Tijekom ranih faza odgovora na zaraznu bolest u nastajanju, nefarmakološke mjere obično su jedina dostupna kontrola prije razvoja liječenja lijekovima i cjepiva. Međutim, kao što se pokazalo tijekom pandemije, njihova uporaba može imati negativne posljedice na obrazovanje, ekonomiju, mentalno zdravlje pojedinaca zbog čega je procjena njihove učinkovitosti neophodna.

 
Možda te zanima... Skupine osobe koje ne bi smjele zaboraviti da je covid još uvijek tu Zdravlje

Profesor Sir Mark Walport, ministar vanjskih poslova Kraljevskog društva i predsjednik stručne radne skupine za izvješće, rekao je: „Postoji dovoljno dokaza da se zaključi da je rana, stroga implementacija paketa komplementarnih nefarmakoloških mjera bila nedvosmisleno učinkovita u ograničavanju Sars-CoV-2 infekcije. To ne znači da je svaki NPI bio učinkovit u svakom okruženju ili u svakom trenutku, ali učenje lekcija iz bogatog istraživanja generiranog u ovoj pandemiji bit će ključno da se opremimo za sljedeću."

Pregledom je utvrđeno da su društveno distanciranje i karantena najučinkovitija kategorija nefarmakoloških mjera, piše The Guardian. Dokazi nadalje pokazuju da su maske za disanje više kvalitete – poput maski N95 – bile učinkovitije od maski kirurškog tipa. Procjenjujući mjere testiranja, praćenja i izolacije, studije iz nekoliko zemalja koje su provodile visoku razinu praćenja kontakata, uz izolaciju zaraženih osoba i njihovih kontakata, otkrile su smanjenje smrti od Covid-19.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.