Zdravlje 19. listopada 2022.

Nove varijante omicrona mogle bi izazvati nagli porast slučajeva covida

Foto: shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Nove virulentnije varijante omicrona mogle bi lakše zaraziti one koji su već preboljeli covid i tako naglo povećati broj zaraženih

Jesen i zima već su dovoljno riskantan period za zaraze, a kada tome dodamo nove varijante omicrona, pred nama je moguć novi značajan porast slučajeva covida. Prvi veliki porast slučajeva dogodio se u jesen 2020. godine, a prošle godine u ovo vrijeme godine započeo je još jedan nagli rast broja slučajeva, uglavnom delta varijante dok ju nije skoro potpuno zamijenio omicron. Što nas očekuje ove jeseni?

Nove varijante omicrona upućuju na moguć rast broja zaraženih

Iako nitko ne može točno znati kakva nas epidemiološka jesen čeka, postoje određeni ukazatelji koji govore da bi broj zaraženih mogao još jednom značajno narasti. Kako prenosi Science News, u nekim je europskim zemljama već zabilježen porast u broju hospitaliziranih zbog covida, unatoč tome što brojke i dalje ne rastu značajno. Stručnjaci ipak upozoravaju kako će sve niže temperature natjerati ljude da više vremena provode u zatvorenom prostoru što uvelike olakšava širenje zaraze. 

Još jedan ukazatelj na moguć porast broja zaraženih je pojava novih varijanti omicrona. Znanstvenici su već predvidjeli da će omicron nastaviti mutirati i razviti sposobnost da nas još lakše zarazi, a već sada su zabilježene dvije nove podvarijante nazvane BQ.1 i BQ.1.1. U Americi su prije mjesec dana ove podvarijante činile samo jedan posto zaraženih, a danas se radi o 12 posto ukupnih novih zaraza. Iako se nove podvarijante šire brzo, liječnica Hannah Newman za WebMD kaže kako nemamo razloga za paniku, ali da ih ne bismo trebali zanemariti. 

Nove varijante potencijalno skraćuju vrijeme imunosti

Pojava novih podvarijanti znači da će i osobe koje su nedavno preboljele zarazu moći lakše biti ponovno zaražene u kraćem vremenskom periodu jer nove podvarijante uspješno izbjegavaju postojeća antitijela. Ako smo nedavno bili zaraženi virusom te nam se ponovo pojave simptomi zaraze, ne bismo ih trebali zanemariti. "Imunost nakon zaraze postoji, ali i ona s vremenom opada", objašnjava Newman i dodaje kako je redovno docjepljivanje najbolji način kako održati stabilnu razinu imunosti
 

Možda te zanima... Ovo je postao dominantan simptom covida Zdravlje
 

Iako je mogućnost ponovne zaraze novom podvarijantom moguća, antitijela koja nastaju nakon zaraze i cjepiva ipak nisu potpuno beskorisna, iako ih neke podvarijante mogu zaobići. U takvim slučajevima je zaraza znatno blaža i simptomi obično budu slabi. 
 

 | Author: shuterstock Foto: shuterstock

Jesu li nove booster doze cjepiva djelotvornije od starih?

Pitanje koje se odmah nameće je hoće li nas cjepivo štititi od novih varijanti? "Nove booster doze cjepiva su sličnije novim podvarijantama virusa, no nismo sigurni što to znači u stvarnom svijetu", objašnjava dr. Amesh Adalja iz Johns Hopkins Centra za zdravstvenu zaštitu. Dodaje kako nema planiranih studija koje će uspoređivati dvije vrste booster doze u kliničkom okruženju. Liječnica Newman dodaje kako booster cjepiva i dalje imaju veliku vjerojatnost zaštite te da unatoč razlikama između starih i novih varijanti, trebamo primiti svoju dozu. 

Ono što dr. Adalja upozorava od samog početka pandemije je trajna prisutnost covida. "Ne trebamo gledati na ovu situaciju kao na uragan koji će jednog dana potpuno nestati. Covid je novo normalno", poručuje liječnik i objašnjava kako svi napori liječnika i znanstvenika dovode do toga da covid bude zarza s kojom se možemo lako nositi. 
 

Možda te zanima... Iz krvi bi se moglo vidjeti je li netko u riziku od dugog covida i intervenirati Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.