Zdravlje Koronavirus - simptomi, prevencija i savjeti stručnjaka 03. listopada 2022.

Iz krvi bi se moglo vidjeti je li netko u riziku od dugog covida i intervenirati

Foto: Guliver/Shutterstock Uzorci krvi
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ako se eksperimentalni test potvrdi daljnjim istraživanjem, to može dovesti do toga da se ljudima s visokim rizikom od dugotrajnog covida daju antivirusni tretmani u nadi da će spriječiti iscrpljujuće simptome.

Test krvi napravljen oboljelom od covida mogao bi predvidjeti postoji li vjerojatnost da će razviti dugoročne zdravstvene probleme, sugerira nova studija, piše sky news. Istraživači s University College London usporedili su razine više od 90 proteina u krvi kod 54 zdravstvena radnika s covidom i zdravog osoblja iz kontrolne skupine. Otkrili su da je nekoliko proteina dramatično poremećeno do šest tjedana, čak i kod onih s blagim simptomima, prema rezultatima objavljenim u časopisu Lancet eBioMedicine. Dvadeset ih je imalo trajne simptome godinu dana kasnije. Većina je bila povezana s procesima protiv zgrušavanja i protuupalnim procesima. Istraživači su potom upotrijebili algoritam umjetne inteligencije (AI) za skeniranje proteina u uzorcima krvi - i uspješno identificirali 11 zaraženih zdravstvenih radnika koji su razvili dugi covid.

Možda te zanima... Kako liječiti srednje jake simptome koronavirusa kod kuće? Zdravlje

Dr. Wendy Heywood, jedna od starijih istraživačica s UCL-ovog instituta za dječje zdravlje Great Ormond Street, rekla je: "Ako uspijemo identificirati ljude koji će vjerojatno razviti dugi covid, to otvara vrata probnim tretmanima kao što su antivirusni lijekovi u ovom ranijem, početnom razdoblju stadiju infekcije, kako bismo vidjeli može li se smanjiti rizik od kasnijeg dugotrajnog covida."

Kevin McConway, emeritus profesor primijenjene statistike, rekao je da bi test krvi trebao biti validiran u većoj studiji kako bismo bili sigurni da algoritam umjetne inteligencije radi ispravno. "Iako njihov alat za predviđanje svakako izgleda prilično obećavajuće, ovo istraživanje ne može pružiti dovoljno dokaza da može funkcionirati u širem kontekstu", rekao je.

"Svi podaci u ovoj studiji potječu iz prvog vala pandemije covida, prije nego što su se pojavile nove varijante virusa i prije nego što su razvijena cjepiva - i kada su sudionici, koji su svi bili zdravstveni radnici, bili podvrgnuti prilično specifičnom skupu uvjeta u njihovom radu i općenito u zemlji."

 
Možda te zanima... Istraživanje: Paxlovid smanjuje rizik od smrti od covida za 79 % i broj hospitalizacija kod starijih od 60 Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.