Zdravlje 03. listopada 2023.

Zašto dolazi do žudnje za hranom prije menstruacije

Foto: Pexels
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Predmenstrualna žudnja za hranom pogađa mnoge žene, a nova studija sugerira da bi mogla biti posljedica smanjene osjetljivosti na inzulin. Visoka osjetljivost na inzulin omogućuje stanicama tijela da učinkovitije koriste glukozu, smanjujući razinu glukoze u krvi.

Žudnja za čokoladom i hranom bogatom ugljikohidratima u danima prije menstruacije česta je pojava kod mnogih žena. Novo istraživanje, nedavno objavljeno u časopisu Nature Metabolism, otkrilo je da osjetljivost na inzulin varira tijekom menstrualnog ciklusa, a najviša je u danima prije ovulacije, a najniža prije menstruacije. 

Istraživači sugeriraju da njihova otkrića objašnjavaju zašto toliko žena osjeća glad neposredno prije menstruacije, zašto im se metabolizam usporava i zašto je debljanje vjerojatnije piše Medical News Today

Kako promjene hormona i menstruacija utječu na inzulin?

Menstrualni ciklus kontroliraju hormoni, koji se povećavaju i smanjuju tijekom ciklusa. A ova studija sugerira da ti reproduktivni hormoni također mogu utjecati na osjetljivost na inzulin. Istraživači su mjerili osjetljivost na inzulin u mozgu žena koje su imale prirodan, zdrav menstrualni ciklus tijekom različitih faza menstrualnog ciklusa. Dali su im inzulin putem spreja za nos i mjerili odgovor hipotalamusa tijekom folikularne (dani prije ovulacije) i lutealne (uoči menstruacije) faze menstrualnog ciklusa.

Prethodne studije pokazale su nedosljedne rezultate o promjenama razine glukoze u krvi. Međutim, nedavna studija pokazala je da su razine glukoze u krvi visoke u lutealnoj fazi, a najniže su neposredno prije ovulacije. A veća žudnja za hranom javila se kada su razine glukoze u krvi bile najviše. 

tjelovježba pretilost Možda te zanima... Ključ za kontrolu inzulina je kombinacija vježbanja i dijete, samo prehrana nema jednak učinak Zdravlje

Promijenjena osjetljivost na inzulin

Istraživači su otkrili da je kod mršavih žena djelovanje inzulina u mozgu poboljšalo perifernu osjetljivost na inzulin tijekom folikularne faze, ali ne i u lutealnoj fazi. "Ova studija ukazuje na intrigantnu mogućnost središnje uloge signalizacije inzulina u mozgu u orkestriranju metaboličkih prilagodbi tijekom menstrualnog ciklusa", kaže prof. dr. Nils B. Kroemer za Medical News Today. On sugerira da bi smanjena osjetljivost na inzulin u predmenstrualnoj fazi mogla pomoći u objašnjenju žudnje za hranom i promjena u apetitu i tjelesnoj težini koje mnoge žene doživljavaju u tom trenutku.

Studija je provedena na samo 11 žena, pa znanstvenici upozoravaju da su potrebna dodatna istraživanja kako bi se potvrdili njihovi nalazi. I prof. Kroemer se slaže da bi više istraživanja trebalo procijeniti mogu li metaboličke promjene tijekom menstrualnog ciklusa pomoći u objašnjenju promijenjenog ponašanja, uključujući šire promjene u mentalnom i fizičkom zdravlju.

Inzulinska osjetljivost

Hormon inzulin kontrolira razinu glukoze (šećera) u krvi. Inzulin je kemijski glasnik koji tjera stanice da apsorbiraju glukozu iz krvi, dajući im energiju za funkcioniranje. Osjetljivost na inzulin opisuje koliko je ovaj proces učinkovit. Visoka osjetljivost na inzulin znači da se glukoza učinkovito prenosi u stanice. Niska osjetljivost na inzulin ili inzulinska rezistencija javlja se kada stanice ne reagiraju dobro na hormon, pa glukoza ostaje u krvi. To rezultira povećanjem razine glukoze u krvi i stanicama koje ostaju bez energije, a može dovesti do predijabetesa, stanja koje može povećati rizik od razvoja dijabetesa tipa 2. Ova mala studija otkrila je da na osjetljivost mozga na inzulin utječe menstrualni ciklus, ukoliko osobe nemaju predijabetes ili dijabetes. 

Možda te zanima... Predijabetes: Što je i kako spriječiti da ne pređe u dijabetes Zdravlje

Želja za slatkim prije menstruacije

U predmenstrualnoj fazi smanjuje se razina i progesterona i estrogena, a tada je najvjerojatnija želja za slatkom hranom. Prethodne studije na osobama s dijabetesom tipa 1 sugerirale su da estrogen povećava osjetljivost na inzulin. "Iz evolucijske perspektive, povećanjem količine glukoze koja cirkulira u sustavu tijekom lutealne faze, tijelo bi moglo bolje nadoknaditi gubitak energije povezan s trudnoćom ili menstruacijom koja slijedi", objašnjava ginekologinja Kara McElligot. Dodaje da bi žene bez promjene osjetljivosti na inzulin i reguliranog apetita mogle bi biti u nepovoljnom položaju u vrijeme nestašice hrane i stoga je manje vjerojatno da će se uspješno razmnožavati. 

Prilagođavanje prehrane i tjelovježbe prema fazama menstruacije

Prijašnje studije pokazale su da su žene sklone mijenjati ono što jedu ovisno o fazi svog menstrualnog ciklusa. Predmenstrualna želja za unosom ugljikohidrata česta je, a može biti popraćena debljanjem. No, dobra vijest je da studije pokazuju da se težina često dobiva u predmenstrualnim danima, ali žene općenito gube nešto oko ovulacije, što znači da nema sveukupne promjene.

Şebnem Ünlüişler, genetska inženjerka na Londonskom regenerativnom institutu, koja nije bila uključen u studiju, kaže da bi takve promjene u osjetljivosti na inzulin tijekom menstrualnog ciklusa mogle utjecati na metabolizam i težinu te da bi žene mogle imati koristi od prilagođavanja prehrane i tjelovježbe prema menstrualnoj fazi.

“Ove studije naglašavaju zamršen odnos između hormonalnih fluktuacija i metaboličkog zdravlja kod žena. Razumijevanje ove dinamike može dovesti do ciljanijih intervencija za upravljanje apetitom, težinom i cjelokupnim zdravljem tijekom menstrualnog ciklusa”, dodaje Ünlüişler. 

Možda te zanima... Vodič kroz menstrualni ciklus: Kako prilagoditi prehranu, tjelovježbu i svakodnevne aktivnosti? Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.