Zdravlje Zdravlje žena 01. listopada 2017.

Nekoliko razloga zašto ne bi trebala nositi gaćice prema ginekolozima

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ako si ikada odlučila ne obući gaćice kako se ne bi pojavile one iritantne crte ispod traperica, ili ispod neke druge uske odjeće, nisi samo riješila taj problem nego si pomogla i zdravlju svoje vagine. Ginekolozi tvrde kako povremeno izostavljanje gaćica iz tvog dnevnog outfita je zapravo vrlo zdravo.

Donnica Moore, ginekologica iz New Jerseya i predsjednica udruge Sapphire Women’s Health Group pojasnila je zašto je golišavost na intimnom području veliki dio genitalne higijene žena.

"Nije dobro uvijek imati ženske privatne dijelove 'pod ključem'"- objasnila je. "Oni trebaju zraka isto kao i svaki drugi dio vašega tijela".

Što se događa ako si stalno u gaćicama?

Pokrivanje intimnih dijelova gaćicama danju i noći potpomaže razvijanju topline, i samim time, znoja i bakterija na tom području, jer kože ne diše i nema dotok svježeg zraka. Iz ovoga stanja pak nastaju infekcije, gljivice i slična kožna oboljenja. 

Možda te zanima... Pet razloga zašto vagina svrbi, a nije gljivična infekcija Zdravlje

Izbaci čipku iz ladica

Iako su sexy, čipkaste gaćice zbog svog sastava još više pospješuju rizik od stvaranja infekcije jer su napravljene od nepropusnog materijala, koji ne samo da će iritirati osjetljivu kožu toga područja, nego može izazvati razne osipe i alergijske reakcije

Moraš pripaziti i na ovo!

Ipak, postoji i jedna negativna strana hodanja s propuhom među nogama. 

"Povećava se rizik iritiacije i trenja kože od onih materijala koji ju dodiruju, a nisu predviđeni da bi pokrivali tako osjetljivo područje" - kaže Moore. To znači da izbjegavaš uske traperice, hlače za jogu ili tajice od umjetnih sintetičkih materijala, koje ne samo da užasne svrbe, nego često pokazuju i obris tvoje vagine poznatiji kao 'camel toe'. Ne moramo ni spominjati da u ovom slučaju hlače sa patentnim zatvaračem ne dolaze u obzir (Spontana, bolna depilacija? Ne, hvala!). 

"Nošenje takvih materijala direktno na koži može izazvati manje ureze na koži koji se ponašaju kao portali za bakterije" -  upozorava doktorica Moore. Tako da ako ih moraš nositi, uske tajice i traperice bi trebala nositi na pamučno donje rublje kako bi minimizirala iritaciju, zaštitila kožu od zatvarača i imala nešto što će upiti znoj. Količina znoja ovisi o tome koliko se sama znojiš, što od treninga, što prirodno. 

Druga stvar na koju moraš pripaziti nije toliko o higijeni koliko o javnom sramoćenju - ako nosiš suknju ili haljinu bez gaća, pripazi na povjetarce, ventilacije i pazi kako se saginješ u javnosti jer bi mogla 'poslikati' sve oko sebe.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock  

Brineš li se da bi ti se koja bubica mogla 'zaletjeti' gore, nema razloga. Doktorica Moore potvrdila je da i u mini suknji to područje je osigurano od napada bilo kakvih nametnika i znatiželjnih insekata

Zdravstvene dobrobiti ne nošenja gaćica ipak prevaguju potencijalne rizike

Probaj noćas, udobno smještena u toplinu svoga doma, odbaciti gaćice i nakon odjeće za posao 'uklizati' u kućni ogrtači i to samo u njega, ili neku udobnu spavaćicu. Neka ti ova rutina postane dio svakodnevnice, barem do spavaš i tvoje intimno područje će ti biti zdravo i zahvalno.

Možda te zanima... Vaginalne infekcije: Jesi li i ti ponekad u nedoumici? Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.