Zdravlje 27. lipnja 2024.

Neinvazivnim postupkom pacijentu s Parkinsonovom bolesti uklonili esencijalni tremor

Foto: Freepik Ilustracijska fotografija
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Oboljeli od Parkinsonove bolesti dobili su nadu da će ponovno steći neovisnost nakon što je u Škotskoj po prvi put izveden postupak za sprječavanje tremora.

Ultrazvučnu talamotomiju, neinvazivni postupak koji ljudima koji žive s Parkinsonovom bolešću može omogućiti da kontroliraju svoje pokrete, izveo je ranije ovog mjeseca tim s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Dundeeju, piše Daily Mail

Međunarodno kliničko ispitivanje liječnici sa spomenutog sveučilišta pozdravili su kao "prekretnicu za škotsku medicinu", dok ga je pacijent koji je imao koristi od toga nazvao "čudo". Ispitivanje je provedeno na pacijentima s Parkinsonovom bolešću i drugdje, ali u ograničenom opsegu jer tehnologija nije široko dostupna, a posljednjih je godina provedeno u Škotskoj na 60 pacijenata koji su živjeli s esencijalnim tremorom. Nekontrolirani tremori simptom su neizlječive Parkinsonove bolesti, a potaknuti su smanjenom razinom dopamina u mozgu.

Ovaj neinvazivni postupak bez rezanja koristi fokusirani ultrazvuk visokog intenziteta za stvaranje lezije u dijelu mozga poznatom kao talamus, koji kontrolira pokrete osobe.

Možda te zanima... Uzroci Parkinsonove bolesti i kako se slavni nose s njom? Zdravlje

Jedan od pacijenata ponovno stekao svoju ovisnost

Ian Keir, 63, iz Carnoustieja, Škotska, imao je zahvat ovaj mjesec i rekao je da je ponovno stekao svoju neovisnost. Umirovljenom vatrogascu dijagnosticirana je Parkinsonova bolest 2018. nakon što je dvije godine patio od drhtanja desne ruke i rekao je da zbog toga ovisi o svojoj supruzi u svakodnevnim zadacima, ali sada ponovno može pisati i sam rezati hranu.

"Bilo je vrlo bezopasno u početku, ali nisam imao kontrolu nad tim. Na temelju istraživanja imao sam osjećaj da je Parkinsonova bolest. Tijekom godina moje drhtanje postalo je znatno gore. Bilo je nevjerojatno frustrirajuće - morao sam naučiti jesti samo vilicom. Srećom, moja supruga ima puno razumijevanja i bila mi je velika podrška", opisao je Ian za Daily Mail. 

Njegov rukopis je također bio prilično nečitak, a tremor je utjecao na njegovu desnu ruku, a pisanje lijevom nikad nije mogao svladati. Ipak, nakon postupka se sve promijenilo. "Ovo je poput čuda. Tremor je potpuno nestao, kao da ga nikad nisam imao. Sada mogu učiniti točno ono što sam mogao prije", rekao je Ian. Sad može natočiti vode i raditi stvari bez prethodnog razmišljanja. 

"Očito sam bio nervozan, ali poboljšanje je bilo gotovo trenutno. Iako sam svjestan da ovo nije lijek za Parkinsonovu bolest, lijek je za neke moje simptome. Tako sam zahvalan i jednostavno želim iskoristiti svaki dan", zaključio je Ian. 

Možda te zanima... Česti uzroci drhtanja ruku i kada potražiti pomoć? Zdravlje

Sveučilište je jedno od vodećih svjetskih centara za istraživanje Parkinsonove bolesti

"Ovo je prekretnica za škotsku medicinu. Već smo svjedočili transformativnom učinku koji slični postupci imaju na pacijente koji žive s esencijalnim tremorom, tako da je ponoviti to za one s Parkinsonovom bolešću - koji možda nikad nisu ni sanjali da će ponovno imati takvu kontrolu nad svojim pokretima - velika privilegija", rekao je za Daily Mail dr. Tom Gilbertson, konzultant neurolog i počasni viši predavač.

Gilbertson je rekao da su na Sveučilištu u Dundeeju već dobro upoznati s izvođenjem talamotomije, jer već nekoliko godina rade s pacijentima s esencijalnim tremorom. "Uvijek prepoznajemo važnost onoga što radimo i utjecaj koji to ima na naše pacijente. Sveučilište je globalno priznato kao vodeće u istraživanju Parkinsonove bolesti, a prilike kao što je ova naglašavaju napredak koji je postignut u rješavanju ovog stanja, koje je jedan od najhitnijih zdravstvenih izazova našeg vremena", objasnio je Gilbertson. 

Možda te zanima... Krvni test mogao bi predvidjeti Parkinsonovu bolest 7 godina prije simptoma Zdravlje

Dodao je da je Ian dokaz da istraživanja koja se odvijaju na njihovom sveučilištu dovode do napretka koji može promijeniti živote pacijenata s Parkinsonovom bolešću.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.