Zdravlje 25. studenoga 2022.

Nasilje nad ženama drastično raste tijekom nogometnog prvenstva

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Za žene koje su proživjele obiteljsko zlostavljanje, međunarodni nogometni turniri često su obilježeni tjeskobnim iščekivanjem nasilnih incidenata

Dok se većina ljudi veseli nogometnom prvenstvu i uživaju u zabavi s prijateljima, brojne žene diljem svijeta svaku novu utakmicu čekaju u strahu. Neovisno o tome hoće li tim za koji njihov partner navija pobijediti ili izgubiti, velike su šanse da će one biti te koje će snositi posljedice.

Istraživanje Sveučilišta u Lancasteru pokazuje da se slučajevi nasilnog obiteljskog zlostavljanja povećavaju za 38 posto kada nogometna momčad izgubi utakmicu. Obiteljsko nasilje raste čak 26 posto i kada momčad pobijedi ili utakmica završi izjednačenim rezultatom.

Zlostavljanje u obitelji karakterizira obrazac prisilnog i kontrolirajućeg ponašanja, gdje jedan partner nastoji zadržati moć i kontrolu nad životom drugog. Riječ je o rodno uvjetovanom obliku zlostavljanja koje u većini slučajeva čine muškarci nad ženama, a koje može kombinirati emocionalne, verbalne, psihološke, financijske, seksualne ili fizičke oblike nasilja. Ozbiljnost ovakvog zlostavljanja nad ženama može varirati od dosljednih kritičnih komentara i verbalnog omalovažavanja do fizičkog nasilja, napada i silovanja.

Alkohol je važna poveznica između sporta i nasilja

Novo istraživanje provedeno kroz period od osam godina pratilo je broj hitnih poziva žrtava nasilja tijekom i nakon nogometne utakmice. Iako se broj slučajeva nasilja nad ženama smanjuje tijekom dva sata koliko meč traje, drastično se povećava nakon utakmice, a najviše nasilja događa se 10 do 12 sati nakon utakmice. Gotovo svi zabilježeni slučajevi uključivali su nasilje muškaraca nad ženama, a jedna je stvar bila zajednička svim slučajevima - alkohol. Posebno su se pokazale riskantne utakmice koje se održavaju ranije u danu jer je to dalo više vremena počiniteljima nasilja da konzumiraju alkohol. 

Svakih 11 minuta ubijena je jedna djevojčica ili žena 

"Nasilje nad ženama i djevojčicama najraširenije je kršenje ljudskih prava u svijetu. Svakih 11 minuta ženu ili djevojčicu ubije intimni partner ili član obitelji, a znamo da i drugi stresori, od pandemije do ekonomskih previranja, neizbježno dovode do još više fizičkog i verbalnog zlostavljanja", izjavio je glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres uoči Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama koji se obilježava 25. studenog. 

Osvrnuo se na to da su žene sve više izložene i verbalnom nasilju na društvenim mrežama koje uključuje mizogine komentare, seksualno napastovanje, izrugivanje i takozvani grooming u kojem odrasla osoba uspostavlja povjerenje i emotivni odnos s djetetom s ciljem iskorištavanja u seksualne svrhe. "Ova diskriminacija, nasilje i zlostavljanje usmjereno na polovicu čovječanstva ima veliku cijenu. Ograničava sudjelovanje žena i djevojčica u svim segmentima života, negira njihova osnovna prava i slobode te blokira ravnopravan ekonomski oporavak i održivi rast koji su potrebni našem svijetu", dodao je Guterres, prenosi The Economic Times.

Europska unija stvorila je jedinstveni broj na koji se žrtve mogu javiti

Visoki predstavnik Europske komisije Josep Borrell najavio je osnivanje jedinstvene telefonske linije na koju se mogu javiti sve žrtve nasilja diljem Europske unije - 116 016. Za sada je već 15 zemalja povezalo ovaj broj s lokalnom službom za pomoć žrtvama, a ostale su zemlje članice obavezne učiniti isto do travnja 2023. godine. 

"Nasilje nad ženama događa se u svakoj zemlji. Činjenice su šokantne – u EU i diljem svijeta svaka treća žena doživjela je fizičko ili seksualno nasilje. Jedna od pet djevojčica danas je žrtva seksualnog zlostavljanja djece. Nasilje na internetu je u porastu, a jedna od dvije mlade žene doživljava rodno uvjetovano cyber nasilje. EU osuđuje sve oblike nasilja nad ženama i djevojčicama", dodao je Borrell.
 

Možda te zanima... #Nisam tražila: Važna poruka ženama koje doživljavaju seksualno nasilje ili uznemiravanje Psiha i seks

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.