Zdravlje 12. prosinca 2023.

Nakon više od 20 godina ovisnosti: "Svima je rješenje pred nosom, samo je pitanje hoćemo li ga prepoznati"

ovisnost
Foto: Unsplash D.B. je zbog svoje ovisnosti izgubio povjerenje obitelji (Ilustracijska fotografija)
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

D.B. (43) bivši je ovisnik o heroinu i kokainu koji se s ovisnošću borio više od 20 godina. No, odlučio je tražiti pomoć i danas je tri godine "čist" te pomaže drugim ljudima u terapijskoj zajednici u kojoj je i sam bio.

Prema izvješću Ureda Ujedinjenih naroda za droge i kriminal, u 2021. godini jedna od 13 osoba u dobi od 15 do 64 konzumirala je drogu u proteklih godinu dana. U usporedbi s 2011. broj korisnika droge u 2021. porastao je s 240 milijuna na 296 milijuna. 

Prema HZJZ-u, tijekom 2022. godine 6078 osoba liječilo se zbog ovisnosti o psihoaktivnim tvarima (82,5 % muškaraca i 17,5 % žena) te 4741 zbog ovisnosti o opijatima. Prosječna dob u kojoj mladi počinju eksperimentirati s drogom je 16,3 godine, a prosjek za prvi odlazak na liječenje je 29,8 godina. Zbog zlouporabe psihoaktivnih tvari najviše se liječe ljudi čija je prosječna dob 40,8 godina. 

U svijetu se najviše se koriste kanabis i opioidi (koji su ujedno i najsmrtonosnija droga). Povećala se i potražnja za kokainom, čiji je ovisnik bio i D.B. (43) koji je odlučio podijeliti svoje iskustvo.

droga Možda te zanima... U EU raste broj ovisnika o drogama, najviše umrlih u Njemačkoj Zdravlje

Počeo je eksperimentirati u djetinjstvu

D.B. je još kao beba ostao bez majke, a odgajali su ga baka i djed. Počeo je eksperimentirati s drogom kada je imao 11, 12 godina, te je to više koristio za zabavu. "Još kao klinac sam bio znatiželjan, volio sam taj neki drugi krug, drugu stranu. Nekako mi se činilo da je to pravi put, a ispostavilo se da nije. Volio sam stalno biti euforičan više-manje", priznao je D.B. 

Iako smatra da ga majčina smrt nije stigmatizirala, misli da je smrt njegovog djeda i bake možda imala neki utjecaj. "Bježao sam od nečega, ali ne znam čega. Društvo neću kriviti jer ja sam sebi biram društvo", objasnio je. 

tinejdžer Možda te zanima... Nikotinske vrećice: Zašto su sve popularnije među mladima i opasnosti za zdravlje Zdravlje

Sve se promijenilo u 20-ima

U mladosti je radio imao stabilan i dobro plaćeni posao kao kuhar, no sa 22 godine postao je ovisan o heroinu i kokainu. "Mogao sam si priuštiti neke stvari, ali sam ta sredstva trošio na drogu", priznao je. Tada se rastao i od žene s kojom ima dvoje djece, a onda su krenule i svađe s ostatkom obitelji. No, s djecom je uvijek imao dobar odnos, čak i kada se drogirao. Svojoj obitelji odlučio je priznati u kakvom je stanju jer nije htio da to saznaju od drugih. "Nije im bilo lijepo za čuti, 20 godina i oni su se borili s mojoj ovisnošću. Naljutio sam sve oko sebe i izgubio njihovo povjerenje", rekao je.

Ali unatoč tome, obitelj, posebno tata i teta, nisu mu okrenuli leđa, jedino mu nisu pomagali financijski. Zbog financijskih problema, završio je i u zatvoru. "Za drogu mi je trebao novac i radio sam probleme, zatvor je bio neizbježan".

Možda te zanima... Slavne osobe otvoreno o svojoj ovisnosti i kako su pronašle izlaz? Zdravlje

Pomoć je potražio s 40 godina

Odlučio je potražiti pomoć kada mu je svega postalo previše. Narušeno mu je bilo zdravlje, od oslabljenog vida, ispadanja zubiju do hepatitisa C i problema s krvnim žilama te je odlučio da mora nešto poduzeti kada je imao 40 godina. "Dragim ljudima u svom životu obećao sam da ću potražiti pomoć i to sam i učinio i držim se sad toga", rekao je D.B.

Potražio je pomoć u neprofitnoj organizaciji Pet Plus koja pomaže ovisnicima, počiniteljima kaznenih djela i beskućnicima. U sklopu te terapijske zajednice imao je pomoć i individualne razgovore s psihijatrima te podršku ostalih polaznika zajednice s kojima je i danas u kontaktu. Cijeli proces trajao je godinu dana, a uspio je povratit i povjerenje svoje obitelji. "Meni je bilo puno lakše priviknuti se na pravila i sve ono što se treba odraditi jer sam više-manje u zatvoru živio po pravilima. Samo sam trebao poraditi na svojoj čistoći i svojim problemima u glavi što bez pomoći ne bi mogao napraviti", rekao je D.B. te je dodao kako je većini ovisnika teško doći s ulice i odjednom početi živjeti po pravilima. Tijekom liječenja pio je tablete za liječenje ovisnosti, a uz to i tablete poput Normabela i Xanaxa kako bi potaknule učinkovitost terapije. 

Danas je tri godine čist te radi u terapijskoj zajednici i pomaže ovisnicima kako god može, od prijema korisnika, dijeljenja svog iskustva, do naručivanja terapije i odlaska u bolnice s korisnicima terapijske zajednice. 

D.B. priznaje kako se i danas zna pojaviti potreba za drogom, ali ga jako teško išta može potaknuti da se vrati ovisnosti. Jednostavno ne želi baciti u vodu sav trud koji je uložio u oporavak. "Svatko sam sebi treba dati šansu i probati. Ako sve ostane na riječima, ništa od toga. Svatko tko ima volju i želju, neka dođe. Svima je rješenje pred nosom, samo je pitanje hoćemo ga prepoznati", glavni je savjet koji D.B. poručuje svima, pa tako i polaznicima terapijske zajednice.

droga Možda te zanima... Fentanil, opaka sintetička droga od koje umiru tisuće Amerikanaca prijeti Europi Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.