Zdravlje 29. studenoga 2023.

Slavne osobe otvoreno o svojoj ovisnosti i kako su pronašle izlaz?

Foto: Instagram Robert Downey Jr. Drew Barrymore i Bradley Cooper borili su se s ovisnošću
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ovisnost je poremećaj karakteriziran kompulzivnom uporabom tvari ili aktivnosti unatoč štetnim posljedicama. Na ovo složeno stanje mogu utjecati nečiji geni i okolina i često se smatra bolešću mozga. Od 15. studenog do 15. prosinca obilježava se mjesec borbe protiv ovisnosti s ciljem podizanja svijesti o važnosti suzbijanja zlouporabe droga i ovisnosti.

Ovisnost je kronično stanje koje može utjecati na mnoge aspekte nečijeg života, uključujući fizičko i mentalno zdravlje, odnose i karijeru. Na sreću, ovisnost se može izliječiti, ali ključno je potražiti pomoć što je prije moguće. Iako se u prošlosti smatralo da ovisnost obuhvaća samo zloupotrebu supstanci, danas se i kockanje, igranje video igara pa čak i kupovanje klasificiraju kao ovisnosti. Evo kako je ovisnost utjecala na život slavnih osoba i kako su ponovno preuzeli kontrolu nad svojim životom. 

Robert Downey Jr.

Glumac (58) prvi put se susreo s marihuanom kada je imao osam godina, koju je koristio i njegov otac. Od tada, i većinu svoje ranije karijere, proveo je pod utjecajem heroina, kokaina i alkohola. Zbog zloupotrebe supstanci tijekom 1990-ih i početkom 2000-ih više je puta završio i u zatvoru te na rehabilitaciji. "Nije teško prestati drogirati se, teško je ponovno ne početi", izjavio je Downey. No, od srpnja 2003. je trijezan i danas je poznat po svojim ulogama u filmovima kao što su Sherlock Holmes i Iron Man. 

 | Author: Instagram Foto: Instagram Robert Downey Jr. prvi put se susreo s marihuanom sa osam godina

Demi Lovato

Glumica i pjevačica (31) sa 17 je završila na rehabilitaciji zbog ovisnosti o kokainu, a godinu dana kasnije, dijagnosticiran joj je bipolarni poremećaj. Počela je eksperimentirati s drogom u dobi od 13 godina nakon što su joj liječnici prepisali opijate za ozljede koje je zadobila u prometnoj nesreći. "Moja mama nije mislila da će morati skrivati opijate od mene, a ja sam tada već počela piti i alkohol", objasnila je Demi dodajući da su je često maltretirali pa je u drogi i alkoholu tražila spas. Znala je uzimati i Xanax od majke, a kokain je probala sa 17 godina. Priznala je da nije mogla izdržati ni 30 minuta bez kokaina, a iako je tijekom rehabilitacije imala svu potrebnu pomoć, jednostavno ju nije željela. Ipak, uspjela je ostati trijezna šest godina sve do 2018. kada se ponovno predozirala heroinom te je morala provesti dva tjedna u bolnici, nakon čega je išla na rehabilitaciju. “Nikada nijedan dan u životu više neću uzeti zdravo za gotovo, čak ni one loše. Zahvalan sam svojim obožavateljima, prijateljima, obitelji i svima koji su me podržavali tijekom ove godine", napisala je Demi na Instagramu nakon rehabilitacije. Demi danas konzumira samo alkohol i marihuanu u umjerenim količinama. "Ako baš nikada ne smijem piti ili pušiti, imam osjećaj kao da se pripremam za neuspjeh. Ne biste trebali biti prisiljeni na triježnjenje ako za to niste spremni, to je nešto što trebate učiniti samo za sebe, a ne za druge", objasnila je Demi. 

 | Author: Instagram Foto: Instagram Demi Lovato završila je na rehabilitaciji kada je imala 17

Možda te zanima... Osobe koje trebaju hitnu pomoć zbog alkoholiziranosti ranije umiru Zdravlje

Ben Affleck

Glumac (51) je zloupotrebljavao alkohol, isto kao i njegov otac. Ben je prestao piti nekoliko godina, prije nego što je ponovno počeo piti umjereno. "Bio sam trijezan nekoliko godina, ali onda sam pomislio da želim piti kao normalan osoba i popiti čašu vina uz večeru. To mi je polazilo za rukom osam godina", rekao je Affleck. Prije toga, pio je svaki dan dok se ne bi onesvijestio na kauču, a na rehabilitaciji je bio više puta, uključujući i 2017. i 2018. kada se rastao od poznate glumice Jennifer Garner. Te godine, njegova bivša žena i djeca su organizirali intervenciju kako bi pomogli Benu. Posrnuo je još jednom 2019., dva mjeseca nakon što je godinu dana bio trijezan. Otrijeznio se zbog svoje djece jer nije htio da oni brinu o njemu ili da se boje da će napraviti nešto glupo. Ben je danas mnogima simbol oporavka, a priznaje da voli pomoći drugima kad može. "Pomaganjem drugima zapravo pomažeš sebi", dodao je Ben

 | Author: Instagram Foto: Instagram Ben Affleck otrijeznio se zbog svoje djece

Bradley Cooper

Glumac (48) poznat po svojim ulogama u filmovima Mamurluk i Zvijezda je rođena bio je alkoholičar, a njegova se ovisnost pogoršavala kako je postajao sve poznatiji. No, otišao je na rehabilitaciju 2004., a danas je 19 godina trijezan. Otvoreno je govorio i o svojoj ovisnosti o kokainu te je objasnio kako je u svojim ovisnostima tražio utjehu nakon što je dobio otkaz 2003. godine kada više nije glumio u akcijskoj seriji Alias. Zamalo je posrnuo 2011. kada je njegov otac umro od raka pluća. "Nisam bio dobro neko vrijeme dok nisam pomislio da moram prigrliti ono što zapravo jesam i pokušati pronaći mir s tim, a onda je sve nekako došlo na svoje", rekao je Cooper.

 | Author: Instagram Foto: Instagram Bradley Cooper je 19 godina trijezan

tinejdžer Možda te zanima... Nikotinske vrećice: Zašto su sve popularnije među mladima i opasnosti za zdravlje Zdravlje

Drew Barrymore

Glumica (48) morala je, protiv svoje volje, na rehabilitaciju kada je imala samo 13 godina. Sa šest godina proslavila se ulogom u filmu E.T., a već je sa devet počela piti alkohol i brzo nakon toga prešla je na marihuanu i kokain. Njezina ovisnost negativno je utjecala na njezin privatni i poslovni život. Njezina zlouporaba supstanci izmakla je kontroli te je nekoliko puta morala ići na rehabilitaciju, a pokušala je počiniti i samoubojstvo. Ponovno je počela piti alkohol nakon rastave 2016., ali je od 2019. trijezna. "Odvikavanje od alkohola bila je jedna od najboljih stvari koje sam učinila u svom život. Shvatila sam da alkohol jednostavno ne služi meni i mom životu", rekla je Drew, dodajući kako ne bi ništa mijenjala u vezi svoje prošlosti

 | Author: Instagram Foto: Instagram Drew Barrymore počela je piti alkohol s devet godina

Daniel Radcliffe

Glumac (34) poznat po svojoj ulozi u Harryju Potteru koji mu je donio iznenadno bogatstvo i slavu. Tijekom snimanja posljednja tri dijela poznatog filma počeo je puno piti posebno između 18. i 21. godine, a shvatio je da je to nešto što ne može kontrolirati. Osim što je dobio pažnju zbog uloge u tom filmu, ljudi su ga često i ismijavali, a jedini način da se nosi s tim bio je alkohol. "Nakon što je snimanje filma završilo, uhvatila me panika i nisam znao što dalje, a nisam se osjećao sigurno u to tko sam da bi ostao trijezan", priznao je Radcliffe. Kada je shvatio da je nesretan zbog svoje ovisnosti, odlučio je prestati piti 2010. uz pomoć najbližih prijatelja. 

 | Author: Instagram Foto: Instagram Daniel Radcliffe konzumirao je alkohol kako bi se nosi s pritiskom slave

Možda te zanima... Utemeljna je Zaklada Matthew Perry za borbu protiv ovisnosti Psiha i seks

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.