Zdravlje 27. rujna 2023.

Fentanil, opaka sintetička droga od koje umiru tisuće Amerikanaca prijeti Europi

droga
Foto: Unsplash Fentanil je sintetička droga za koju se procjenjuje da je 50 puta jača od heroina (fotografija je ilustracijska)
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Europska se unija mora pripremiti na nagli porast sintetičke droge fentanila, izjavila je za list Politico europska povjerenica za unutarnju politiku Ylva Johansson.

Reakcija je to na upozorenje američkog državnog tajnika Antonyja Blinkena da Europa ili još nije otkrila problem sa sintetičkim drogama ili će joj se on uskoro dogoditi. Fentanil je sintetička droga za koju se procjenjuje da je 50 puta jača od heroina te je uzrok smrti desetaka tisuća Amerikanaca koji umiru zbog predoziranja svake godine. Na popratnom događaju Opće skupštine Ujedinjenih naroda o zdravstvenim i sigurnosnim prijetnjama sintetičkih droga, američki predsjednik Joe Biden pozvao je saveznike da ozbiljno shvate prijetnje uzrokovane fentanilom, ispripovijedala je Johansson.

"To je problem koji imate, samo još to ne znate ili je problem koji ćete uskoro imati", riječi su koje je Blinken u razgovoru o sintetičkim drogama uputio povjerenici Johansson. Sjedinjene Američke Države nastoje unaprijed upozoriti svoje saveznike „kako drugi ne bi imali isti problem koji oni imaju“, rekla je Johansson u razgovoru za Politico.  Dodala je da fentanil i druge sintetičke droge trenutno ne predstavljaju glavnu opasnost Europskoj uniji s obzirom da je kanabis na kontinentu najpoznatija droga, a kokain je ona čija je konzumacija u najvećem porastu. 

Možda te zanima... Matthew Perry skoro umro zbog problema s probavom uzrokovanih zlouporabom opijata Zdravlje

Europa ima laboratorijske kapacitete za proizvodnju sintetičkih droga što može lako izazvati krizu

Međutim, u odnosu na SAD gdje se sintetičke droge krijumčare iz država poput Meksika, Europa ima laboratorijske kapacitete za proizvodnju sintetičkih droga što bi moglo vrlo lako izazvati krizu, ističe Johansson. „Kapaciteti za proizvodnju fentanila u Europskoj uniji postoje, imamo ih“, tvrdi Johansson. „To, naravno, znači da bi proizvodnja mogla krenuti istog trena kad netko odluči početi i zaključi da postoji potražnja“.

U EU su 2021. ugašena 434 nedozvoljenih laboratorija za proizvodnju sintetičkih droga, prema Europskom izvještaju o drogama iz ove godine. Eksperti iz europske agencije za droge upozorili su ranije ove godine kako bi talibanska zabrana uzgoja maka u Afganistanu mogla drastično smanjiti uvoz heroina u Europu što bi, pak, moglo dovesti do porasta sintetičkih opijata. 

„Moramo biti oprezni i pripremljeni“, upozorava Johansson.  EU već radi na jačanju mandata svoje agencije za droge koja se bavi i zdravstvenim i sigurnosnim aspektima nedozvoljenih droga i daje joj mnogo više ovlasti i duplo više resursa, kazala je.  Europski plan za borbu protiv trgovine drogom koji je najavila predsjednica Europske komisije Ursule von der Leyen u svom govoru o stanju Europske unije, biti će usvojen krajem ove godine, potvrdila je Johansson.

droga Možda te zanima... U EU raste broj ovisnika o drogama, najviše umrlih u Njemačkoj Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.