Zdravlje Simptomi i pomoć 24. listopada 2022.

Matthew Perry skoro umro zbog problema s probavom uzrokovanih zlouporabom opijata

Foto: Instagram Matthew Perry
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Matthew Perry (53) zvijezda serije "Prijatelji", napisao je autobigrafiju "Friends, Lovers and the Big Terrible Thing" (Prijatelji, ljubavnici i velika strašna stvar) koja će u SAD-u biti u prodaji od 1. studenog.

U knjizi Perry opisuje svoj život ispunjen usponima i padovima. "Htio sam svoje iskustvo podijeliti tek kada sam bio siguran da ponovno neću kročiti na mračnu stranu. Morao sam pričekati s objavljivanjem memoara tek kad sam osjetio da sam daleko od alkoholizma i ovisnosti i kada sam bio siguran da će to pomoći ljudima", rekao je za magazin People. Perry započinje svoje memoare otkrićem da je prije nekoliko godina zamalo umro u 49. godini. Rekao je da je u to vrijeme patio od gastrointestinalne perforacije i proveo tjedne boreći se za svoj život nakon što mu je debelo crijevo puklo zbog prekomjerne upotrebe opioida. Proveo je dva tjedna u komi i pet mjeseci u bolnici te je devet mjeseci morao koristiti vrećicu za kolostomiju.

"Kada sam prvi put primljen u bolnicu liječnici su mojoj obitelji rekli da imam dva posto šanse da preživim. Stavili su me na uređaj koji se zove ECMO stroj, koji obavlja disanje umjesto pluća i srca, a to gotovo nitko ne preživi", rekao je Perry i ispričao da je u jednom strašnom trenutku dok je snimao Prijatelje uzimao 55 Vicodina dnevno i pao na samo 62 kilograma.  "Nisam znao kako prestati, rekao je. Da je policija došla do moje kuće i rekla: 'Ako večeras budeš pio, odvest ćemo te u zatvor', počeo bih se pakirati. Ne bih mogao prestati jer su bolest i ovisnost progresivni. Dakle postaje sve gore i gore kako stariš."

Iako je Perry pokušavao sakriti svoj problem, dramatične promjene u izgledu svake godine odražavale su njegovo stanje.  Perrry je rekao da su mu kolege iz Prijatelja cijelo vrijeme bile velika podrška i da zahvaljujući njima nije dobio otkaz iz serije. Na rehabilitaciji je tijekom godina bio 15 puta. Kaže da sada ima alate koji mu pomaži da ostane trijezan i da je trenutno prilično zdrav momak.

 

 | Author: Instagram Foto: Instagram Glumčeva autobiografija bit će objavljena 1. studenog 2022. godine

Kako opojne tvari utječu na probavni sustav

  • Alkohol. Otežava unos potrebnih hranjivih tvari i može uzrokovati anemiju. Pretjerana uporaba alkohola povezana je s rakom debelog crijeva i rektalnog karcinoma.
  • Kokain. Prema Nacionalnom institutu za zlouporabu droga (NIDA), kokain može oštetiti tkivo u crijevima i uzrokovati bol u abdomenu.
  • Opioidi. Ovi lijekovi mogu uzrokovati zatvor, probleme s refluksom kiseline i bol u abdomenu.
  • Halucinogeni. Neki psihodelici, poput Ayahuasce, povezuju se s mučninom ili povraćanjem.
  • Lijekovi na recept. Studija iz 2013. koju je objavio Frontline Gastroenterology pokazuje da neki često propisivani lijekovi mogu oštetiti gastrointestinalni trakt.

Izvor: American Addiction Centers

Dr._Torre Možda te zanima... Prikriveni alkoholizam žena u porastu! Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.