Zdravlje Vodič za zdravu probavu 28. lipnja 2022.

Najbolje namirnice za zdrava crijeva i pet onih koje štete tvojim crijevima

Foto: shutterstock Vlakna su vrlo važna za zdravu probavu

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Svi imamo svoja zadovoljstva za stolom, no želite li održati zdravlje crijeva, evo što jesti, a što svakako izbaciti

Ravnoteža crijevne flore igra veliku ulogu u našem zdravlju i općem osjećaju blagostanja. Dobre bakterije u našim crijevima olakšavaju probavu, ali i podržavaju naš imunološki sustav. Sve više istraživanja upravo to dokazuje, poput onih provedenih 2021. godine u Tufts Medical Centeru u Bostonu i američkoj Akademiji za nutricionizam i prehranu. Ona su pokazala da u našim crijevima leži više od 70 posto našeg imunološkog sustava te da zdravlje možemo poboljšati jednostavno i prirodno pomoću zdrave prehrane.

Neke vrste hrane mogu pridonijeti pojavi dobrih bakterija u našim crijevima i uravnotežiti našu crijevnu mikrobiotu koja se sastoji optimalnih i podržavajućih sojeva bakterija u crijevima. Na taj nam način zdrava crijeva pomažu u raznim tjelesnim procesima, primjerice u održavanju dobrih razina šećera u krvi, dobrog kolesterola i zdravog apetita. Zdrava ravnoteža bakterija u crijevima također može utjecati na to da ne obolimo od kroničnih bolesti poput bolesti srca i raka, a može imati i veliki utjecaj na naše mentalno zdravlje.

Kako biste svoja crijeva održali zdravima, uključite svakodnevno u svoju prehranu sljedećih pet vrsta namirnica:

  1. Namirnice koje sadrže probiotske bakterijske kulture poput jogurta, kefira, kiselog kupusa, misoa, kombuche i tempeha idealne su za probavu. Unosom upravo ovih namirnica osigurat ćete dovoljnu količinu „dobrih bakterija“ u svojim crijevima, a pritom ćete osnažiti imunitet i poboljšati stanje svog srca i kože.
  2. Namirnice koje sadrže vlakna poput mahunarki, luka, češnjaka, artičoka, zobi i drugih cjelovitih žitarica, šparoga, leće, prokulica, mekinja, chia sjemenki, avokada, bobičastog voća i morskih algi pridonose ravnoteži bakterija u crijevima. Takva vrsta hrane, naime, sadrži vlakna koja održavaju i hrane dobre bakterije u crijevima i odlično se nadopunjava s namirnicama koje sadrže dobre bakterije. Hrana bogata vlaknima također olakšava i potiče probavu te daje osjećaj sitosti.
  3. Hrana koja sadrži polifenole, biljne antioksidanse, poput citrusa i bobičastog voća, orašastih plodova, kakaa, odnosno tamne čokolade, crnog vina, đumbira, cjelovitih žitarica i sjemenki stvaraju optimalnu podlogu za rast dobrih bakterija. Hraneći dobre bakterije, ove namirnice posredno smanjuju razinu šećera u krvi i rizik od srčanih bolesti, štite od raka i pospješuju rad mozga.
  4. Protuupalna hrana poput lisnatog zelenog povrća, posebno špinata, brokule, cvjetače, kupusa, kelja te lososa, zelenog čaja i maslinovog ulja ima prirodna svojstva koja smiruju upale u cijelom organizmu i poboljšavaju stanje naših crijeva.
  5. Zdravi napitci poput vode i biljnih čajeva igraju vrlo značajnu ulogu jer u kombinaciji s vlaknima osiguravaju odličan rad cijelog probavnog sustava.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock Mahunarke su odličan izvor biljnih proteina

No nije dovoljno uvesti namirnice odlične za zdravlje crijeva, ako istovremeno unosimo namirnice koje negativno djeluju na našu crijevnu mikrofloru.

Izdvajamo pet posebno štetnih namirnica za zdravlje crijeva:

  1. Sokovi i drugi zaslađeni i gazirani napici sadrže umjetne zaslađivače poput saharina, sukraloze i aspartama koji štetno djeluju na našu crijevnu mikrofloru jer mijenjaju njezin sastav, a mogu pridonijeti nekim kroničnim bolestima crijeva. Ovi se zaslađivači često nalaze u gaziranim pićima, dijetalnim napitcima pa čak i u nekim granola i proteinskim pločicama.
  2. Crveno i prerađeno meso izrazito loše utječe na bakterije u našim crijevima zbog velike količine zasićenih masti i natrija koje sadrže. Crveno meso također sadrži i spoj karnitin koji, prema nekim studijama, može pridonijeti bolestima srca i krvnih žila. Stoga je preporučljivo zamijeniti crveno meso ribom, piletinom ili biljnim proteinima poput tofua i tempeha.
  3. Prerađena i rafinirana hrana je često puna dodanih šećera, različitih štetnih aditiva, štetnih masnoća i soli, a svi oni negativno djeluju na dobre crijevne bakterije.
  4. Ugljikohidrati poput bijelog kruha i različitih vrsta peciva te kolača koji sadrže bijelo brašno uzrokuju visoke razine šećera u krvi odnosno mogu utjecati na pojavu dijabetesa i povećanje težine te doprinijeti nastanku različitih kroničnih bolesti poput dijabetesa.
  5. Alkohol u većim količinama dokazano mijenja sastav dobrih bakterija u našim crijevima. Ako povremeno popijete čašu crnog vina, polifenoli u njegovom sastavu povoljno će utjecati na dobre bakterije u vašim crijevima, no važno je da ne pretjerujete ni s ovom, u malim dozama blagotvornom namirnicom.

Zdravlje počinje s dobrom probavom, a prvi korak je povećati broj dobih bakterija u našim crijevima. Prolife dodatci prehrani, koji sadrže dobre bakterije već su 20 godina na tržištu. Dostupni su u različitim oblicima za sva razdoblja života kada radi neravnoteže crijevne mikroflore može biti korisno povećati broj dobrih bakterija u probavnom sustavu. Izaberi Prolife.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.