Zdravlje 02. ožujka 2017.

Na policama šest trgovina pronađena jaja s antibioticima

Foto: Davor Javorović/PIXSELL
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Anonimni autor pisma koje je dobio tportal tvrdi kako je Damir Agičić, pomoćnik ministra Tomislava Tolušića, u Upravi za veterinarstvo naredio cenzuru o neispravnoj hrani. Na policama šest prodavaonica u Hrvatskoj našli su jaja sa zabranjenim antibiotikom enrofloksacin, o čemu javnost nije obaviještena.

Isto tako, javnost nije bila obaviještena ni o slučaju trovanja osobe koja je u Njemačkoj kupila čaj od korijena velikog čička uvezenog iz Hrvatske, a u kojem je bila povećana koncentracija skopolamina i atropina. Skopolamin se naziva i 'zombi drogom' dok je antropin sastojak bunike. U tom slučaju Ministarstvo nije imalo potrebu informirati javnost jer se taj čaj, koji može izazvati halucinacije, ne možete kupiti u Hrvatskoj. Anonimni autor pisma koje je dobio tportal tvrdi kako je Damir Agičić, pomoćnik ministra Tomislava Tolušića, u Upravi za veterinarstvo naredio cenzuru o neispravnoj hrani.
Jaja_2 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock
 
Iz Ministarstva poljoprivrede za tportal negirali su tajni sastanak i cenzuru, a kazali su i kako su 12. prosinca 2016. uzeli uzorak jaja na farmi GENO u Zaprešiću. Uzorak su analizirali mjesec dana, a za to vrijeme jaja s antibioticima našla su se na policama šest trgovina. U jajima je bilo od 0,1 do 0,82 mikrograma enrofloksacina, što nije štetno za ljude, ali nadležni inspektor vodi postupak protiv vlasnika jata zbog korištenja nedozvoljenog preparata.
 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.