Zdravlje 09. siječnja 2020.

Možeš li smršavjeti, ako više stojiš? Liječnici objašnjavaju

Foto: shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Nije novost da previše sjedenja utječe na tvoje zdravlje i može povećati rizik od debljanja, srčanih problema, dijabetesa tipa 2, depresije, bolova u leđima i krvnih ugrušaka.

Naravno, ako više stajanja može prevenirati nastanak navedenih bolesti nameće se pitanje može li pridonijeti i mršavljenju. I kao što postoje istraživanja o koje čemu, postoje i o učinku stajanja na tijelo u odnosu na sjedenje. "Studije su pokazale da dulje stajanje u odnosu na sjedenje može dovesti do mršavljenja i smanjiti rizik od debljanja, ali kroz dulji vremenski period", kaže dr. Carolyn Newberry., gastroenterologinja iz NewYork-Presbyterian and Weill Cornell Medicine.

Jedna metaanaliza iz 2018. godine objavljena u European Journal of Preventive Cardiology obuhvatila je ukupno 46 studija u koje je bilo uključeno 1.184 osoba. Kod žena je stajanje sagorjelo 0,1 kalorija u minuti više nego sjedenje. Iako to zvuči kao ništa, istraživači su istaknuli da se to ipak može zbrojiti. Ako bi osoba teška oko 70 kilograma stajala umjesto da sjedi šest sati dnevno, sagorijevala bi dodatne 54 kalorije dnevno. Ako se to prenese na godinu dana, ispada da je moguće da osoba tijekom jedne godine izgubi oko dva kilograma masti. Naravno to je u idealnom slučaju, a treba uzeti u obzir dob, metabolizam, prehrambene i druge navike.

Možda te zanima... Kratki kardio između vježbi snage koji 'pali' kalorije Fitness
 

Druga mala studija objavljena u časopisu Journal of Physical Activity & Health obuhvatila je 74 osobe koje se bave različitim aktivnostima 15 minuta dnevno, a znanstvenici su pratili koliko kalorija sagorijevaju. Sudionici studije hodali su, zatim su sjedili su dok su koristili prijenosno računalo i gledali televiziju, a zatim su stajali i obavljali iste aktivnosti. Skupina koja je hodala očekivano je potrošila najviše kalorija, a oni koji su stajali potrošili su 9 kalorija više od onih koji su sjedili. Opet, nije puno, ali kroz dulji period može imati učinka.

 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

 

Dakle, je li dobra ideja odabrati takav način mršavljenja?

 „Stajanje sagorijeva više kalorija nego sjedenje, ali to je vrlo spor i neučinkovit način za regulaciju tjelesne težine“, kaže dr. Fatima Cody Stanford, koja radi s pretilim pacijentima u Općoj bolnici Massachusetts. "Prošlo bi šest mjeseci do godinu dana prije nego što bi bilo moguće primijetiti bilo kakve rezultate", kaže ona.

Dr Newberry se slaže. "Povećavanjem vremena koje dnevno provodiš stojeći malo je vjerojatno da će dovesti do velikih promjena u težini", kaže ona i dodaje: "Ako želiš smršavjeti, stajanje je dobro, ali ipak razmisli i uvođenju drugih metoda." Međutim, postoje i druge zdravstvene koristi od stajanja. "Stajanje može poboljšati metaboličko zdravlje", kaže dr. Newberry i objašnjava da može djelovati preventivno na srčane bolesti, dijabetes i moždani udar. Objasnila je i da stajanje može poboljšati raspoloženje, dovesti do boljeg sna i povećati produktivnost. Istraživanja su također pokazala da stajanje može pomoći sniziti šećer u krvi, krvni tlak i trigliceride (glavna komponenta tjelesnih masnoća u ljudi), tako da definitivno postoje razlozi zbog kojih je dobro odabrati stajanje umjesto sjedenja. 

Hodanje_3 Možda te zanima... Hodanje najzdravije skida kilograme - donosimo ti trening hodanja od 42 minute Fitness


Što možeš učiniti da svaki dan stojiš više?

Problem za većinu ljudi je previše sjedenja na poslu. Neke tvrtke, iako još rijetke svojim zaposlenicima omogućavaju da biraju stolove za stajanje. Ali, budući da malo tko od nas može birati radni stol na poslu dr. Stanford preporučuje da svaki dan sve što možeš obaviš uz što više kretanja. Odi po čašu vode, nemoj koristiti lift, parkiraj se dalje od zgrade i slično. Ako ti je i to previše dr. Newberry predlaže da što češće ispružiš noge ispod stola. Kod kuće možeš stajati dok gledaš TV, hodati dok telefoniraš i slično. Navike poput navedenih sigurno neće pomoći da izgubiš puno kilograma, ali sve je to dio usvajanja dobrih navika koje će te u konačnici dovesti do željenih rezultata.

Možda te zanima... 40 kg manje izbacivanjem ugljikohidrata i svakodnevnim žustrim hodanjem Dijeta

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.