Dijeta Dijete A-Ž 14. kolovoza 2018.

40 kg manje izbacivanjem ugljikohidrata i svakodnevnim žustrim hodanjem

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Amber Akam se većinu svojeg života borila s viškom kilograma, nikad nije vježbala i imala je loše prehrambene navike. Njezina ishrana se sastojala od ugljikohidrata i to onih loših, tjestenine, kruha i krumpira. Pročitaj kako je uspjela smršavjeti čak 40 kilograma, a trener Branimir Vajda objašnjava kako hodati da bi došlo do gubitka kilograma.

Women's Health ističe da je Amber gotovo cijeli svoj život pokušavala je na razne načine izgubiti kilograme, ali to joj nije pošlo za rukom. 

Kad je dobila sina i kćer, nadala se da će oni dobiti oblik tijela kao njihov otac, ali kako su rasli, shvatila je da kćerka poprima njezin oblik tijela. Odlučila je izgubiti kilograme kako bi naučila svoju kćerku kako se zdravo hraniti jer nije željela da joj kćerka prolazi vršnjačko zezanje kao što je to ona prolazila.

Nedugo nakon toga Amber se razvela, a kako se vratila spojevima i izlascima shvatila je da joj se ne sviđa njezin odraz u ogledalu. Na preporuku pomajke Amber je odlučila isprobati Atkinsonovu dijetu.

Trbušni mišići ovise o genetici Možda te zanima... Visokoproteinska dijeta idealna je za ova četiri tipa osoba Dijeta meso odrezak Možda te zanima... Mesna dijeta: Što se smije jesti i kakvi su rezultati? Dijeta

Plan prehrane prema Atkinsonovoj dijeti fokusira se na prebrojavanje ugljikohidrata (zdravih, bogatih vlaknima), a uz to se dobiva adekvatna količina proteina i zdravih masti. Dijeta se sastoji od četiri faze, u fazi jedan dopušteno je 20 grama ugljikohidrata dnevno, a to se povećava sa svakom fazom nakon toga. Atkinsonova dijeta dopušta široku lepezu namirnica sve dok se pridržavaš ograničenog unosa ugljikohidrata.

Pogledaj fotografije Amber Akram prije i nakon mršavljenja

Ovako je izgledao Amberin tipičan jelovnik za jedan dan:

  • Doručak: nekoliko komadića slanine i dva jaja posuta sirom s niskim udjelom ugljikohidrata
  • Ručak: salata s puno povrća i domaći ranč dressing 
  • Večera: piletina s velikom mješavinom povrća poput gljiva, paprike i luka.
  • Međuobrok: štapići od sira ili Atkins slatkiši

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Međutim, znala je da nije dovoljno samo se pridržavati prehrane nego je trebala i vježbati. Amber navodi da joj se nije sviđala teretana pa se umjesto toga odlučila na hodanje. Hodala je četiri do pet kilometara dnevno, a osim što je gubila kilograme tijelo joj je postalo snažnije i zategnutije. 

Amber ističe da joj je ovo mršavljenje preraslo u način života i donijelo samopouzdanje.

Donosimo ti plan hodanja uz koji i ti možeš tesati liniju

Ako ni ti nisi obožavatelj teretane, imamo plan hodanja trenera Branimira Vajde

  • Dan 1 kratki dan - lagano hodanje 15 min, ubrzano hodanje 15 min, ponoviti dva puta (između vježbe snage)
  • Dan 2 kratki dan - lagano hodanje 20 min. Zatim, 10 min ubrzano, 10 min lagano, ponoviti dva puta
  • Dan 3 kratki dan - hodanje 20 min. Dva puta ponoviti 10 minuta ubrzano, 5 min lagano (između vježbe snage)
  • Dan 4 dugi dan - hodanje 2,5 km u tempu, odmoriti 5 min laganim hodom i ponoviti 2,5 km u tempu
  • Dan 5 kratki dan - hodanje s vježbama ravnoteže u trajanju 30 minuta
  • Dan 6 dugi dan - hodanje u dužini od 5 km u tempu
  • Dan 7 - odmor.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Vajda navodi da svakodnevna šetnja ne stavlja veliki stres na tijelo pa je idealna za mršavljenje. Isto tako, potrebno je krenuti s kilometražom koja je idealna za tebe te ju postupno povećavati. 

"Hodanjem razvijamo srce i srčani sustav, jačamo stijenke krvožilnog sustava i povećavamo kapacitet i iskoristivost pluća. Da bismo to radili pravilno, moramo se pridržavati otkucaja srca, pa predlažem kupnju pulsmetra, uređaja koji pokazuje otkucaje srca u minuti. Tad možemo odrediti svoj najbolji ritam hodanja i pratiti napredak", objašnjava Vajda.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.