Zdravlje Zdravlje žena 26. listopada 2016.

Može li se provjeriti koliko brzo 'kuca' ženski biološki sat?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Sve je više žena koje odgađaju trudnoću kako bi se koncentrirale na druge stvari u životu poput svoje karijere. Nažalost, to istovremeno znači i da djelomično umanjuju svoje šanse da ikada imaju dijete jer veliki broj žena već sredinom tridesetih godina ulazi u 'opasnu zonu'.

Kako starimo, stare i naše jajne stanice te je mogućnost začeća s godinama manja, a i trudnoća postaje rizičnija. Broj spontanih pobačaja i mrtvorođenih beba povećava se za 50 posto kod žena starosti 35 godina, a u 45. godini čak za 95 posto.

Hormonski test otkriva kako dugo će trajati plodno razdoblje

Svaka žena je, ipak, drugačija i menopauza dolazi u različitim razdobljima života, pa nije moguće utvrditi da li će netko imati problema tijekom trudnoće u kasnijim godinama ili ne. Bar nije bilo moguće do sada.

Naime, jedno istraživanje utvrdilo je da je jednostavnim hormonskim testom moguće procijeniti koliko brzo 'kuca' ženin biološki sat i kada će ona izgubiti svaku šansu da postane majka.

Znanstvenici su po prvi put uspjeli otkriti nešto više o plodnosti kod žena različitih uzrasta. Usporedili su razine hormona kod 3.200 zdravih žena kako bi otkrili do kojih promjena dolazi s godinama i na temelju tih rezultata tvrde da mogu donekle procijeniti do kada će žene ostati plodne i kada će nastupiti menopauza.

Ovi podaci mogu biti od velike pomoći svim ženama koje planiraju obitelj u kasnijim godinama, kako bi mogle utvrditi hoće li tada uopće moći zatrudnjeti, ali i onim parovima koji pokušavaju dobiti dijete jer će im omogućiti uvid u njihove šanse za začeće.

Prirodne metode za povećanje plodnosti

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.