Zdravlje 27. lipnja 2023.

Može li melanom biti iste boje kao i koža?

sunčanje koža melanom
Foto: Unsplash Amelanotični melanom se također najčešće javlja na mjestima koja su izložena suncu
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Melanom, uobičajeni tip karcinoma kože, može se razviti unutar postojećeg madeža, ali također može izgledati iste boje kao i vaša koža.

Amelanotični melanom je rijedak oblik melanoma koji izgleda bezbojno ili ima crvenu, ružičastu ili ljubičastu nijansu. To se događa jer mu nedostaje melanin, pigment koji većini melanoma daje tamni izgled. Može se zamijeniti za druge lezije na koži sličnih karakteristika kao što su prištić, benigni madež, cista, bradavica ili ožiljak. Budući da amelanotični melanom može sličiti drugim lezijama na koži, stopa pogrešne dijagnoze može biti visoka, čak do 89 %.

Amelanotični melanom se često dijagnosticira tek kada je u naprednijem stadiju jer ga je teže prepoznati, objašnjava dr. Elizabeth Berry, docentica dermatologije na Sveučilištu Oregon Health & Science za Verywell Health. Rano otkrivanje je ključno za što bolju prognozu, stoga je važno naučiti prepoznati ovakav melanom i primijetiti neobične promjene na koži.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Kako prepoznati amelanotični melanom?

Budući da amelanotični melanom može imati istu boju kao koža ili ga se može zamijeniti za benigno stanje, dijagnoza može biti izazovna. Jennifer N. Choi, glavna onkodermatologinja i dermatologinja na Robert H. Lurie Comprehensive Cancer Center sveučilišta Northwestern, pojašnjava da ljudi obično saznaju da imaju amelanotični melanom nakon temeljnog pregleda cijelog tijela ili nakon što potraže savjet liječnika zbog pogoršanih simptoma poput krvarenja, svrbeža ili neprekidnog rasta. 

Amelanotični melanom obično potiče osobu da ode na pregled čim postane simptomatičan, rekla je dr. Choi. To ne znači nužno da se u tom trenutku proširio, ali može postati napredniji ili dublji u Breslowovoj dubini, dubini melanoma koja se mjeri pod mikroskopom, u trenutku dijagnoze zbog odgode pregleda.
 

Možda te zanima... Ova zloćudna bolest u stalnom je porastu, ali liječnica otkriva jedan važan korak koji spašava živote Zdravlje

 

Amelanotični melanomi mogu se pojaviti bilo gdje na tijelu

Najčešća mjesta su područja koja su često izložena suncu, poput glave i vrata, leđa i donjih nogu. Međutim, poput pigmentiranih melanoma, amelanotični melanom može se pojaviti i na neobičnim mjestima poput stopala. Susan Massick, dermatologinja na Medicinskom centru sveučilišta Ohio State, pojašnjava kako mjesečni samopregled kože može pomoći u otkrivanju neobičnih promjena. Upozorava da pazite na nove, rastuće, krvareće, ulcerirane i često krastave, ljuskave lezije koje svrbe.

Oko polovica melanoma otkriva se samopregledom, stoga ako primijetite bilo kakve zabrinjavajuće lezije, obavezno se obratite dermatologu. Važno je samopregledavati se, ali nemojte sami postavljati dijagnozu i nemojte ignorirati promjene na lezijama, rekla je Massick. Iako amelanotični melanom obično ne ispunjava tipične kriterije, oni su "ružni pačići", što znači da ne izgledaju poput bilo koje druge izrasline na koži, rekla je Berry. "Kažem svojim pacijentima da ako se pojavi ružičasta kvržica i ne nestane unutar četiri do šest tjedana kao što bi to trebao biti slučaj s normalnim prištićem ili ugrizom insekta, trebaju pokazati tu kvržicu liječniku", zaključila je.
 

Khloe Kardashian melanom Možda te zanima... Khloe Kardashian oprerirala melanom na obrazu: Zašto se melanom vraća? Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.