Zdravlje 28. travnja 2023.

Khloe Kardashian oprerirala melanom na obrazu: Zašto se melanom vraća?

Khloe Kardashian melanom
Foto: Profimedia Khloe Kardashian otkrila je da je operirala melanom na obrazu
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Reality zvijezda Khloe Kardashian već je jednom operirala melanom na leđima sa samo 19 godina, a ovoga puta se vratio na obrazu. Zašto se melanom vraća i koje su šanse da će se vratiti, pročitajte u nastavku.

Najava za novu sezonu emisije The Kardashians obilježena je brojnim dramama, no posebno teško iskustvo imala je najmlađa sestra Kardashian. Khloe u nekoliko kadrova na obrazu ima flaster, a otkrila je da je operirala tumor na obrazu kada je saznala da se radi o melanomu. Na fotografiji možemo vidjeti kako je operacija ostavila ožiljak dug oko četiri centimetra. U najavi je Khloe pričala i o njezinom strahu od melanoma, a njezine sestre, majka i prijateljica dodale su kako ju nikada nisu vidjeli tako slabu te da je zbog toga izgubila mnogo kilograma. Kako navodi People, Khloe je već ranije operirala melanom na leđima kada je imala samo 19 godina. 

Khloe Kardashian melanom karcinom | Author: Profimedia Foto: Profimedia Khloe je operirala melanom na obrazu koji je ostavio ožiljak dug oko četiri centimetra

Najveće su šanse da će se melanom vratiti unutar pet godina

Kako navodi Američka akademija dermatologije (AAD), ako ste već liječili melanom, možda ga više nikad nećete dobiti. Mnogi ljudi više nikada ne dobiju melanom, ali je važno znati da osobe koje su već imale melanom imaju veći rizik da dobiju još jedan. Svatko tko je imao melanom ima ovaj rizik. Također se može vratiti nakon liječenja, a rizik je veći ako ste imali karcinom koji je:

  • Bio gust
  • Izgledao kao otvorena rana (krvari i stvara kraste prije nego što je tretiran)
  • Bio okružen drugim melanomima
  • Proširen na jedan ili više limfnih čvorova.

Kao i svaki drugi karcinom, melanom se vraća kada dio stanica preživi liječenje. Dermatolog ili onkolog napravit će sve što je moguće da to spriječi, no ponekad, međutim, stanice raka prežive te se mogu umnožiti i prerasti u melanom. Najvjerojatnije je da će se melanom vratiti unutar prvih pet godina od liječenja. Ako se ne vrati unutar 10 godina, manja je vjerojatnost da će se vratiti kasnije, ali nije nemoguće. Istraživanja pokazuju da se melanom može vratiti 10, 15, pa čak i 25 godina nakon prvog tretmana, to to je rijetko.
 

Možda te zanima... Prvi znak melanoma, prepoznaj ga i reagiraj odmah Zdravlje

Gdje se vraća melanom?

Melanom se širi kada se stanice raka odvoje od izvornog karcinom, a kada se stanice odlome, mogu ostati gdje jesu ili otputovati u drugi dio tijela. Zbog toga se može vratiti na isto mjesto na kojem je bio ili na isto područje tijela, a najčešće je tako. Također se može vratiti daleko od mjesta gdje ste ga imali prvi put, a može se pojaviti i unutar tijela. Ako se melanom pojavi unutar tijela, najvjerojatnije će se pojaviti u limfnim čvorovima, plućima, jetri, mozgu, kostima ili gastrointestinalnom traktu.
 

Možda te zanima... 10 simptoma raka kože koje ne smiješ ignorirati Zdravlje

Cjeloživotni pregledi kože i UV zaštita su najbolja preventiva

Iako može biti uznemirujuće znati da postoji veći rizik od dobivanja novog melanoma, dobra vijest je da redovni pregledi kože mogu pomoći da rano otkrijete melanom, a tada se može najuspješnije liječiti. Zaštita kože od štetnih ultraljubičastih zraka može smanjiti rizik od dobivanja drugog karcinoma kože. 
 

Možda te zanima... Glumica Tihana Lazović u videu pokazala kako napraviti samopregled kože Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.