Zdravlje Simptomi i pomoć 28. listopada 2021.

Glumica Tihana Lazović u videu pokazala kako napraviti samopregled kože

Foto: PR Glumica Tihana Lazović u zanimljivom videu pokazala kako napraviti samopregled kože

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Svijetla put, pretjerana izloženost ultraljubičastom zračenju te opekline od sunca u djetinjstvu rizični su faktori za razvoj melanoma koji je, upozoravaju podatci HZJZ-a, u Hrvatskoj sve češći. Iako melanom spada u najagresivnije oblike raka kože, lako ga je otkriti na vrijeme i izliječiti.

Prve upozoravajuće promjene na našoj koži možemo otkriti samopregledima koje svatko od nas može brzo i jednostavno obaviti u vlastitom domu. Za samopregled kože potrebno je samo ogledalo, a kako ga pravilno izvesti pokazuje naša nagrađivana glumica Tihana Lazović koja se pridružila kampanji CROATIA osiguranja ‘’Jedan trenutak za sebe, jedna briga manje’’. Ovu veliku kampanju očuvanja zdravlja CROATIA osiguranje pokrenulo je kako bi osvijestilo važnost redovitih kontrola za prevenciju bolesti. Kampanja će uključiti niz aktivnosti, a prva u nizu aktivnosti fokusirana je upravo na važnost samopregleda koji mogu na vrijeme otkriti neke maligne bolesti.

Pravilan samopregled madeža Tihana je pokazala u videu

‘’Svi se volimo sunčati i potamniti, ali ne smijemo zaboraviti da time svoju kožu izlažemo rizicima. Redovito sama pregledavam svoju kožu i madeže, a pozivam sve da to čine što češće jer ovaj tip raka pogađa i muškarce i žene svih dobnih uzrasta. Pregled je brz, bezbolan, potrebno je samo malo ogledalo, a može ga svatko obaviti dok se tušira", poručuje Tihana.

Javno dostupni podatci CEZIH-a, središnjeg zdravstveno-informacijskog portala, pokazuju kako su pandemija i epidemiološke mjere u 2020. godini uzrokovali pad preventivnih pregleda i zahvata u hrvatskim bolnicama od čak 20 %, što otvara pitanje posljedica za pacijente koji nisu na vrijeme obavili pregled ili dobili dijagnozu. Upravo zato kampanjom ‘’Jedan trenutak za sebe, jedna briga manje’’ CROATIA osiguranje još jednom poziva sve građane na odgovornu brigu o vlastitom zdravlju.

 | Author: PR Foto: PR

‘’Samopregledi nisu zamjena za redovite liječničke preglede, ali značajno pomažu u otkrivanju opasnih bolesti. Tražite nove madeže i mrlje na koži te obratite pažnju jesu li postojeći promijenili veličinu, boju ili oblik. Primijetite li nov i neuobičajen madež ili promjenu na starima, javite se svom dermatologu. Izdvojite trenutak za sebe i obratite pažnju na promjene na svojoj koži, pogotovo nove madeže, jer svaki detalj može biti presudan", zaključuje Tihana.

Ovom kampanjom posebno se ističe važnost samopregleda u svrhu prevencije bolesti, a CROATIA osiguranje, tržišni i digitalni lider na području osiguranja koji posluje u sastavu Adris grupe, svim korisnicima koji do 31. listopada ugovore policu dopunskog zdravstvenog osiguranja poklanja jedan od pregleda s ciljem ranog otkrivanja bolesti. Pregledi u sklopu Dopunsko Detekt paketa mogu prevenirati srčani i moždani udar, melanom i razne vrste raka.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.