Zdravlje Zaštiti se... i uživaj u suncu 16. lipnja 2023.

Ova zloćudna bolest u stalnom je porastu, ali liječnica otkriva jedan važan korak koji spašava živote

Foto: Pexels

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

O prevenciji, inovativnim aparatima koji mogu otkriti melanome i koji su manji od 1 mm u promjeru te o važnosti redovitih pregleda madeža savjetuje specijalistica dermatovenerologije iz Poliklinike Sinteza.

Premda se svibanj u zdravstvenom kalendaru obilježava kao mjesec svjesnosti o raku kože, a 18. svibnja Svjetski dan borbe protiv melanoma, rizik od stalnorastućeg raka kože sve nas upozorava kako su preventivni pregledi madeža – nužni tijekom cijele godine!

S obzirom na to da su pred nama sve sunčaniji dani, s porastom temperature raste i važnost edukacije o pravilnoj zaštiti kože od sunca proizvodima s visokim zaštitnim faktorom te prevenciji zloćudnih tumora kože, s posebnim naglaskom upravo na melanom. Jer ovaj zloćudni tumor, ako se otkrije na vrijeme izlječiv je u 99 posto slučajeva.

 | Author: Pexels Foto: Pexels

Broj oboljelih od melanoma u stalnom je porastu

Prema posljednjim dostupnim podacima Registra za rak, u Hrvatskoj su u 2020. dijagnosticirana 753 nova slučaja melanoma kože, dok je u 2021. od melanoma umrlo 227 osoba.

O prevenciji, inovativnim aparatima koji mogu otkriti melanom u najranijoj fazi te važnosti redovitih pregleda madeža savjetuje nas  Mateja Tošić Jukić dr. med., specijalistica dermatovenerologije iz Poliklinike Sinteza.

“Madeže je najbolje pregledati prije izlaganja suncu, tako da bi proljeće i rani početak ljeta bili puno bolji izbor od samog ljeta, jer nakon izlaganja suncu madeži pokazuje reaktivne promjene koje otežavaju njihov pregled”, objašnjava dr. Tošić Jukić.

Inovativne tehnologije u službi zdravlja kože

Kao jedan od najvažnijih prognostičkih faktora melanoma uzima se njegova debljina. Naime, s porastom debljine melanoma raste i vjerojatnost metastaza, čime se prognoza preživljenja značajno smanjuje. Melanom u najranijem stadiju, pogotovo kad se radi o iznimno maloj promjeni veličine 1-4 mm ima nespecifična obilježja, koja nije moguće prepoznati i detektirati preventivnim dermatoskopskim pregledom. Upravo zato je mapiranje madeža pregled koji je postao ključan u otkrivanju melanoma.

“Osim što omogućava detekciju novonastalih promjena na koži, analizom fotografija učinjenih u različitim vremenskim intervalima, možemo otkriti melanom i prije nego su prisutni svi specifični dermatoskopski znakovi melanoma. Još se uvijek u većini dermatoloških udžbenika pojam melanoma veže s veličinom promjene od 6 i više mm, a danas uz napredak tehnologije detektiramo melanome koji su manji i od milimetra u promjeru”, ističe dr. Tošić Jukić.

 | Author: Pexels Foto: Pexels

Minimalno jednom godišnje preventivni pregled, rizične skupine i češće

Strojevi, za razliku od ljudi, imaju moć pohrane, a kada se udruže s naprednim softverom, koji analizira fotografije i s umjetnom inteligencijom, koja izdvaja sve novonastale promjene, odnosno sve lezije u kojima postoji i najmanja promjena, liječnicima značajno olakšava rad i omogućuje da melanom otkriju u puno ranijoj fazi - dok je potpuno izlječiv. Zato je važnost preventivnih pregleda iznimno važna i svaka bi osoba minimalno jednom godišnje trebala pregledati svoje madeže.

“Kod osoba gdje postoji povijest melanoma u osobnoj ili obiteljskoj anamnezi, kod osobe jako svijetle puti, s pjegicama, ili koje su često znale izgorjeti na suncu ili pak, koriste solarij, taj bi pregled trebalo obaviti i češće. I osobama s velikim brojem madeža ili sa sindromom displastičnih nevusa, preporučujemo kontrolu dvaput godišnje ili ponekad čak i u tromjesečnim intervalima - ovisno o indikaciji”, savjetuje za kraj specijalistica dermatovenerologije iz Poliklinike Sinteza.

Besplatni dermatološki pregledi po Hrvatskoj

Ako imaš madeže po cijelom tijelu ili se želiš uvjeriti da nisi u rizičnoj skupini, preporučujemo ti i besplatne dermatološke preglede u osam gradova u sklopu dm-ove inicijative "Zaštiti se... i uživaj na suncu". Ovo je popis besplatnih pregleda po gradovima:

  • 10.6. Zagreb, dm ženska utrka
  • 1.7. Slavonski Brod
  • 8.7. Pula
  • 15.7. Crikvenica
  • 22.7. Karlovac
  • 29.7. Zadar, dm millennium jump
  • 12.8. Šibenik
  • 26.8. Makarska

A kupiš li tijekom lipnja kremu za sunčanje u dm prodavaonicama možeš ostvariti 10 x više bodova za kupnju dva ili više proizvoda za sunčanje i njegu nakon sunčanja. To vrijedi i za kupnju proizvoda u dm prodavaonicama i za kupnju putem dm online shopa!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.