Zdravlje 02. studenoga 2016.

Mogu li muškarci u braku promijeniti svoje prehrambene navike?

Sreca--Brak1
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Dobra komunikacija između supružnika je ključ promjena prehrambenih navika. Oženjeni muškarci će na nagovor supruge pojesti omraženo povrće samo da održe mir u kući, ali dugoročno gledajući, bez kvalitetne komunikacije, neće usvojiti pravilne prehrambene navike.

Laž radi mira u kući!

Ključ kako da oženjeni muškarci prihvate zdraviji način prehrane leži u timskom radu kojeg karakteriziraju pregovori i zajednički razgovor o novim, zdravijim jelovnicima. Studija s University of Michigan School of Public Health  u kojoj su sudjelovala 83 ispitanika pokazala je kako većina supruga ne uključuje svog bračnog druga u odabir hrane kada odluče promijeniti prehrambene navike na bolje. Iako je promjena prehrambenih navika uslijedila nakon liječnikove preporuke, muževima često ne odgovaraju promjene, ali kako bi izbjegli sukob, ne suprotstavljaju se svojim boljim polovicama.

Muškarci oženjeni pametnijim ženama žive dulje, sretniji su...

Loša komunikacija vodi nezdravim navikama

No bez dobre komunikacije, promjene su redovito neodržive. Muškarci uredno pojedu svoju zdravu večeru pa izađu van i navale na brzu hranu. Svoje nezadovoljstvo što ne mogu jesti što žele muškarci kompenziraju unosom nepoželjne hrane izvan doma. Autori studije zaključili su kako bi nove navike bile uspješnije usvojene kada bi supruge razgovorom i taktičkim nastupom zainteresirale svoje muževe za aktivno sudjelovanje u odlukama koje se tiču njihovog zdravlja.

Četiri mita o braku i ponešto o tome kako zapravo stvari stoje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.