Zdravlje 23. svibnja 2014.

Mjere opreza nakon poplava

Kutije
1/5
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Simptomi crijevnih infekcija su zajednički za većinu uzročnika: povišena temperatura, bol u trbuhu, povraćanje, proljev. Propusti u higijeni ili konzumacija određenih namirnica najčešći su uzroci crijevnih infekcija, a povećane mjere opreza posebno su potrebne u poplavama zahvaćenim područjima. Donosimo ti osnovne smjernice za izbjegavanje infekcija koje su i inače učestalije u ljetnim mjesecima

"Prema izvješćima epidemioloških službi nadležnih županijskih zavoda za javno zdravstvo iz poplavom pogođenih područja, epidemiološka situacija je stabilna, budući da se na zahvaćenom području ne uočava porast ili grupiranje pojedinih bolesti. Nakon poplava uglavnom prijete crijevne zarazne bolesti zbog kontaminacije životnog prostora otpadnim vodama. Također je moguća kontaminacija vodovodne vode, ali sve dok građani slušaju upute lokalnih službi o korištenju vodovodne vode, taj se put infekcije može kontrolirati", stoji u izvješću Hrvatskog Zavoda za Javno Zdravstvo.

Prehrambene smjernice i mjere opreza kod crijevnih infekcija

Nutricionistica Sandra Krstev Barać dala je osnovne smjernice za izbjegavanje gastrointestinalne infekcije kojih se općenito treba pridržavati, a osobito ako si u poplavom zahvaćenim područjima:

  • Održavati higijenu - osim pranja ruku sapunom nakon nužde, potrebno je oprati ruke prije rukovanja hranom te često za vrijeme same pripreme hrane. Potrebno je održavati i higijenu pribora za jelo, posuđa i površina na kojima se jede. Također, preporučuje se zaštiti kuhinju, odnosno hranu od kukaca, nametnika i drugih životinja.
  • Upotrebljavati zdravstveno ispravnu vodu -  za konzumaciju je pogodna flaširana voda, a kako bi bili sigurni u zdravstvenu ispravnost vodovodne vode možeš je prokuhati prije konzumacije. Također, ako je moguće, valja izbjegavati piti vodu iz boce nakon drugih. Vodu je najbolje točiti u jednokratne plastične čaše. Ako se nalaziš u poplavom zahvaćenom području koristiti vodu za piće isključivo iz kontroliranog javnog vodoopskrbnog sustava ili originalno flaširanu vodu. Ne konzumiraj vodu iz vlastitih lokalnih vodoopskrbnih objekata (bunara i pumpi) radi zagađenja uzrokovanih poplavama sve do povlačenja voda i provedene dezinfekcije istih.
  • Adekvatno brini o namirnicama - hranu je potrebno temeljito termički obraditi posebno meso, jaja i ribu. Voće i povrće koje jedeš u svježem stanju potrebno je temeljito oprati. Pripremljenu hranu ne ostavljaj na sobnoj temperaturi duže od 2 sata, ohladi je i pohrani u hladnjak. Kuhanu i pečenu hranu prije posluživanja zagrij tako da isparavanje postane vidljivo. Savjetuje se izbjegavati doticaj termički obrađene hrane sa sirovom. Lako kvarljive namirnice poput mlijeka i mliječnih proizvoda uputno je izbjegavati ako nisu čuvane u adekvatnim uvjetima (u hladnjaku). 
  • Ako crijevna infekcija nastupi važno je nadomjestiti izgubljenu tekućinu i elektrolite. Preporučuju se lagani obroci poput dvopeka, riže i kuhanog povrća, a od tekućine voda, čajevi i nemasne juhe. Preporučuje se izbjegavati mlijeko i mliječne proizvode uz iznimku probiotičkih jogurta koji mogu biti korisni za obnovu crijevne mikroflore.

Ovdje potraži kako možeš pomoći osobama s ugroženih područja.

Liječenje gastrointestinalne infekcije

Ako imaš simptome crijevne infekcije, obrati se liječniku osobito ako se nalaziš u području zahvaćenom poplavama, a gastroenterolog Željko Krznarić prof. dr. sc. dao je upute za liječenje trovanja hranom: "Treba konzumirati laganu jednostavnu hranu (dvopek, rižu, kuhano povrće), uz nadoknadu izgubljene tekućine i elektrolita (voda, nezaslađeni šipkov čaj, nemasna juha). Treba izbjegavati tešku, masnu, slatku i prženu hranu, hranu s puno vlakana, mlijeko i mliječne proizvode, uz iznimku probiotičkih jogurta koji su neophodni za obnavljanje korisne crijevne mikroflore. Djeci se može dati rehidracijska otopina na usta. Ako su prisutni mučnina i povraćanje, bit će potrebno nadomjestiti tekućinu i elektrolite infuzijom pa se treba javiti liječniku. Liječniku se treba i javiti u slučaju da se proljev ponovno vrati i traje više od tjedan dana ili ako u stolici ima krvi ili sluzi, te ima li zaražena osoba povišenu tjelesnu temperaturu duže od dva dana. Također, i u slučaju crijevne infekcije dojenčadi i male djece treba konzultirati liječnika jer oni dehidriraju brže od odraslih."

Više savjeta o izbjegavanju crijevnih infekcija prof. dr. sc. Željka Krznarića pročitaj ovdje.

Ovdje pročitaj s čim će se stanovci poplavljenih područja morati suočiti nakon što se voda povuče.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.