Zdravlje 28. lipnja 2019.

Treba li se mazati ako nema sunca i kakav make-up štiti od starenja kože?

Foto: shutterstock

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Sunce je zdravo, tu nema dileme, ali kao i s mnogim drugim stvarima, treba ga konzumirati u umjerenim količinama kako bi se izbjegle bolne opekotine, bore i ono najgore - rak kože.

Sigurno misliš da si dovoljno slušala o savjetima za sunčanje, ali redovno ti se događa da ih zaboraviš već prvih dana na plaži. Izlaganje suncu odgovorno je za većinu uzroka vidljivog starenja kože - daleko više od svih ostalih faktora. Sunčeve UV zrake primarni su uzrok bora, pigmentacije, mrlja od sunca, smanjene elastičnosti kože i mnogih drugih znakova starenja. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, dva do tri milijuna ljudi godišnje oboli od nekog oblika zloćudnog tumora kože i čak 132 tisuće obole od melanoma. Zato u nastavku saznaj više o tome kako se pravilno zaštititi od sunca i što je istina, a što zabluda.

1. Dovoljno je jednom se namazati 

Budi oprezna! Nije dovoljno samo jednom nanijeti kremu za sunčanje. Bilo bi dobro koristiti ju svaka dva sata, ali i češće ako se znojiš ili plivaš. Čak i vodootporne kreme za zaštitu od sunca izgube svoju učinkovitost nakon manje od sat vremena. Vjerujemo da nećeš biti oduševljena crvenom i nadraženom kožom. Zato uhvati vremena na plaži i namaži se kako bi sačuvala svoju kožu.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock

2. Krema za sunčanje nema rok trajanja

Naravno da svaka krema ima rok trajanja, ali nemaju sve datum istaknut na ambalaži. Savjet koji imamo za tebe jest da prilikom kupnje označiš bočicu te da ju baciš nakon dvije godine. Imaj na umu to da bi se, ako ju često koristiš, mogla ranije pokvariti. Koliko se puta dogodilo da ne znaš gdje ti je nova krema za sunčanje pa koristiš onu kupljenu prošloga ljeta? Ne moraš se brinuti da tvoja koža neće biti zaštićena, no ako primijetiš promjenu u boji ili konzistenciji kreme, odmah nabavi novu. Izbjegavaj ju izlagati pretjeranoj toplini ili izravnom suncu kako bi tvoja krema ostala u dobrom stanju. Bilo bi dobro da ju držiš u sjeni od sunca ili zamotanu u ručnik.

3. Suncobran potpuno štiti

Nemoj se čuditi svojoj izgorjeloj koži unatoč tome što si na plažu ponijela suncobran. Crvenilo se može pojaviti kao posljedica sekundarnog zračenja koje se odbija o okoliš. Suncobran ti stvara hlad, no to ne znači da si potpuno zaštićena od UV zraka. Pijesak i odsjaj sunca od mora mogu biti tvoji neprijatelji u ovoj situaciji. Nemoj riskirati, nanesi kremu!

 | Author: Unsplash Foto: Unsplash

4. Ako nema sunca, ne treba se mazati

Krivo! Krema za sunčanje u pravilu bi se trebala nanositi svaki dan, bez obzira na vremensku prognozu. Dobro je koristiti ju što češće ako ti je u cilju spriječiti preuranjeno starenje kože. Moraš znati da sunčeve zrake pospješuju nastanak bora i staračkih pjega, zato ne bi bilo loše kremu za zaštitu ubaciti u svoju jutarnju rutinu.

5. Make up štiti lice od UV zraka

Ne, šminka ti neće zaštiti lice ako ne nanosiš barem jedan proizvod koji u sebi ima faktor zaštite. Krema za sunčanje ili proizvod s minimalno SPF 15 trebaš nanositi izravno na kožu, i to ispod šminke. Vjerojatno misliš kako su sve kreme sa zaštitnim faktorom previše masne i da ćeš, ako ih koristiš cijeli dan, mirisati kao da si spremna za plažu. Vjeruj nam da postoje proizvodi koji će ti zaštiti kožu, a neće se ni primijetiti da si promijenila rutinu šminkanja. Kremu za sunčanje možeš staviti i preko pudera, ali idealno bi bilo da sve ispereš i ponovno naneseš.

 | Author: Unsplash Foto: Unsplash

6. Koža je oštećena samo ako je crvena

Česta i dugotrajna izloženost ultraljubičastim zrakama glavni je uzrok raka kože. To ti može biti dokaz toga da posljedice sunčevih zraka ne moraju uvijek biti odmah vidljive. Poradi na tome da si u svakom trenutku zaštićena kako bi izbjegla rizik od bolesti i preuranjenog starenja kože.

7. Skuplje kreme štite bolje

Ne, u pravilu sve kreme štite jednako. Pitaš se zašto onda postoji toliko brendova koji se bave formulama za sunčanje? Vrlo vjerojatno postoji niz proizvoda koji se razlikuju po lakoći razmazivanja i količini masnoće. Zaštita u ovom slučaju ostaje ista. Ako si zaboravila svoju kremu, možeš na putu do plaže kupiti jeftiniju verziju jer sada znaš da ćeš i s njom biti dobro zaštićena od sunca.

 | Author: Unsplash Foto: Unsplash

Stižu topliji dani i ako se ne možeš odlučiti koju kremu želiš isprobati, definitivno bi trebala dati šansu proizvodima za sunčanje koji pružaju sveobuhvatnu zaštitu. To će ti biti garancija za lijepu i ravnomjerno preplanulu kožu. Kreme su dostupne u raznim veličinama s različitim faktorima i teksturama. Sigurni smo da ćeš pronaći nešto za sebe. Nemoj čekati ljeto kako bi započela s korištenjem krema za sunčanje, pripremi svoju kožu za temperature koje uskoro stižu. Zaštiti se jer dobar izgled i zdrava koža nikad neće izaći iz mode.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.