Zdravlje 06. listopada 2009.

Menopauza - tranzicija života žene

Nutrafem-Zk
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Menopauza obično počinje u 50-ima, ali žene mogu doživjeti preranu menopauzu i u 40-ima. Zdravakrava je istražila kako nadoknaditi nedostatak estrogena, i kako pomoću biljnog pripravka Nutrafema ublažiti neugodne simptome poput noćnog znojenja i naglih promjena raspoloženja

Menopauza je prirodno razdoblje u životu žene kada menstruacija polagano prestaje i počinju hormonalne promjene u tijelu. To nije bolest ili poremećaj nego prirodna biološka promjena u životu svih žena iako je ne doživljavaju sve žene jednako. Menopauza je izravan rezultat prestanka rada jajnika i drastičnog pada hormona estrogena i progesterona.

Upravo je smanjena proizvodnja hormona estrogena i progesterona uzrok prestanka menstruacije. Smatra se da gubitak estrogena može pridonijeti mnogim simptomima vezanih za noćno znojenje i valove vrućine (valunge). Menopauza prosječno nastupa u 50-im godinama života, ali žena može doživjeti preranu menopauzu već i u 40-im.

Estrogen je važan ženski spolni hormon koji je zadužen za razvoj grudi, rodnice i uterusa za vrijeme puberteta. Uz to utječe na krvne žile, srce, kosti, mozak, kožu i urinarni sustav. Estrogeni sudjeluju u funkcioniranju nekoliko organa, bitni su za zdrave kosti i srce te smanjena razina može predstavljati određenu opasnost za zdravlje.

Progesteron je hormon koji se proizvodi u jajnicima i zadužen je za mjesečno odbacivanje krvi koje žena prolazi za vrijeme menstruacije. Također priprema maternicu za održavanje trudnoće.

Na stranicama www.nutrafem.com.hr možeš  pronaći listu zdravstvenih rizika s kojima se možeš suočiti i neke preventivne mjere s kojima ih možeš minimalizirati.

Razdoblja menopauze

Perimenopauza je razdoblje prije same menopauze. Promjene vezane uz menopauzu se ne događaju iznenada i najčešće im prethodi razdoblje od dvije do osam godina kada dolazi do promjena razina hormona.

Za početak menopauze se smatra izostanak menstruacije barem 12 mjeseci od posljednjeg ciklusa. Prosječna dob nastupanja menopauze je 51 godina i ona označava kraj reproduktivnog stadija.

Postmenopauza je razdoblje koje slijedi nakon menopauze. Ova faza nastupa 12 mjeseci nakon menopauze i većina simptoma perimenopauze je značajno reducirana.

Simptomi menopauze

  • neredoviti ciklusi
  • valovi vrućine
  • valunzi
  • noćno znojenje
  • poremećaji spavanja
  • promjene raspoloženja
  • bolovi
  • vaginalni i urinarni problemi
  • smanjenje libida
  • promjene na koži i kosi

Nutrafem - prirodna kontrola

Nutrafem je biljni dodatak za žene u menopauzi proizveden iz prirodnih ekstrakata. Nutrafem ciljano upotpunjuje rad ženskog hormona estrogena u tijelu.

Biljni pripravak pomaže kod smanjenja umora, ublažavanja boli i reguliranja tjelesnih funkcija za vrijeme menopauze i zbog toga poboljšava sveukupno raspoloženje.

Nutrafem biljni dodatak i kapsule možeš pronaći u ljekarnama. Zastupnik za Hrvatsku je tvrtka Nemus Lex d.o.o.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.