Zdravlje Simptomi i pomoć 19. siječnja 2017.

Tablete melatonin za spavanje: Što treba znati o dozama i mogućim posljedicama

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Melatonin kao dodak prehrani može se kupiti u ljekarnama, a služi kao pomoć onima koje muči nesanica, a ne žele uzimati lijekove. Melatonin je hormon koji se stvara u epifizi (pinealna žlijezda) smještenoj iza očnih jabučica, u prednjem dijelu mozga. Aaron Lerner s američkog sveučilišta Yale uspio je 1958. godine izolirati i identificirati hormon epifize (melatonin) i otkriti njegovu ulogu u reguliranju biološkog sata.

Tijelo prirodno počinje proizvoditi melatonin kad sunce zalazi i izaziva pospanost, a posljedica je noćno spavanje. Također pomaže da osoba spava tijekom noći jer tijelo proizvodi melatonin sve dok sunce ne izađe. Melatonin koji se uzima kao dodatak prehrani djeluje kao i prirodni, s tim da mu svjetlost nije okidač, nego djeluje kad ga se uzme. 

'Uvjeri' organizam da je noć i usred dana

Melatonin pomaže osobama koje trpe od nesanice tako što ih brzo uvodi u san i znatno smanjuje vjerojatnost buđenja, što je tipično za nesanicu. Koristan je i kad je ritam budnosti i sna narušen zbog posla ili čestih putovanja, osobito u različite vremenske zone. Ako uzmeš melatonin dok je još dan, a ti želiš odspavati jer te čeka naporna noć, organizam će poslušati signal koji neuronima šalje melatonin i "povjerovati" da je noć.

Iako se melatonin prodaje bez recepta kao dodatak prehrani ipak ga treba kontrolirano uzimati kako ne bi imao neželjene učinke. Stručnjaci tvrde da bi uzimanje melatonina, osobito ako to radiš redovito, dugoročno moglo imati negativne posljedice koje se manifestiraju kao poremećaj prirodnih mehanizama spavanja.

Spavanje_ | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Prevelike doze uzrokuju mamurnost

Istraživanja su pokazala da je melatonin dovoljno uzimati u dozi od 0, 3 mg do 1, 5 mg, ali da se u ljekarnama uglavnom prodaju doze od 3 mg (jedna tableta). Ta doza je 10 puta jača nego što je tijelu potrebno i to ako uzmeš jednu tabletu ili kapsulu. Uzimanje većih doza melatona neće odmah imati negativne posljedice na zdravlje, kaže dr. Mehran Movassaghi iz Saint John's Zdravstvenog centra u Kaliforniji, ali se nakon prekoračene doze osoba drugi dan osjeća mamurno i pospano.

Narušava prirodni ritam organizma

"Drugi problem je poremećaj prirodnog ritma spavanja, od kojeg često pate osobe koje imaju i dnevne i noćne smjene, a posljedica je pretjerana pospanost u neprimjerenom trenutku, primjerice na radnom mjestu te insomnia kada je vrijeme za spavanje", objašnjava dr. Christopher Winter, neurolog koji podsjeća i da je Svjetska zdravstvena organizacija (The World Health Organization) za poremećaj spavanja navela da može uzrokovati nastanak tumorskih bolesti.

Nesanicajpg450X300_1 | Author: Foto: Thinkstock Foto: Foto: Thinkstock

"Moje mišljenje je da je najveći rizik od uzimanja melatonina poigravanje s prirodnim ritmom organizima", kaže Winter. Osim toga često uzimanje melatonina kroz dodatke prehrani narušava, odnosno može smanjiti prirodnu proizvodnju melatonina na nekoliko dana. Prirodna proizvodnja melatonina će se ponovno uspostaviti nakon nekoliko dana kroz koje osoba neće uzimati tablete, ali će imati narušen noćni san. Ako imaš ozbiljnih problema sa spavanjem obavezno se obrati liječniku.

Najčešći prirodni uzroci nastanka nesanice

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.