Zdravlje Zdravlje žena 02. rujna 2019.

Medicinski zahvat koji odgađa menopauzu od 5 do 20 godina

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Menopauza se najčešće javlja između 45. i 55. godine, a svaka žena doživljava ju drugačije. Uz pomoć novih medicinskih zahvata možda će ju biti moguće odgoditi na 20 godina.

Prilikom ulaska u menopauzu žene prolaze kroz razne promjene. Paula Kennedy bila je ravnateljica u školi u Londonu, no zbog simptoma menopauze sada radi kao honorarna učiteljica: "Kada sam ušla u četrdesete radila sam puno radno vrijeme na rukovodećoj poziciju u školi. Imala sam iskustvo podučavanja i životno iskustvo, što me je učinilo dobrom menadžericom", rekla je. "No, moje je samopouzdanje potpuno nestalo kada sam ušla u menopauzu."

"Jedne noći, probudila sam se točno u 4 sata ujutro jer mi je bilo nepodnošljivo vruće. Bilo je to kao da mi se unutarnji termostat pokvario. Od tada pa sljedećih šest godina, valovi vrućine dolazili bi bez ikakvog upozorenja. Polagano, sam se prestala osjećati kao ja", Rachel, 59.

Možda te zanima... Kako menopauza i hormoni utječu na kožu i kosu? Zdravlje

Uspjeh postupka ovisi kada je tkivo uzeto i kada se vraća u tijelo

Zbog novog medicinskog postupka, ovakve ispovijedi bi mogle nastupiti tek puno kasnije u životima ovih žena. Naime, stručnjaci za umjetnu oplodnju provode postupak odgađanja menopauze koji iznosi između 7.000 i 11.000 funti, a nudi se ženama do 40. godine života putem ProFam-a, kompanije sa sjedištem u Birminghamu.Njen osnivač je Simon Fishel, liječnik za umjetnu oplodnju i predsjednik UK Care Fertility Group, u suradnji s drugim stručnjacima.

Devet žena do sada je prošlo kroz postupak uklanjanja i zamrzavanja tkiva jajnika s ciljem odgađanja menopauze. Liječnici u postupku laparoskopskim putem uklone mali komad tkiva jajnika, koji se potom zamrzne da bi se sačuvao. Kad žene uđu u menopauzu, smrznuto tkivo može se odmrznuti i usaditi natrag u tijelo. Za vraćanje razine hormona liječnici obično odabiru mjesto koje je dobro prokrvljeno, kao što je pazuh. Pod uvjetom da tkivo jajnika preživi navedeni proces, ono bi trebalo obnoviti ženin pad spolnih hormona i zaustaviti menopauzu, piše Guardian.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Richard Anderson, zamjenik direktora Centra za reproduktivno zdravlje na Sveučilištu u Edinburghu, već 25 godina vrši zamrzavanje tkiva jajnika. Rekao je da je "stara vijest" da transplantati mogu obnoviti razinu hormona, ali je dodao: "Ono što je manje jasno je li  to siguran i učinkovit način.

Koliko će novi postupak biti uspješan i odgoditi menopauzu, ovisi o dobi kada je tkivo uzeto i kada se vraća. Tkivo oduzeto od 25-godišnjakinje moglo bi odgoditi menopauzu za 20 godina, dok bi uzeto od 40-godišnjakinje moglo odgoditi početak tek za pet godina." Smatra se da bi odgađanjem menopauze doprinijelo zdravstvenom boljitku žena po pitanju zdravlja kostiju i krvožilnih bolesti.

Možda te zanima... Menopauza: Što očekivati i kako se s njome nositi Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.