Zdravlje 15. listopada 2015.

Medicinski kanabis u Hrvatskoj

Ognjen-Brborovic
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Povodom legalizacije kupnje medicinskog kanabisa koja se upravo događa u Hrvatskoj, razgovarali smo s doc.dr.sc. Ognjenom Brborovićem, koji nam je otkrio misli li da su opravdana velika očekivanja od medicinske konoplje, koja su se posljednih nekoliko godina stvorila u Hrvatskoj i komentirao nam pitanje financiranja lijeka

Kako bi legalizacija bila moguća, Vlada je morala promijeniti Pravilnik o mjerilima za razvrstavanje lijekova te o propisivanju i izdavanju lijekova na recept. Te izmjene objavljene su 7. listopada u Narodnim novinama. Liječnici će uskoro u Hrvatskoj moći propisati količinu THC-a za pojedinačnu dozu, vrstu biljne droge i biljnog pripravka iz kojeg će se izraditi magistralni pripravak, broj pojedinačnih doza, ljekoviti oblik te doziranje i način uporabe. Liječenje može trajati najviše 30 dana, a količina marihuane ne može biti veća od 0,75 grama. Za sada, medicinski kanabis još nije u ljekarnama, ali pacijentima kojima bude propisan gotov lijek, Ministarstvo zdravlja će ga učiniti dostupnim dajući veledrogerijama dozvolu za uvoz.

Doc.dr.sc. Ognjen Brborović s Katedre za socijalnu medicinu i organizaciju zdravstvene zaštite Medicinskog fakulteta u Zagrebu, na čelu je Povjerenstva za analizu i preporuke primjene indijske konoplje u medicinske svrhe u Ministarstvu zdravlja Republike Hrvatske. Povjerenstvo je reguliralo upotrebu kanabisa u medicinske svrhe, a izlaskom novog pravilnika o lijekovima kupnja medicinske marihuane je postala legalna u Hrvatskoj.

Jesu li velika očekivanja opravdana?

'Kanabis je godinama ( gotovo stotinu godina) bio stigmatizirana biljka, a njegovo korištenje u medicini se sprječavalo zbog njegovog ovisničkog potencijala. Pritom su se zanemarivali pozitivni učinci kanabisa. Kada imate jednu takvu odluku da se kanabis ne smije koristiti u medicinske svrhe, onda to kod ljudi stvara određeni revolt, jer očekuju da djeluje za određene bolesti. Ja bih rekao da taj revolt ponekad stvara i prevelika očekivanja od strane pacijenata, tj. riječima dr. Sakomana: ''Što je teža bolest, to je kanabis bolje liječi''. Mi u našem radu i pregledu cijele znanstvene literature nismo nigdje pronašli da kanabis liječi'.

Bolesti za koje su napravljene analize znanstvenih radova o učinku kanabisa

'Kompletna znanstvena literatura je pregledana, a pronašli smo sljedeće: medicinski kanabis pomaže pacijentima s multiplom sklerozom, kod spasticiteta, može ublažiti mučnine prilikom primanja kemoterapija i radioterapija, dakle kod pacijenata s dijagnozom karcinoma, pomaže kod srednjih i jačih bolova  kod bolesnika s karcinomima, kod AIDS-a također može olakšati liječenje i povećati apetit, te  pomaže kod jedne rijetke dječje bolesti, ''Dravetov sindrom'' gdje može smanjiti učestalost epileptičkih napadaja'. Kako će se novi znanstveni dokazi pojavljivati, tako će i rasti broj indikacija za pripisivanje kanabisa', objasnio je doc. Brborović.

Maknuta je stigma sa medicinske konoplje

Povjerenstvo je tijekom svog dosadašnjeg rada maknulo stigmu sa medicinske konoplje i reguliralo upotrebu kanabisa u medicinske svrhe. Marihuana se nalazi prvoj skupini droga u Hrvatskoj, u onoj za koju se kaže da ima visoko-ovisnički potencijal i nikakvo medicinsko djelovanje. Povjerenstvo je preporučilo da se marihuana izmjesti u drugu ili treću skupinu jer je očito da ima medicinsko djelovanje. Ipak, ova preporuka još nije usvojena.

Pitanje financiranja - dodatak na postojeću terapiju

'Ono što me trenutno brine je cijena medicinskog kanabisa u Hrvatskoj, jer ukoliko bude prevelika cijena, bolesnici neće moći doći do lijeka. Trenutno HZZ0 nema namjeru to plaćati, čak niti u dijelu, i to je donekle opravdano jer se još uvijek ne zna kolike su točne potrebe, kako će to bolesnici prihvatiti i radi se o dodatnom trošku liječenja. Naša preporuka je bila - korištenje kanabisa kao add on, dodatak na postojeću terapiju, znači neće smanjiti troškove liječenja. Moguće je da će se kroz godinu, dvije godina taj stav revidirati, dok vidimo o kojim se količinama i o kojim potrebama radi', kaže Ognjen Brborović.

Snažan imunitet važan je u borbi protiv svih bolesti, pročitaj koje namirnice su saveznice dobrog imuniteta.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.