Zdravlje 08. ožujka 2013.

Maternica - unutarnji svijet žene

Zena-Maternica1450X300_1
1/2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Unutarnji organi zdjelice (jajnici, jajovodi i maternica) povezani su s drugom čakrom. Zdravlje maternice ovisi o tome osjeća li se žena sposobnom, kompetentnom ili dovoljno jakom stvoriti financijsko i emocionalno obilje i stabilnost, te potpuno izraziti svoju kreativnost, smatra autorica knjige ''Žensko tijelo ženska mudrost''

Donosimo ti dijelove iz knjige ''Žensko tijelo ženska mudrost'', iz poglavlja ''Maternica'' autorice Christiane Northrup u izdanju Planetopije.

'Najstarije proročište u Grčkoj posvećeno Velikoj Majci zemlje, mora i neba nazvano je Delphi, što potječe od delphos i znači ''maternica''. Barbara Walker, Ženska enciklopedija mitova i tajni.

Maternica se nalazi u donjem središnjem dijelu zdjelice, s rodnicom je povezana cerviksom (grlićem maternice), a s postraničnom stijenkom zdjelice spajaju je široki i glavni (kardinalni) ligamenti. Stražnji dio mokraćnog mjehura povezan je s donjom prednjom stijenkom maternice i s dijelom maternice poznatim pod nazivom fundus. Jajnici su smješteni ispod krajeva jajovoda, koji se nazivaju fimbrije. Fimbrije izgledaju poput nježnih listova paprati.

Jajnici, jajovodi i maternica dio su ženskog hormonskog sustava. Svaka od ovih struktura blisko je povezana s ostalima. Dotok krvi u jajnike dijelom ovisi o netaknutosti maternice. Nakon odstranjenja maternice, promjene u dotoku krvi u jajnike izazivaju raniju menopauzu kod žena. Sama maternica vrlo je osjetljiva na utjecaj hormona. Kao središnji organ u zdjelici, maternica i ono što je povezuje s postraničnim stijenkama zdjelice, glavni ligamenti, premda podcijenjene, bitne su komponente cjelokupne anatomije zdjelice.

Naše kulturno naslijeđe

Maternica se gotovo nikad nije proučavala odvojeno od svoje uloge rađanja djece. Sama ta činjenica pokazuje osnovni smjer naših kulturoloških predrasuda. Maternica se doživljava kao nečiji potencijalni dom i cijeni se onda kad ima mogućnost odigrati tu ulogu. Nakon što se ostvari njezina funkcija u rađanju djeteta, ili kad žena odabere da nema djecu, ''suvremena'' medicina smatra da maternica nema nikakvu drugu urođenu vrijednost.

Jajnici se obično doživljavaju na manje-više sličan načiin jer medicinska znanost vjeruje da umjetne zamjene za ženske hormone iz umjetnih izvora mogu obavljati njihovu funkciju jednako dobro, ako ne i bolje od ženinih vlastitih jajnika.

Žene su naučene sebe doživljavati uglavnom na isti način – vrijedne su dok obavljaju funkciju da su nečije majke ili partnerice, ali nemaju vlastitu samostojnu unutarnju vrijednost. Tijekom specijalizacije, jedan od specijalista onkologa (stručnjak za predavanje i obučavanje u području ginekološkog raka naučio nas je: ''U grobu nema mjesta za maternicu''. Još jedan slogan sa specijalizacije bio je: ''Maternica je za razvoj bebe ili za razvoj raka''. S vremena na vrijeme tijekom specijalizacije kad bi neki od naših redovitih profesora operativnim putem uklonio maternicu koja je izgledala potpuno normalno, u šali bismo to nazivali dijagnozom KUM, medicinska skraćenica za ''kronično upornu maternicu''. Konvencionalna je medicina godinama obilovala ovakvim stajalištima, ali danas se ona velikom brzinom mijenjaju.

Energetska anatomija

Unatoč jasnim razlikama između energije jajnika i energije maternice, mnoge žene imaju probleme i s jednim i s drugim istodobno. Na primjer, mnoge žene čiji su jajnici zahvaćeni endometriozom također imaju miome u maternici. Stoga je potrebno najprije nešto reći o općenitoj prirodi emocionalnih i psiholoških uzroka energije koji stvaraju zdravlje i bolest u organima zdjelice prije nego što ta područja razmotrimo odvojeno.

Unutarnji organi zdjelice (jajnici, jajovodi i maternica) povezani su s područjima življenja koja se vežu uz drugu čakru. Njihovo zdravlje ovisi o tome osjeća li se žena sposobnom, kompetentnom ili dovoljno jakom stvoriti financijsko i emocionalno obilje i stabilnost, te potpuno izraziti svoju kreativnost.

Ona mora biti u stanju dobro se osjećati u vezi sa samom sobom i u svojim vezama s drugim ljudima u svom životu. S druge strane, veze za koje osjeća da je ispunjavaju stresom i ograničavaju, negativno utječu na unutarnje organe zdjelice. Stoga ako žena ostane u nezdravoj vezi zato što osjeća da se ne može ekonomski ili emocionalno uzdržavati, njezini unutarnji organi zdjelice dolaze u veću opasnost da se razbole.

Bolest ne nastaje sve dok se žena ne osjeti frustrirano zbog uvođenja promjena koje zna da mora provesti u životu. Vjerojatnost i ozbiljnost bolesti povezani su s time koliko dobro različita područja u životu žene funkcioniraju. Primjerice, brak i obiteljski život u kojima dobiva razumijevanje mogu djelomično nadoknaditi negativne utjecaje stresa na poslu.

Klasični psihološki uzorak koji se povezuje s fizičkim problemima u zdjelici jest kad se želi osloboditi onoga što je sputava u vezama s drugima (s mužem ili na poslu, primjerice) ali se ne može suočiti s vlastitim strahovima od neovisnosti koje bi joj takva promjena neizbježno sa sobom donijela. Iako možda osjeća da drugi sputavaju njezinu sposobnost da se oslobodi, njezin se najveći sukob zapravo odigrava u njoj samoj i uzrokovan je njezinim vlastitim strahovima.

A što će ti maternica?

Mogućnost da bi maternica mogla imati bilo koju drugu funkciju, osim rađanja djece ili proizvodnje tumora, ne obrađuje se na prikladan način u konvencionalnom obrazovanju ginekologa/porodničara.

Čak i danas, ako žena ima bolest reproduktivnih organa, a želi zadržati maternicu unatoč tome što ne misli rađati djecu, njezin će je liječnik ili tim stručnjaka prečesto smatrati pretjerano emocionalnom ili sentimentalnom, pomalo praznovjernom i neobrazovanom o svom organu.

Opće patrijarhalno stajalište u medicinskoj izobrazbi jest da bi takva žena, da je školovanija, sigurno znala da je maternica, osim za rađanje djece, beskorisna.

Jednom, kad sam operativnim zahvatom uklonila miome iz maternice žene stare četrdesetosam godina koja nije željela histerektomiju, glavna specijalizantica koja mi je pritom asistirala upitala me: ''Zašto jednostavno ne izvedeš histerektomiju? Što se mene tiče mogu mi izvaditi maternicu kad god hoće. Sad kad sam rodila dvoje djece, ona može poslužiti samo kao mjesto gdje se razvija rak''. Odgovorila sam joj da su joj isprali mozak.

Unutarnji svijet žene

Jedna od mojih pacijentica dobila je miomni tumor maternice i cistu na jajniku u dobi od četrdeset godina. Pitala sam je da li njezina kreativost dolazi do izražaja i rekla mi je da žarko želi napustiti sadašnji posao i otvoriti cvjećarnicu. Cvijeće ju je privlačilo od djetinjstva, ali roditelji su je uvijek odgovarali od tog posla jer su ga smatrali ''površnim''. Poslušala je njihov savjet i naučila tipkati te se osposobila za tajnicu.

Tako je postala glavna tajnica u knjigovodstvenom poduzeću. Premda je posao nije ispunjavao kao osobu, nije ga napustila zbog sigurnih prihoda i dobrih ''povlastica'' te zato što se nije usuđivala preuzeti rizik samostalnog poduzetništva. Kako se približavao njezin četrdeseti rođendan, osjetila je potrebu da se vrati onome što je voljela kao dijete i često je sanjala cvjetna polja na koja nije mogla ući jer su bila ograničena bodljikavom žicom. Shvatila je da joj središte ''rađanja'' u njezinu tijelu preko ciste na jajniku i mioma u maternici pokušava nešto reći.

Ono što također utječe na organe u zdjelici žene jest natjecanje između njezinih različitih potreba. Kad je najdublja potreba za razumijevanjem i emocionalnom potporom u sukobu s potrebom za uspjehom, autonomijom i priznanjem zajednice, moguće su bolesti organa unutar zdjelice, jajnika i maternice.

Manjak samopuzdanja povezano s zdravljem maternice?

Žene se obično ne uči kako raspolagati ekonomskim i financijskim dobrima jer patrijarhalni sustav počiva na tome da su žene ovisne. Žene se oduvijek uči da se moraju udati ako žele steći sigurnost, dok se muškarce uči da im je dužnost žene financijski zbrinuti i osigurati im društveni položaj. U ovisničkom društvu uspjeh dopušta da nadziremo druge. Ova uvjerenja i odnos kontrole koji iz njih proistječe plodno su tlo za zdravstvene probleme u zdjelici.

Maternica je energetski povezana sa ženinim najdubljim osjećajem sebe i svog unutarnjeg svijeta. Ona simbolizira ženine snove i aspekte njezine osobnosti kojima bi željela podariti život. Njezino zdravlje slika je njezine emocionalne stvarnosti i vjere u sebe na najdubljoj razini. Zdravlje maternice ugroženo je ako žena ne vjeruje u sebe ili je pretjerano samokritična.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.