Zdravlje Koronavirus - simptomi, prevencija i savjeti stručnjaka 21. prosinca 2020.

Markotić o novom soju virusa: Puno su teže kliničke slike u bolnicama

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Pokušava se zaključiti zašto se to događa. Vjerojatno su se te mutacije dogodile u nekoliko osoba koje su imunosuprimirane, osobe čiji se imunološki sustav ne može boriti s virusom, rekla je Markotić

Nema još previše informacija dostupnih. Vidi se od rujna, vidimo da se drugi val razlikuje po svom intenzitetu po broju oboljelih i umrlih, da se ne može uvijek objasniti, postoji cijeli niz čimbenika koji se trebaju uzeti u obzir.

Od početka 10. mjeseca kad se dogodio značajan rast broja oboljelih i umrlih, zabilježeno je nekoliko sojeva okarakteriziranih s dodatnim mutacijama. U Walesu, Zapadnom Londonu i na još nekoliko mjesta su zabilježeni, komentirala je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić objašnjavajući kako je utvrđeno da postoje određene mutacije. 

"Počela se analizirati ta mutacija i dosad se uspjelo vidjeti da je jedan dio odgovaran za brže vezivanje virusa, to brže i jače vezivanje definitivno je moglo posljedično dovesti do  toga da se virus brže i učinkovitije širi, što je i zabilježeno. Čini se da je kod ovog tipa virus RO puno brži. No, još uvijek se sve uzima s rezervom", objasnila je. 

"Vidjelo se da dolazi do oslobađanja velikog broja upalnih parametara što sve dodatno pogoršava bolest. Pokušava se zaključiti zašto se to događa. Vjerojatno su se te mutacije dogodile u nekoliko osoba koje su imunosuprimirane, osobe čiji se imunološki sustav ne može boriti s virusom. I onda se može i više mjeseci detektirati virus, sa duljim boravkom virusa u organizmu postoji mogućnost da virus razvija određene promjene i mutacije koje mu omogućavaju da se adaptira u organizmu. I vjerojatno se tako raširila ta varijanta virusa ", govori dalje.

Postavlja se pitanje koliko će te mutacije utjecati na nove infekcije i učinkovitost cjepiva, no Markotić tvrdi kako trenutno nema indikacija da cjepivo ne bi bilo učinkovito. 

Novi soj u Hrvatskoj 

Odgovarajući na pitanja novinara, Alemka Markotić rekla je kako se cijelo vrijeme pripremaju tehnički. 

Kad vidimo kako je na području Varaždina snažno išla uzlazna linija, snažno iznad Hrvatske, nitko tko se razumije u viruse ne može se oteti dojmu da to ne može imati veze samo s određenim situacijama nepoštivanja mjera jer slične situacije barem prema spoznajama koje su postojale su bile i u drugim područjima u Hrvatskoj pa se ta brojka nije tako dizala. Naša razmišljanja su išla u smjeru da usporedimo uzorke - rekla je Markotić dodajući kako ih je mučilo zbog čega jedan dio ljudi završi s težim oblicima bolesti. 

"Puno su teže kliničke slike koje viđamo u bolnici, teške upale pluća, veliki broj smrtnih slučajeva, ne samo kod nas nego i u Europi. Mišljenja smo da sad moramo snažnije se usmjeriti na neke karakteristike virusa",  objasnila je. 

Možda te zanima... Najučestalije nuspojave COVID cjepiva: Mala cijena za kraj pandemije Zdravlje
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      mawow

      My companion is making $77 hourly at the PC. He has been laid off from work 5 months prior, yet a month ago he rounded up $10258 by simply telecommuting with program he uncovered on the web. This is the thing that he does. Give it a shot yourself...Visit Now... earn75.com

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.