Zdravlje 22. srpnja 2021.

Lucija Lugomer objavila svoj konfekcijski broj, baš kao i ovi plus size modeli

Foto: instagram Ashley Graham, Lucija Lugomer i Tess Holliday su poznati plus size modeli koji se bore za body positivity pokret
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Da trebamo voljeti svoje tijelo baš onakvo kakvo je već nam je više puta pokazala Lucija Lugomer, najpoznatiji domaći plus size model. Ovoga puta je svoj konfekcijski broj podijelila s obožavateljima na društvenim mrežama, a to su učinile i brojne poznate plus size zvijezde koje stvaraju put do budućnosti u kojoj se nećemo diskriminirati po obliku tijela

Najpoznatiji hrvatski plus size model Lucija Lugomer još je jednom pokazala da na njezinom Instagram profilu nema mjesta predrasudama. Lucija je, naime, objavila fotografiju na kojoj pozira u maljici i kratkim hlačicama te je pored tijela dodala konfekcijske brojeve koje nosi. Tako možemo vidjeti da 28-godišnji model nosi konfekcijski brojeve od 42 do 46.
 

Uz fotografiju je napisala kako na njezinom profilu slavi plus size žene, a brojni obožavatelji podržali su ju u komentarima. Lucija je dio body positivity pokreta kojem je cilj normalizirati žene svih veličina, a ne samo glorificirati one savršenih proporcija. Ovaj pokret nije osvojio samo društvene mreže, nego i modnu industriju kojoj je nakon dugo godina promoviranja ekstremne mršavosti bila potrebna prava revolucija. Tako je broj plus size modela koji osvajaju svjetsku modnu scenu narastao, a ovo su samo neke od žena koje su ostvarile uspješnu karijeru modela, a imaju konfekcijski broj 44 ili veći.

Ashley Graham

Jedan od najpoznatijih plus size modela svijeta je svakako Ashley Graham. Ashley je bila na gotovo svakoj naslovnici poznatih časopisa, šetala se brojnim modnim pistama te je bila i zaštitno lice brendova kao što su H&M i Michael Kors. Velika je zagovarateljica pokreta prihvaćanja vlastitog tijela baš onakvog kakvo je, a sa svojih 13 milijuna Instagram pratitelja svakodnevno dijeli detalje života koje mnoge zvijezde skrivaju. Od strija, bora i celulita, Ashley se ne stidi svog tijela konfekcijskog broja 44. 
 

 

Tess Holliday

Osim što je plus size model, Tess je ujedno i šminkerica te blogerica. Drži titulu modela s najvećim konfekcijskim brojem - 54. Iako svaki dan dobiva mnoštvo negativnih komentara i uvreda, Tess ne odustaje od promoviranja svog tijela i body positivity pokreta, a sudeći po svim pozitivnim komentarima, pomogla je brojnim ženama da prihvate svoje tijelo i vole ga. 
 

 

Kate Wasley

Australski plus size model Kate Wasley nije samo uzor modelima u nastajanju. Kate je također jedna od začetnica Any Body pokreta koji pokušava normalizirati žene koje nisu isklesane prema savršenim mjerama modne industrije. Kate i sama nosi konfekcijski broj 44, a često napominje kako se oduvijek osjećala dobro u svom tijelu, bilo ono punije ili mršavije. 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kate Wasley (@katewas_)

 

Barbie Ferreira 

Baš kao Kat koju je utjelovila u hit seriji "Euforija", Ferreira je kroz mladost imala jako kompliciran odnos sa svojim tijelom konfekcijskog broja 44. Iako danas ima tek 24 godine, Barbie je prihvatila svoje tijelo baš onakvo kakvo je te je postala uzor brojnim mladim djevojkama koje muči isti problem. Danas je Barbie jedan od najplaćenijih mladih plus size modela te ju možemo vidjeti u kampanjama brendova poput American Apparel. 
 

 

Robyn Lawley

Još jedan australski plus size model osvojio je svjetsko modno tržište. Robyn Lawley bila je prvi plus size model koji je pozirao za Mango, a našla se i na naslovnici časopisa Vogue Italija te francuskog izdanja Elle časopisa. Robyn također nosi konfekcijski broj 44, a sa svojim pratiteljima na društvenim mrežama često dijeli recepte za zdrave obroke. 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Robyn Lawley (@robynlawley)

 

Normalizacija tijela svih veličina je budućnost

Iako i danas brojne plus size zvijezde nailaze na negodovanje javnosti i oštre osude, trend se polako, ali sigurno mijenja u pozitivnom smjeru što možemo vidjeti baš na primjeru navedenih modela. Najveći komentar na izgled plus size žena je da nisu zdrave, no sada već znamo da tjelesna masa nije nužni pokazatelj zdravlja organizma. Postoje brojni ljudi čiji je indeks tjelesne mase optimalan, ali su znatno manje zdravi nego osobe povećanog indeksa tjelesne mase. 

Možda te zanima... Lugomer i Ciganović nametnuli pitanje: Je li moguće biti debeo i fit? Dijeta

Put do društva koje ne osuđuje osobe koje su drugačije od standardnog poimanja ljepote je dug, no ove žene pokazatelj su da idemo u pravom smjeru. Baš kao što Lucija često ističe na svom Instagram profilu, ključ sretnog života je prihvatiti sebe i pružiti svom tijelu ljubav koju zaslužuje.  

 

 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      Palčica

      Promocija debljine, koja je zapravo bolest i ovisnost o hrani je totalno nekorektna.Znanstveno je dokazano poveznica između karcinoma, dijabetesa, upalnih procesa i debljine.Jedno je imati koju kilu viška a drugo je biti morbidno debeo.

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.