Zdravlje 12. studenoga 2019.

Ljubavna ovisnost: Moore izjavila da je bila ovisna o Kutcheru

Foto: Screenshot: Red Table Talk/Facebook
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Memoar Demi Moore Inside Out podigao je mnogo prašine zahvaljujući brutalnoj iskrenosti 56-godišnje glumice o svemu, od trauma u djetinjstvu do ovisnosti o alkoholu. U knjizi Moore također priča i o svojim prošlim ljubavnim vezama, uključujući i o šestogodišnjem braku s glumcem Ashtonom Kutcherom.

Za vrijeme razgovora s Jadom Pinkett Smith, za njenu emisiju Red Table Talk, Moore je vezu s Kutcherom nazvala "ovisnošću."

"Ovisnost o ljubavnoj vezi - poput moje ovisnosti o Ashtonu - jako je teška i pogubna jer me emocionalno odvojila od same sebe", rekla je Moore.

Moore i njezine dvije kćeri, 31-godišnja Rumer Willis i 25-godišnja Tallulah Willis, pridružile su se Pinkett Smith i njezinoj majci Adrienne Banfield-Norris te kćeri Willow Smith za Red Table Talk radi iskrenog razgovora o boli koju roditelji prenose na djecu, prenosi Health.

Bad_1 Možda te zanima... Ovisnost o lošim muškarcima Psiha i seks

Što znači biti ovisnik o ljubavnoj vezi?

"Kao i kod svake ovisnosti, misao i postojanje s osobom koja dominira tvojim mislima i ponašanjem, može biti opsesivna", kaže klinička psihologinja Catherine Jackson. "Ovisne veze su toksične i nezdrave. One mogu biti veoma snažne i teško ih je slomiti. "

Suovisnost je klinički izraz za ovisničku vezu, objašnjava Jackson. "To može dovesti do nezdrave veze - za jednog ili oba partnera - lošeg mentalnog zdravlja, nedostatka odgovornosti, ovisnosti, nezrelosti, antisocijalnog ponašanja", dodaje.

„Ovisnost potiče odnos s partnerom isključivo radi njegova odobrenja, jer smatraš da on donosi tvoju vrijednost i da on utječe na tvoje samopouzdanje. To čini tvojeg partnera odgovornog za tvoju sreću - što nije fer. To je jednostran, neuravnotežen odnos koji je izuzetno težak i iscrpljujući. U slučajevima kada su oba partnera međusobno ovisni, niti jedan od njih nije u stanju dostići svoj pojedinačni potencijal" zaključila je.

Možda te zanima... Ljubav stvara ovisnost kao i droga i jednako je se teško osloboditi Psiha i seks

Socijalna radnica Christine Schneider za Health je navela kako ovisnost tipično nastaje zbog nedostatka sigurnosti u svoje sposobnosti reguliranja vlastitih emocija, a to može dovesti do toksičnog partnerstva.

"Maštarija, koja se naziva 'fusion fantasy', obično uključuje vjerovanje da će te veza spasiti od osjećaja odbijanja ili usamljenosti", kaže Schneider. „Kad se osjećaji odbacivanja ili usamljenosti počnu pojavljivati, osoba koja je ovisnik u vezi obično će se fokusirati na neuspjeh veze, umjesto na emocije koje su dovele do tog osjećaja."

Tijekom razgovora za Red Table Talk, Moore je priznala da ju je "ovisnost" o Kutcheru spriječila da postane majka kakvom je željela biti. "To me emocionalno ozbiljno odvojilo od njih", rekla je, a kćeri su se složile.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Streaming now ❣️ #redtabletalk

Objavu dijeli Jada Pinkett Smith (@jadapinkettsmith)

Rumer, koja je sebe opisala kao "ljubavnu ovisnicu", rekla je da je gledala majku "kako se ne može kontrolirati kad je muškarac u pitanju" i često bi pitala sebe: "Tko je ta osoba?" Tallulah, koja tri godine nije razgovarala s Moore, rekla je da se osjećala "zaboravljeno" te je mislila da ju majka ne voli.

Ne moraju svi ovisni odnosi okončati, kaže Schneider, ali potrebno je puno rada, obično i terapija, da ih se pretvori u zdrava partnerstva. "Što se tiče Moore i njezinih kćeri, one očito još uvijek prolaze kroz proces ozdravljenja", zaključila je.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.