Zdravlje Moj plan za bolji dan 30. srpnja 2020.

Ljetni chill: Ne da ti se kuhati? Probaj ove osvježavajuće snackove

Foto: shutterstock

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Zalogaji idealni za zabavu na otvorenom, lagano predjelo, desert ili popodnevni snack

Bez obzira na to je li riječ o glavnom obroku ili snacku, ljeti nam prija laganija hrana, koja ne oduzima previše vremena u kuhinji i koja ne zahtijeva dodatno povećanje temperature uključivanjem pećnice. Dobra vijest je da priprema ukusnih i zdravih snackova nije komplicirana, pa ovog ljeta usvoji zdrave navike i nezdrave grickalice zamijeni nutritivno bogatim obrocima. U nastavku smo odabrali nekoliko brzih i jednostavnih recepata koje možeš pripremiti i unaprijed. P.S. vrlo su sočni i neodoljivo osvježavajući. 

1. Bruschette s rajčicom i mozzarellom

Kombinaciji cherry rajčica, mozzarelle i bosiljka malo tko može odoljeti, a kad tome dodamo topli prepečeni kruh aromatiziran češnjakom i maslinovim uljem, dobar okus je zajamčen!  Uz odličan okus, ovo je jelo vrlo zdravo i nutritivno kvalitetno. Naime, i mozzarella i rajčica sadrže mnogo vitamina i minerala te nude niz zdravstvenih koristi. Isto vrijedi za ekstra djevičansko maslinovo ulje, jedno od najbogatijih izvora jednostruko nezasićenih masnih kiselina, koje blagotvorno djeluju na zdravlje srca i krvnih žila. Talijanski klasik bruschettu možeš servirati kao brzo i ukusno predjelo ili kao osvježavajući snack idealan za vruće ljetne dane. 

Sastojci:

  • 2 kriške kruha (najbolje baguette)
  • 6 cherry rajčica
  • 50 g mozzarelle
  • ekstra djevičansko maslinovo ulje
  • 1 češanj češnjaka
  • sol i papar
  • sok od ½ limuna
  • listići svježeg bosiljka

Priprema: 

  1. Nareži rajčice na četvrtine, a mozzarellu na kockice.
  2. Kriške kruha natrljaj prerezanim češnjevima češnjaka, premaži maslinovim uljem pa s obje strane zapeci na grill tavi. 
  3. Na pečeni kruh poslaži rajčice i kockice mozzarelle, posoli ih i popapri, a potom nakapaj limunovim sokom i maslinovim uljem. 
  4. Pospi listićima bosiljka.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock

2. Dinja s pršutom

Slani pršut i sočna slatka dinja još su jedan slasni specijalitet talijanske kuhinje. Ova slatko-slana kombinacija dvije naizgled nespojive namirnice izvrsno je rješenje za sočan i ukusan obrok intenzivnih aroma. Odlično kod ovog jela je to što priprema traje samo nekoliko minuta i može ga napraviti svatko, bez obzira na kulinarsko predznanje, umijeće ili spretnost. Njegova prednost ogleda se i u idealnoj kombinaciji hranjivih tvari. Dinja je niskokalorično voće koje obiluje vitaminima i mineralima te sadrži velik postotak vode. S druge strane, pršut je odličan izvor proteina, neophodnih za izgradnju i funkcioniranje našeg organizma, bez dodatnih ugljikohidrata. Evo kako ih kombinirati: 

Sastojci: 

  • ¼ dinje
  • 100 g pršuta
  • ekstra djevičansko maslinovo ulje
  • svježe začinsko bilje po želji

Priprema: 

  1. Dinju prepolovi, odstrani joj koštice pa otprilike ¼ nareži na kockice. 
  2. Pršut nareži na tanke dugačke trakice.
  3. Pripremi drvene štapiće pa na svaki natakni po jednu crnu maslinu, dodaj trakicu pršuta koju si više puta preklopila poput harmonike i niz završi kockicom dinje. 
  4. Prije posluživanja pripremljene ražnjiće pospi listićima svježeg začinskog bilja i maslinovim uljem.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock

3. Zdravi i hranjivi sladoled 

Dukat SenSia Snack od vanilije zdrava je i hranjiva opcija za međuobrok i osvježavajući ljetni snack. Osim što je vrlo ukusna, obogaćena je mljekarskom kulturom Bifidus naturalis, vlaknima inulina, a sadrži i kalcij, koji je važan za normalnu funkciju probavnih enzima. Redovna konzumacija uspostavlja dnevnu ravnotežu i pridonosi normalnoj funkciji probave. Ovaj ukusni fermentirani mliječni napitak dolazi u praktičnom pakiranju s izbalansiranim omjerom žitarica i sa žličicom u natpoklopcu, pa je idealan odabir za konzumaciju izvan kuće. A ako ga jedeš kod kuće, možeš se malo poigrati i u nekoliko koraka napraviti neodoljivi zdravi i hranjivi sladoled. Recept otkrij u nastavku: 

Sastojci: 

Priprema: 

  1. Voće operi, oguli i nareži na komadiće.
  2. Pomiješaj ga s Dukat SenSia Snackom od vanilije pa napuni željene kalupe za sladoled. 
  3. Nakon što napuniš kalupe, na vrh dodaj žitarice koje se nalaze u pakiranju. 
  4. Zaledi u dubokom ledu minimalno pet sati.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock

4. Voćna salata

I za kraj nešto jednostavno, ali jednako zdravo i ukusno. Riječ je o voćnoj salati, koja je posebno popularna tijekom ljeta, kad obilje raznolikog sezonskog voća nudi nezamjenjivo osvježenje tijekom vrućina. Voće obiluje hranjivim tvarima vitamina, minerala, aminokiselina i vlakana te zato ima vrlo važno mjesto u uravnoteženoj prehrani te očuvanju zdravlja. Kod pripreme voćne salate ne zaboravi je preliti limunovim sokom, koji će poboljšati okus, ali i spriječiti tzv. posmeđivanje voća. Zbog toga ga uvijek kombiniraj s bananama, jabukama i kruškama. Kako bi tvoja voćna salata bila još ukusnija, sok limuna pomiješaj s medom. Tako ćeš dobiti odličan prirodni preljev. 

Sastojci:

  • voće po želji (kruške, breskve, jabuke, banane, jagode, kivi, borovnice i sl.)
  • limunov sok
  • med
  • orašasti plodovi po želji

Priprema: 

  1. Voće operi, oguli i nareži na komadiće.
  2. Stavi ga u zdjelu i polij limunovim sokom.
  3. Dodaj žlicu meda, a zatim pospi nasjeckane orašaste plodove po želji. Posluži hladno.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock

Potraži svoj plan za bolji dan i kreiraj nove rituale opuštanja. Uz podršku SenSije, uspostavi svoju dnevnu ravnotežu!
Možda te zanima... Ove (pre)zaposlene žene pronašle su savršenu tehniku opuštanja Zdravlje Možda te zanima... 5 lokacija idealnih za šetnje u prirodi – posjeti ih što prije! Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.