Zdravlje 24. ožujka 2010.

Lijekovi za mršavljenje toksični?

Lidija
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Povodom nedavnog povlačenja najpoznatijeg lijeka za mršavljenje Reductila s našeg tržišta, donosimo ekskluzivni video intervju s doktoricom Lidijom Gajski, autoricom knjige 'Lijekovi ili priča o obmani''

Lijek za liječenje teških oblika debljine Reductil, krajem siječnja je povučen s polica europskih, ali i hrvatskih ljekarni zbog teških nuspojava poput srčanog i moždanog udara. S Lidijom Gajski, autoricom knjige 'Lijekovi ili priča o obmani'' koja je izazvala veliki interes javnosti razgovarali smo o učincima lijekova za mršavljenje koji se dobivaju na recept.

Lijekovi za mršavljenje

'Preparati za mršavljenje su najčešće povlačeni s tržišta radi toksičnosti od 30-tih godina prošlog stoljeća do danas. Nedavno smo bili svjedoci povlačenja poznatog lijeka za mršavljenje jer je povećavao šansu oboljenja od kardiovaskularnih bolesti. Kada govorimo o potencijalu, tj. kapacitetu lijekova za mršavljenje koji nam stoje na raspologanju unutar zdravstvenih sustava, dovoljno govori činjenica da je kod nas ostao samo jedan -  Orlistat'.

'Riječ je o lijekovima koji imaju vrlo skroman učinak na gubitak kilograma, i postavlja se pitanje da li se uopće isplate uzimati', objašnjava Lidija Gajski.

'Većina učinaka mršavljenja koje je bilo povezano s uzimanjem lijekova za mršavljenje, u biti je otpadala na dijetu, jer su svi paralelno i provodili dijetu i smanjili udio kalorija u hrani'.

Štetnost modernih lijekova

'Štetnost lijekova je tema o kojoj se danas premalo govori i ne postoji svijest koliko su moderni lijekovi danas škodljivi.  Na tržište dolaze preparati koji nisu dovoljno ispitani  i koji su se u praksi pokazali toksičnima, te su morali biti povučeni iz primjene'.

'Prema istraživanju u Americi smrtni slučajevi uzrokovani uzimanjem lijeka su čak četvrti do šesti po redu uzroka smrti, prije prometnih nesreća, recimo'.

'Vrlo je teško prepoznati štetne učinke lijekova jer se oni često zamijenjuju sa simptomima osnovne bolesti', upozorila je Lidija Gajski.

Izračunaj vlastiti rizik od bolesti...

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.