Zdravlje 03. rujna 2024.

Lijekovi za mršavljenje poput Ozempica mogli bi usporiti biološko starenje

Foto: Pixsell
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Lijekovi za mršavljenje mogu usporiti biološki proces starenja, kažu znanstvenici.

Studije su pokazale da semaglutid smanjuje upalu bez obzira na to jesu li korisnici smršavili, izvijestio je londonski The Times. No, lijekovi za mršavljenje kao što je Ozempic nose rizik od ozbiljnih nuspojava.

Viralni lijek za mršavljenje semaglutid, koji je dostupan pod komercijalnim nazivima Ozempic i Wegovy, mogao bi pomoći u usporavanju biološkog procesa starenja, rekli su istraživači, piše Business Insider.

Brojne studije predstavljene na konferenciji Europskog kardiološkog društva otkrile su da je skupi lijek, koji se u početku reklamirao kao lijek za dijabetes, smanjio upalu bez obzira na to jesu li korisnici izgubili na težini, izvijestio je londonski The Times.

Možda te zanima... Lijekovi za dijabetes poput Ozempica mogli bi pomoći u prestanku pušenja Zdravlje

Prema izvješću, Harlan Krumholz, profesor medicine na Sveučilištu Yale i urednik Journal of the American College of Cardiology gdje su objavljene studije, rekao je da je lijek "nekako smirio upalu", te dodao da je korist bila – "široka... ne postoji skupina za koju se čini da nema koristi".

"Je li to izvor mladosti... Rekao bih da ako značajno poboljšavate kardiometaboličko zdravlje osobe, tada to znači da će ta osoba živjeti dulje i bolje. Ne govorimo samo o izbjegavanju srčanih udara, nego o promicanju zdravlja. Ne bi me iznenadilo da poboljšanje zdravlja ljudi na ovaj način zapravo usporava proces starenja", objasnio je.

Znanstvenici su također sugerirali da bi se lijek mogao koristiti za liječenje brojnih stanja povezanih s upalom, uključujući rak, Alzheimerovu i Parkinsonovu bolest.

Možda te zanima... Poznati lijekovi za mršavljenje mogli bi imati jednu zabrinjavajuću nuspojavu, zasada zabilježena tri slučaja Zdravlje

Studije su bile dio istraživanja Select koji je pratio 17 604 odrasle osobe tijekom pet godina u dobi od 45 godina ili starije dok su jednom tjedno dobivali injekciju od 2,4 mg semaglutida ili placebo lijeka. Sudionici su imali prekomjernu težinu ili su bili pretili i imali su kardiovaskularne bolesti, ali nisu imali povijest dijabetesa. Istraživači su otkrili da su oni koji su uzimali lijek umirali manje od svih uzroka, izvijestio je BBC .

Danska tvrtka Novo Nordisk, proizvođač Ozempica i Wegovyja, već je objavila glavne rezultate studije u kolovozu prošle godine, rekavši da je semaglutid od 2,4 mg smanjio rizik od velikih štetnih kardiovaskularnih događaja za 20 % kod odraslih osoba s prekomjernom tjelesnom težinom ili pretilih osoba u ispitivanju.

Semaglutid je aktivni sastojak Ozempica. Djeluje oponašajući GLP-1, hormon koji proizvode crijeva koji pomaže uravnotežiti šećer u krvi i zbog kojeg se osjećate sitima. Lijekovi za mršavljenje kao što je Ozempic nose rizik od ozbiljnih nuspojava, uključujući povraćanje, proljev i bol u trbuhu. Neki liječnici upozoravaju da se ovi lijekovi ne bi trebali kupovati i uzimati bez liječničkog nadzora.

Vicky Price, internistica i novoizabrana predsjednica Društva za akutnu medicinu, prethodno je rekla da neke od opasnijih potencijalnih nuspojava lijekova za mršavljenje kupljenih online uključuju "ozbiljne komplikacije opasne po život" kao što je "upala gušterače i promjene u razinama soli u krvi", prema londonskom The Times.

Možda te zanima... Pomoću Ozempica je izgubio 19 kilograma, ali jednu nuspojavu nije očekivao Dijeta

Stephen Powis, medicinski direktor Nacionalne zdravstvene službe (NHS) Engleske, također je upozorio ljude da ne koriste takve lijekove kao "brzo rješenje" kako bi imali "tijelo spremno za plažu".

"Znamo da će ovi novi lijekovi biti moćan dio našeg arsenala u borbi protiv pretilosti, ali ne bi se trebali zlorabiti. Kupnja lijekova online bez nadzora liječnika može dovesti do komplikacija i opasnih posljedica", rekao je.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.